Športové aktuality
4 min. čítania

Naši vodní slalomári na MS v C1 bez medaily, Slafkovský skončil piaty, do Ria definitívne Matej Beňuš

Londýn 20. septembra (TASR) - Slovenská výprava slalomárov na divokej vode skončila na MS v londýnskom Lee Valley bez medaily v individuálnych pretekoch. Ako poslední mali šancu preniknúť na stupeň víťazov traja singlisti, no ani jeden z nich vo finále neukázal medailovú jazdu, najbližšie k nej mal 5. Alexander Slafkovský, 6. skončil Matej Beňuš a 10. Michal Martikán. Zlato si vybojoval domáci Brit David Florence s náskokom len 0,04 pred Slovincom Savšekom, 2,01 ho delilo od krajana Westleyho, 5. Slafkovskému na bronz chýbala rovná sekunda.
      
Ako prvý sa usiloval konečne do bilancie Slovákov na MS v Londýne priradiť medailu Alexander Slafkovský. Jazda mu vyšla takmer bezchybne, no na predposlednej 21. bránke už stratil cenné sekundy. Najskôr vybočil pred ňou príliš do strany a vzápätí sa pravej žŕdky dotkol chrbtom. Hneď za ním štartoval Matej Beňuš, na medzičasoch viedol, no aj on záver pokazil. Na 18. bránke ho postihla menšia drobnosť, takmer zanedbateľná, 20-tu protiprúdnu bránku však riadne rozkýval a v cieli buchol pádlom po perejách na znamenie nespokojnosti. Michal Martikán ukázal svoje umenie naplno už v semifinále a zaradil sa tým medzi horúcich favoritov na medailu. Vo finále jazdu nezopakoval. Ak by sa mu to podarilo, bol by zlatý. Už na 3. bránke inkasoval penalizáciu, jemný dotyk mal aj na 16-ke a na 20-tej, ďalšej protiprúdnej bránke, prišla pohroma. Aj keď sa snažil vtesnať hlavu do protiprúdnej bránky, nepodarilo sa a utŕžil 50 trestných sekúnd.
      
Z londýnskeho kanála vyťažil Matej Beňuš aspoň miestenku na meno do olympijského Ria, keď už definitívne zvíťazil v internej nominácii slovenských singlistov a na tomto fakte nezmenia nič ani záverečné preteky na budúci rok na ME v L. Mikuláši.
      
Slováci prvýkrát od roku 1995 nezískali v individuálnych pretekoch na MS medailu, na druhej strane na MS vybojovali kompletné štyri olympijské miestenky do Ria.
      
Alexander Slafkovský veľmi túžil po medaile. "Nepripúšťal som si neúspech, no pri výjazde z poslednej protiprúdky mi došli sily, viac som šiel vpravo, myslel som si, že bránku prejdem, no nestalo sa. Nevyšlo nám to, problém bude vôbec u mňa zmobilizovať sa na budúci rok. Veľa som v sezóne ťukal, na tréningoch som sa práve na to sústredil, no márne."
      
Jeden z veľkých favoritov Matej Beňuš si ešte olympijskú účasť nestihol vychutnať, navrstvilo sa na ňu sklamanie z finálovej jazdy. "Celkom dobre som sa cítil, bohužiaľ ma ten ťuk s chybou v závere stál medailu a pokazil som to. Pre mňa MS dopadlo celkom dobre, zatiaľ nejaké veľké emócie nemám, ale asi prídu v súvislosti s miestenkou na olympiádu. Všetko by ma teraz viac tešilo, keby sa mi finále podarilo. Cítil som sa na medailu, škoda."
      
Michal Martikán po piatich olympiádach a piatich medailách, z toho dvoch zlatých, bude v olympijskom Riu chýbať. Londýn bol pre neho špecifický, pretože uzavrel internú nomináciu na OH v prospech Mateja Beňuša. "V semifinále som šiel na istotu a sám sa prekvapil, že bolo také rýchle. Vo finále škoda tej trojky, chcel som ju prejsť natesno, trochu som zobral na seba riziko, nevyšlo to. Bola to trať, kde som mohol ešte na mnohých miestach zrýchliť a aj s dotykom som si trúfal. Jemne som však obtrel ďalšiu, no a tá päťdesiatka, z môjho pohľadu nebola, mal som v nej celú hlavu. Bolo to finále, ktoré rozhodlo o olympiáde, v Riu nebudem a čo bude dovtedy, o tom sa vyjadrím v najbližších dňoch."  

Finálové výsledky:
C1m: 1. Florence (V. Brit.) 94,32 (0), 2. Savšek (Slovin.) 94,36 (0), 3. Westley (Brit.) 96,33 (0), 4. Eichfeld (USA) 96,54 (2), 5. Alexander Slafkovský 97,33 (2), 6. Matej Beňuš 98,62 (2), 10. Michal Martikán (všetci SR) 146,84 (54).

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV