Športové aktuality
6 min. čítania

Naša športová akadémia vychováva nové talenty, nejde im však len o výsledky: Pre nás je dôležité, že deti zmysluplne trávia voľný čas a majú radosť z atletiky

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalisti 5. ročníka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! už tri roky vychovávajú nádejné atletické talenty. V Našej športovej akadémii vedia, ako na to. Veď z jej radov pochádza aj šprintér Ján Volko. Nie každý však dosiahne na vrchol a tento športový kolektív si je toho vedomý. „Pre nás je dôležité, že tu a teraz deti zmysluplne trávia svoj voľný čas, sú zdravé a majú radosť z atletiky a aj víťazstva,” hovorí trénerka Naďa Bendová.

Naša športová akadémia na Instagrame

Občianske združenie Naša atletika vzniklo v roku 2017 s cieľom poskytnúť komplexné riešenie tréningového procesu v každej jeho fáze s prihliadnutím na biologický vek dieťaťa, potreby a požiadavky jednotlivých športových disciplín a odvetví. „Vieme, že vek 10-12 rokov je čas, keď sa zásadne mení mentálne a energetické nastavenie detí. Je to obdobie, keď je potrebné začať meniť charakter hernej a všestrannej prípravy na výkonnostnú a špecializovanú. V tomto veku treba poskytnúť deťom dostatok príležitostí na presadenie sa v kolektíve rovesníkov, pretože už potrebujú začať chápať, že úspech je byť najlepší. S deťmi, ktoré už dnes dosahujú úspechy, pracujeme viac ako šesť rokov. Sú naše. Každý deň,“ hovorí trénerka Naďa Bendová.

Základom je tvrdá práca

Naša športová akadémia je 9. najúspešnejší klub na Slovensku v celkovom hodnotení všetkých kategórií. Získali celkovo 38 medailí na majstrovstvách Slovenska v jednotlivých kategóriách, z toho 11 zlatých, 13 strieborných a 14 bronzových. V roku 2019 prekonali v štafete starších žiačok na 4x60 m 26-ročný rekord. Okrem štafiet zbierajú úspechy aj jednotlivci. Filip Federič je najlepším (ročník narodenia 2004) žiakom na Slovensku na 60 m, 150 m a v skoku diaľky.

Ema Bendová je najlepšou najmladšou žiačkou na Slovensku v disciplínach 60 m, 60 m prekážky, 150 m, 300 m, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou a päťboj. „Každý deň existencie je úspechom v súčasnom systéme. Základom je tvrdá práca. Žiadne skratky. Pre nás je dôležitá cesta za úspechom. Nie sme závislí na výsledkoch ako dnešná spoločnosť. Ale vieme, že výsledok je naším spoločným cieľom. Výsledok je odmenou za tvrdú prácu, učíme to deti odmalička. Nepríde za noc,“ dodáva trénerka.

V súčasnej dobe má klub viac ako 180 členov – mladých nádejných atlétov. Učíme ich milovať atletiku, aby pri dokázali zostať aj v ťažkých chvíľach a nevzdať sa. Vytvárame pre nich atraktívne prostredie, ktorého chcú byť súčasťou. Spolupatričnosť je pre mládež to, čo ich udrží aktívnych. Vnútorná motivácia, láska k atletike, správna partia je cesta, ako z nich môžu vyrásť úspešní športovci. Vytvárame im podmienky, aby dokázali svoj talent prejaviť. V tom je naša cesta iná. A práve preto sa na jej konci môžeme tešiť z výsledkov,“ myslí si Bendová.

„Učíme ich milovať atletiku, aby pri dokázali zostať aj v ťažkých chvíľach a nevzdať sa.“

Nie vždy ide v športe len a len o víťazstvá a výsledky. Klub má zámer vychovať šťastných a sebavedomých ľudí. „Nás nezaujíma, či medailisti z M-SR mladších žiakov vo viacbojoch budú o 10 rokov reprezentanti. Prečo by mali? Jedna už bude mať dve deti, druhý bude študovať medicínu, tretia bude svetovo uznávaná dizajnérka. Pre nás je dôležité, že tu a teraz deti zmysluplne trávia svoj voľný čas, sú zdravé a majú radosť z atletiky a aj víťazstva. Víťazstvami posilníme ich sebadôveru a sebavedomie,“ odkazujú z Našej športovej akadémie.

„Pre nás je dôležité, že deti zmysluplne trávia voľný čas a majú radosť z atletiky.“

O súčasnej generácii mladých ľudí sa často hovorí ako o nie príliš pohybovo zdatnej, občas padajú aj slová ako lenivosť a nezáujem. Čo si o tom myslia finalisti Ukáž sa? „Deti sú len obrazom svojich rodičov, učiteľov, trénerov. Stačí im ísť príkladom. Bohužiaľ, dnes už nemáme toľko času ‘byť príkladom’. Doba je lenivejšia, pohodlnejšia a poskytuje nám mnoho skratiek. Pri dennodennom kontakte s mladými ľuďmi sa učíme prostredníctvom nich pochopiť dnešnú dobu, životný štýl a najmä pokrok, ktorý je rýchlejší ako kedykoľvek predtým. My sa ich snažíme ovplyvniť a nasmerovať na základe našich skúseností, čo nie je jednoduché, ale pre obe strany prospešné,“ hovorí trénerka.

Sociálne siete ako cesta k dnešnej generácii

Súťažiaci mali v 5. ročníku grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! počas dvoch letných týždňov obohatiť svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami. Cieľom bolo prezentovať seba a svoj šport na sociálnych sieťach.  „Sociálne siete používame, snažíme sa byť aktívni. Vieme, že sú prostriedkom a cestou k dnešnej generácii mladých ľudí. Sú súčasťou nášho života a aj v športe sú dnes dôležitým komunikačným kanálom. Naše deti sa do projektu aktívne zapojili a obsah kreovali samy. Určite sme sa naučili niečo nové a budeme to využívať aj naďalej. Ďakujeme za túto možnosť, ktorá pomohla v časoch izolácie udržať záujem, motivovať a určite aj pobaviť,“ dodáva Bendová.

Víťazov Ukáž sa! určovala na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV, verejnosť v internetovom hlasovaní. Naša atletika získala 2975 hlasov a finančný grant vo výške 2000 eur. „Akýkoľvek projekt vytvorený pre deti a mládež má svoje opodstatnenie a zmysel. Získané prostriedky použijeme na chod klubu, základné materiálne zabezpečenie a verím, že aj na tréningové pobyty, ktoré sú v tomto období výrazne obmedzené,“ odkazuje trénerka.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV