SOŠV
St. Moritz
3 min. čítania

Naša sánkarská dvojica Petríková, Trembošová na ZOHM siedma, keď pokazila prvú jazdu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Po pokazenej prvej jazde bolo sklamanie na tvárach Nikoly Trembošovej a Bianky Petríkovej očividné.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Na Olympijskej bobovej dráhe v St. Moritzi v sobotu v rámci III. zimných olympijských hier mládeže súťažili chlapci na jednosedadlových a dievčatá na dvojsedadlových saniach. Kvarteto Slovákov si na základe tréningov trúfalo na lepšie umiestenia, než napokon dosiahli. Medzi chlapcami obsadil v 27-člennom štartovom poli David Lihoň šestnáste a Vratislav Varga devätnáste miesto. Medzi dievčatami dvojica Bianka Petríková, Nikola Trembošová ašpirovala medzi 11 osádkami do prvej šestky, ale o šance sa pripravila chybami v prvej jazde. Po nej boli dievčatá až na desiatom mieste a pilotka Petríková to oplakala. Aj keď druhú jazdu dievčatá zvládli na úrovni svojich najlepších tréningových, stačilo im to len na posun na siedme miesto. Dievčenská súťaž na dvojsedadlových saniach mala v St. Moritzi svoju olympijskú premiéru.

Petríková s Trembošovou počas jednej z tréningových jázd.
Petríková s Trembošovou počas jednej z tréningových jázd.
Foto
Jozef Škvarek

Predsedu Slovenského sánkarského zväzu a vedúceho našej sánkarskej časti výpravy na ZOHM 2020 Jozefa Škvareka poriadne mrzela veľká chyba dievčat v prvej jazde. „Dopustili sa nej neočakávane v úseku, v ktorom by nemali mať problémy. Na rovinke zrazu zišli z ideálnej stopy a nestihli to napraviť. Na konci následnej krátkej zákruty potom mali kolíziu. Po poľavení koncentrácie, ktorá je u takýchto mladých dievčat s malými pretekárskymi skúsenosťami normálna, potom z tejto chyby vyplynula ešte ďalšia. Odhadujem, že celé ich to mohlo stáť zhruba 1,2 sekundy. Je mi to veľmi ľúto, pretože tu odjazdili deväť výborných tréningových jázd, v jednej boli aj štvrté. Okrem Nemiek, ktoré aj získali zlato, tu žiadna osádka počas tréningov nejazdila tak vyrovnane. Bol som až prekvapený, že nerobili žiadne väčšie chyby. Žiaľ, takej sa dopustili práve v prvej súťažnej jazde a na ľahkom mieste. Ťažšie pasáže zvládli dobre. Našťastie, dievčatá sú bojovníčky, pred druhou jazdou sa dali dohromady a výrazne si polepšili. Reálne však mohli byť v prvej šestke, možno aj na piatom mieste,“ komentoval Jozef Škvarek.

David Lihoň.
David Lihoň.
Foto
Jozef Škvarek

Na margo vystúpenia našich chlapcov dodal: „Chlapci predviedli taký svoj štandard. Počas jázd sa nevyhli chybám. Väčšie šance mal Dávid Lihoň, aj sa lepšie umiestnil, ale v druhej jazde sa v jednej časti šmykol. Nebyť tejto straty, mohol skončiť o dve – tri miesta vyššie. Pre Vargu boli na tomto podujatí hlavnou disciplínou dvojky.“

Šéf zväzu ešte konštatoval, že prípravu saní trochu skomplikovalo počasie. Po týždni s krásnym slnečným počasím sa v noci z piatka na sobotu podmienky v St. Moritzi výrazne zmenili. Napadlo trochu snehu a zatiahlo sa. Po snežení bolo treba vymeniť materiál.

Poradie v sobotňajších sánkarských súťažiach ZOHM

Chlapci, jednosedadlové sane (27 účastníkov): 1. Gints Berzinš (Lot.) 1:48,045 min, 2. Pavel Repilov (Rus.) +0,184 s, 3. Timon Grancagnolo (Nem.) +0,791, ... 16. DAVID LIHOŇ +3,863, 19. VRATISLAV VARGA (obaja SR) +4,087.

Dievčatá – dvojsedadlové sane (11): 1. Jessica Doreen Degenhardtová, Vanessa Schneiderová (Nem.) +1:51,443 min, 2. Caitlyn Nashová, Natalie Corlessová (Kan.) +1,266 s, 3. Viktoria Ziedinová, Selina Elizabeta Zvilnová (Lot.) +1,600,... 7. BIANKA PETRÍKOVÁ, NIKOLA TREMBOŠOVÁ +3,325.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV