Športové aktuality
10 min. čítania

Naše futbalistky budú na OH mládeže v Nanking zastupovať celú Európu, v skupine sa stretnú s Venezuelou a s Papuou-Novou Guineou

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 10. augusta (SOV) – Vďaka účasti tímu futbalistiek bude mať Slovensko na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu (uskutočnia sa 16. – 28. augusta) zastúpenie aj v kolektívnom športe, čo sa nám pri premiére OH mládeže v Singapure 2010 nepodarilo. Z 38 športovcov v slovenskej výprave tvoria futbalistky takmer polovicu - je ich osemnásť.

Hlavný tréner tímu našich futbalistiek Branislav Petrovič so svojim asistentom Lukášom Benedikom, vpravo technická vedúca tímu Lenka Gazdíková. FOTO: JÁN SUKUP
Hlavný tréner tímu našich futbalistiek Branislav Petrovič so svojim asistentom Lukášom Benedikom, vpravo technická vedúca tímu Lenka Gazdíková.
Foto
JÁN SUKUP

Tréner tímu našich futbalistiek do 15 rokov Branislav Petrovič vidí účasť na OH mládeže ako historickú šancu nášho ženského futbalu. „Budeme obhajovať česť celej Európy,“ konštatuje a upozorňuje, že ročník narodenia 1999 je jeden z prvých silných ročníkov v našom ženskom futbale.

„Členky nášho tímu budú mať v Nankingu aj osobitnú motiváciu. O dva roky hostíme na Slovensku svetový šampionát hráčok do 19 rokov. Aj keď hráčky z našej súčasnej ,pätnástky´budú mať vtedy ešte len sedemnásť, tie najlepšie by sa o dva roky mohli prebojovať do nominácie,“ hovorí tréner Branislav Petrovič, ale hneď upozorňuje: „Nechcem však mať pred turnajom veľké oči. Pre túto vekovú kategóriu sú typické značné výkonnostné výkyvy. Teraz v piatok smev Senci  hrali posledný prípravný zápas a práve tam som po sľubných predošlých výkonoch zaznamenal v hernom prejave dievčat určité velikášstvo – akoby mali pocit, že sa im nič nemôže stať. V Nankingu ich budeme musieť počas týždňa pred prvým zápasom vrátiť naspäť do ,reality´.  Dôležité bude, ako sa dievčatá na čínske pomery dokážu aklimatizovať, zvyknúť si na osemhodinový časový posun, aj na odlišné podnebie.“

Aprílový žreb priamo v Nankingu rozhodol o tom, že mladé Slovenky sa na OHM predstavia v A-skupine, kde budú mať za súperky družstvá Venezuely a Papuy-Novej Guiney. V B-skupine sú domáca Čína, Mexiko a Namíbia. Všetky hráčky na OHM 2014 majú ročník narodenia 1999. V základnej A-skupine Slovenky na základe aprílového nankinského žrebu odohrajú na štadióne Wutajšan v nedeľu 17. augusta zápas proti Venezuele a v stredu 20. augusta sa stretnú s tímom Papuy-Novej Guiney. V prípade postupu zo skupiny by semifinále hrali 23. augusta a zápas o medaily 26. augusta. Ak by v základnej skupine skončili posledné, 25. augusta by nastúpili na súboj o konečné 5. miesto.

„Priznám sa, že o tíme Papuy-Novej Guiney nevieme vôbec nič. Ten sa údajne len nedávno dával dohromady. Aj o tíme Venezuely vieme len veľmi málo. Niektoré jeho hráčky však údajne hrajú už za tím do 17 rokov. A ten na posledných MS tejto vekovej kategórie skončil štvrtý,“ hovorí tréner. „Treba povedať, že vstupujeme do neznáma. Sme plní očakávania olympijskej atmosféry. Zažijeme obrovské multišportové podujatie, s akým sme sa nikdy nestretli. A stretneme sa so súpermi, ktorých nepoznáme. Na postup do boja o medaily potrebujeme vyhrať jeden zápas. A keď chceme viac, tak aj ďalší.“
 

Ako sa dostali naše futbalistky na olympijské hry mládeže?

V kolektívnych športoch je cesta tímov na olympijské hry mládeže neporovnateľná s individuálnymi. Osobitný status má basketbal, ktorý sa nehrá v tradičnom formáte, ale v streetballovej verzii proti trom. Pre ostatné kolektívne športy platí, že na OH mládeže môže štartovať len po šesť chlapčenských aj dievčenských tímov. Z toho jedno miesto v každom turnaji je vyhradené pre usporiadateľskú krajinu - pokiaľ takúto možnosť neodmietne.

Na zemeguli jej päť obývaných kontinentov, takže zvyšných päť tímov v každom turnaji v kolektívnych športoch by v princípe malo reprezentovať všetky kontinenty. V ženskom futbale to však v Nankingu celkom neplatí. Áziu totiž zastupuje len domáca Čína, ktorá by mala právo štartu v každom prípade, zato Amerika má v hre až dva tímy – Venezuelu a Mexiko.

Kontinentálne federácie si volia rôzny spôsob výberu do kvalifikácie na OHM. Možno sa však domnievať, že viaceré k tomu pristupujú podobne ako Európska futbalová únia (UEFA). Tá na kvalifikačný turnaj vlani v októbri vo švajčiarskom Nyone (práve v tomto meste sídli UEFA) vybrala – zrejme najmä v snahe pomôcť väčšieho rozmachu ženského futbalu - tímy zo štyroch krajín, ktorých ženské družstvá pravidelne absentujú na záverečných turnajoch kontinentálneho šampionátu: Rumunsko, Azerbajdžan, Izrael a Slovensko.
 

Postup do Nankingu cez Rumunsko a Azerbajdžan

Európsky kvalifikačný turnaj na OHM sa  v Nyone hral 15. a 16. októbra 2013 a Slovenky na postup do Nankingu potrebovali vyhrať dva zápasy. To sa im aj podarilo. Najprv jasne zdolali rovesníčky z Rumunska 7:2 a a potom vo finále družstvo Azerbajdžanu 1:0, ktoré predtým zdolalo Izrael 2:0. Pre dlhotrvajúce lejaky museli naše futbalistky odohrať finálový zápas na náhradnom ihrisku.

Pre históriu pripomeňme základné fakty z Nyonu: SLOVENSKO 15 – Rumunsko 15 7:2 (4:1). Góly: Jančová 2, Bochinová 2, Šurnovská 2, Mikolajová. SR 15": Solárová – Mačugová, Hrádeľová (58. Štrúbelová), Kopčová, Šurnovská, Bochinová, Mikolajová, Gmitterová, Jančová (75. Borčinová), Herbríková, Rigó. SLOVENSKO 15 – Azerbajdžan 15 1:0 (1:0). Gól: 25. Šurnovská. SR 15: Solárová – Mačugová, Hrádeľová, Kopčová, Šurnovská, Bochinová, Mikolajová, Gmitterová, Jančová, Herbríková, Rigó.

Tréner tímu SR 15 Branislav Petrovič pre webovú stránku SFZ zhodnotil účinkovanie svojich zvereniek v Nyone takto - po zápase s Rumunskom (7:2): "Dievčatá sa prvýkrát konfrontovali na medzinárodnom poli v takomto zložení. Ukázali, že majú svoju kvalitu. Sústredili sme sa na to, aby sme zvládli prvý zápas a vybojovali účasť vo finále. To sa podarilo a všetci sa veľmi tešíme. Dievčatám patrí za predvedený výkon veľká poklona." Po zápase s Azerbajdžanom (1:0): "Dievčatá odohrali ťažký zápas po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Podarilo sa nám eliminovať líderku v tíme Azerbajdžanu na hrote útoku a naše dievčatá ovládli a kontrolovali hru v strede poľa. Loptu sme mali v držaní v pomere 60:40. Dievčatám patrí pochvala a obrovská poklona za výkony na turnaji, ale aj za prístup, správanie a reprezentáciu našej vlasti v zahraničí."

Treba povedať, že „pätnástka“ je najmladšia veková kategória, v ktorej sa tvoria dievčenské reprezentačné družstvá. Tím, ktorý vybojoval pre Slovensko postup, sa prvý raz zišiel v júni 2013 na tradičnom dvojzápase reprezentačných družstiev do 15 rokov s Českom.
 

Tohtoročná cesta futbalistiek

Žreb futbalového turnaja dievčat sa na OHM v Nankingu sa uskutočnil priamo v čínskom veľkomeste 14. apríla. Hneď následne (15. – 17. apríla) sa naše futbalistky predstavili na turnaji Bob Docherty Cup v anglickom Reptone.

„Od postupu na OH mládeže sa zrazu v zahraničí objavil záujem o náš tím. S ponukami nás oslovili aj zväzy, ktoré sa predtým o nás nijako nezaujímali. Využil sme ponuku z Anglicka, kde sme sa zúčastnili na turnaji s účasťou školských výberov  pod hlavičkou reprezentačných výberov Anglicka, Škótska, Walesu, Írska a Severného Írska do 15 rokov. Bola to veľmi cenná konfrontácia, pretož

Pohľad na lavičku slovenského reprezentačného tímu futbalistiek do 15 rokov v prestávke jedného prípravného zápasu. FOTO: JÁN SÚKUP
Pohľad na lavičku slovenského reprezentačného tímu futbalistiek do 15 rokov v prestávke jedného prípravného zápasu.
Foto
JÁN SÚKUP

e ostrovný ženský futbal je výrazne odlišný. Po prehre 1:2 s Írskom, víťazstve 2:0 nad Severným Írskom a remíze 0:0 so Škótskom sa náš tím delil o konečné tretie miesto. Naše účinkovanie v Reptone malo veľmi dobrú odozvu,“ hovorí tréner Branislav Petrovič.

V rámci prípravy na OHM sa tím SR 15 v júni stretol v tradičnom dvojzápase s českými rovesníčkami. V prvom súboji 25. júna vo Viničnom Slovenky jasne vyhrali 5:0, v odvete na druhý deň v Uherskom Brode zvíťazili Češky 3:0. Po skončení ročníka 2013/14 viaceré slovenské hráčky zmenili klubovú príslušnosť. Štyri hráčky sa vrátili z hosťovania do Partizána Bardejov - Nikola Vagaská, Tamara Gmitterová a Timea Bochinová zo ŠK Štich Humenné aj kapitánka reprezentačného družstva Mária Mikolajová z FK Spišská Nová Ves. A bardejovský klub, v ktorom sú na Slovensku najlepšie podmienky pre ženský futbal, posilnila aj Martina Šurnovská zo Slavie Praha. Tá vlani ako jediná naša hráčka pôsobila v zahraničí. Z Bardejova je tak v olympijskej nominácii až sedem z 18 hráčok.

V júli v rámci sústredenia vo Viničnom Slovenky v prípravných zápasoch jasne prevýšili ženy Sv. Jura aj dorastenky Slovana Bratislava, keď obom tímom „nadelili“ zhodne po deväť gólov (9:0, resp. 9:1). V piatok 8. augusta krátko pred odchodom do Nankingu v Senci proti juniorkám FC Baník Horná Nitra zvíťazili 7:2. Tréner však mal k výkonu svojich zvereniek už vyššie spomínané výhrady.
 

Výsledky tohtoročných zápasov tímu SR 15

Repton, 15. apríl: Írsko 15 - SLOVENSKO 15 2:1 (1:0). Gól SR: 53. Štrúbelová. SR 15: Solárová - Mačugová (23. Mráziková), Vagaská (58. Rigó), Gmitterová, Herbríková (40. Májovská), Mikolajová, Hrádeľová, Šurnovská, Kopčová, Jančová (29. Štrúbelová), Bochinová (37. Brúniková).

Repton, 16. apríl: SLOVENSKO 15 - Severné Írsko 15 2:0 (1:0). Góly: 8. Mikolajová, 39. Šurnovská. SR 15: Mochnacká - Mráziková, Rigó, Gmitterová, Májovská, Suchá, Kopčová, Šurnovská (56. Jančová), Štrúbelová, Bochinová (25. Brúniková), Mikolajová.

Repton, 17. apríl: Škótsko 15 – SLOVENSKO 15 0:0. SR 15: Solárová - Mráziková, Gmitterová, Rigó, Mačugová, Mikolajová, Suchá (44. Hrádeľová), Šurnovská, Kopčová, Štrúbelová (21. Jančová), Brúniková.

Viničné, 25. jún: SLOVENSKO 15 – Česko 15 5:0 (3:0). Góly: 8. Mikolajová, 31. Suchá, 40. Štrúbelová, 57. Šurnovská, 75. Bogorová. SR 15: Gyomraiová - Kopčová (53. Bogorová), Šurnovská, Štrúbelová, Mikolajová, Suchá (54. Kršáková), Gmitterová, Mráziková (40. Jendrušová), Brúniková (41. Bochinová, 66. Dzurilová), Herbríková, Rigó.

Uherský Brod, 26. jún: Česko 15 - SLOVENSKO 15 3:0 (2:0). SR 15: Mochnacká - Mráziková, Cigánková (63. Rigó), Gmitterová, Jendrušová (41. Herbríková) - Mikolajová - Papierniková (35. Štrúbelová), Bogorová (41. Šurnovská), Bieliková (41. Kopčová), Lemešová - Bochinová (41. Bruníková).

Viničné, 22. júl: SLOVENSKO 15 – ženy Sv. Jura 9:0 (3:0). Góly: 4., 37. Kopčová, 40. Bochinová, 59. Mikolajová, 62., 64., 71. Brúniková, 70., 79. Hrádeľová . SR 15: Mochnacká (41. Solarová) - Mráziková (41. Májovská), Rigó (41. Vagaská), Gmitterová (49. Čerkalová), Herbríková - Mikolajová - Suchá (48. Borčinová), Šurnovská (41. Hrádeľová), Kopčová (51. Šedivá), Štrúbelová (41. Jančová) - Bochinová (41. Brúniková).

Viničné, 24. júl: SLOVENSKO 15 – juniorky Slovana Bratislava 9:1 (6:0). Góly SR 15: 7. Štrúbelová, 17., 32., 79. Šurnovská, 23. Bochinová, 35. Mráziková, 40. Mikolajová, 48., 68. Brúniková. SR 15: Solárová (41. Mochnacká) - Mráziková, Vagaská, Gmitterová (63. Rigó), Herbríková (41. Májovská, 56. Borčinová)) - Mikolajová (46. Čerkalová) - Suchá (41. Šedivá), Šurnovská, Kopčová (41. Hrádeľová), Štrúbelová (41. Jančová) - Bochinová (41. Brúniková).

Senec, 8. august: SLOVENSKO 15 – juniorky FC Baník Horná Nitra 7:2 (2:1). Góly SR 15: 43., 80. a 80.+2 Šurnovská, 55. A 75. Bochinová, 15. Štrúbelová, 18. Mikolajová. SR 15: SR 15: Solárová (41. Mochnacká) - Mráziková, Vagaská, Gmitterová (41. Vagaská), Herbríková (68. Májovská) - Mikolajová (46. Čerkalová) - Suchá (41. Šedivá), Šurnovská, Kopčová (41. Hrádeľová), Štrúbelová (41. Jančová) - Brúniková (41. Bochinová).

Budú sa naše dievčatá takto radovať aj v Nankingu? FOTO: JÁN SÚKUP
Budú sa naše dievčatá takto radovať aj v Nankingu?
Foto
JÁN SÚKUP

NOMINÁCIA TÍMU FUTBALISTIEK SR 15 NA OH MLÁDEŽE V NANKINGU

Technická vedúca tímu: LENKA GAZDÍKOVÁ, hlavný tréner: BRANISLAV PETROVIČ, asistent trénera: LUKÁŠ BENEDIK, lekár: FRANTIŠEK PISARČÍK, masér: FRANTIŠEK MICHALOVÍCH

Hráčky
brankárky:
č. 1 TAMARA SOLÁROVÁ (FK Spišská Nová Ves), 12 DENISA MOCHNACKÁ (Partizán Bardejov)
obrankyne: 2 SIMONA ČERKALOVÁ (Partizán Bardejov), 3 NIKOLA VAGASKÁ (Partizán Bardejov), 11 LAURA SUCHÁ (MŠK Slovan Trenčianske Teplice), 13 TAMARA GMITTEROVÁ (ŠK Štich Humenné), 14 KATARÍNA MÁJOVSKÁ (ŠK Slovan Bratislava), 15 DENISA MRÁZIKOVÁ (MŠK Slovan Trenčianske Teplice), 17 ANDREA HERBRÍKOVÁ (ŠK Selce), 18 BARBARA RIGÓ (ŠK FC Povoda)
záložníčky: 4 KRISTÍNA HRÁDEĽOVÁ (FC Baník Horná Nitra), 5 LENKA KOPČOVÁ (ŠK Slovan Bratislava), 6 MARTINA ŠURNOVSKÁ (Partizán Bardejov), 9 MÁRIA MIKOLAJOVÁ (Partizán Bardejov), 10 VERONIKA JANČOVÁ (ŠK Slovan Bratislava)
útočníčky: 7 ALEXANDRA ŠTRÚBELOVÁ (Union Nové Zámky) 8 TIMEA BOCHINOVÁ (Partizán Bardejov), 16 BIANKA BRÚNIKOVÁ (OŠK Bziny).

Fotografie všetkých našich hráčok, ako ich nafotil JÁN SÚKUP, si môžete pozrieť TU:

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV