Šport a olympizmus
3 min. čítania

Nástupca Janeza Kocijančiča bude známy možno už vo februári

(pp, EOV)
Foto
eurolympic.org

O novom prezidentovi Európskych olympijských výborov (EOV) namiesto zosnulého Janeza Kocijančiča sa bude rozhodovať možno už koncom februára 2021. Návrhom na zmenu termínu prezidentských volieb sa zaoberali členovia exekutívy na svojom tohtotýždňovom rokovaní v slovinskej Ľubľane.

Výkonný výbor EOV, ktorého členom je aj generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba, prijal v hlavnom meste Slovinska na svojom siedmom tohtoročnom rokovaní niekoľko dôležitých rozhodnutí v prospech európskeho športu. Bolo to prvé osobné stretnutie členov od začiatku pandémie. Do Ľubľany stále ešte nemohli pricestovať všetci členovia exekutívy, niektorí sa pripojili k rokovaniu prostredníctvom internetového prenosu.

V poslednom čase nastal výrazný pokrok pri prípravách Európskych hier, ktoré bude v roku 2023 hostiť Krakov a región Malopoľska. „Stretli sme sa so zástupcami poľskej vlády a Poľského olympijského výboru. Bolo to plodné stretnutie. Sme ohromení energiou a nadšením, ktoré Poliaci vkladajú do príprav projektu,“ uviedol úradujúci prezident EOV Niels Nygaard. Šéf koordinačnej komisie Európskych hier Hasan Arat prezentoval, že v Krakove a jeho okolí bude mať zastúpenie doteraz najväčší počet športov – 23.

EOV sa stali prvým kontinentálnym olympijským združením, ktoré distribuovalo finančnú pomoc pre národné olympijské výbory, ktoré zápasia s pozastavením mnohých aktivít a najmä výpadkom prostriedkov pre presun olympijských hier v Tokiu až na rok 2021. „Zopár mesiacov sme usilovne pracovali, aby pomoc dostali národné olympijské výbory, ktoré ju potrebujú, ale zároveň sme boli aj najspravodlivejší. Podarilo sa nám dosiahnuť pri rozdeľovaní prostriedkov rovnováhu. Veríme, že tieto financie pomôžu národným olympijským výborom prekonať toto náročné obdobie,“ povedal generálny sekretár EOV Raffaele Pagnozzi.

Na rokovaní exekutívy sa diskutovalo aj o programe a návrhoch pre 49. valné zhromaždenie, ktoré sa uskutoční 27. novembra v Ríme. Pôvodne sa malo konať koncom októbra v Istanbule, ale pre neistotu a organizačné problémy spôsobené pandémiou ho presunuli do Talianska. Valné zhromaždenie bude požiadané, aby hlasovalo o navrhovanej zmene stanov a schválilo finančnú správu za rok 2019 a rozpočet na rok 2021.

Aby sa predišlo nejasnostiam a posilnila sa pozícia EOV pri rokovaniach s Medzinárodným olympijským výborom, Asociáciou národných olympijských výborov a medzinárodnými a európskymi federáciami, navrhli sa predčasné voľby prezidenta EOV už na začiatok roka. Ak tento návrh podporí novembrové valné zhromaždenie, predčasné voľby by sa mohli uskutočniť vo februári 2021.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV