Športové aktuality
4 min. čítania

Návrat k volejbalu, národné športové zväzy podporia EYOF 2021 Banská Bystrica

EYOF 2021
Foto
EOC Media

Na materiálno-technickom i organizačnom zabezpečení 16. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 Banská Bystrica sa budú podieľať aj slovenské športové zväzy a federácie. V programe EYOF prišlo v posledných týždňoch k zmene, v halách na strednom Slovensku sa bude hrať klasický volejbal, turnaj v plážovom volejbale sa neuskutoční.

Prípravy na Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), na ktorom sa očakáva 3600 športovcov a členov ich realizačných tímov z 50 krajín Európy, sú v plnom prúde. Už pár týždňov sa realizuje rekonštrukcia Štadióna SNP na Štiavničkách, pripravuje sa aj modernizácia zimného štadióna, ktorá bola dlhodobo plánovaná ešte pred pridelením EYOF do Banskej Bystrice.

„Pred pár dňami sme si pripomenuli 500 dní do začiatku EYOF. Ani sa nenazdáme a v prvý súťažný deň tohtoročných olympijských hier v Tokiu, 25. júla, začneme odpočítavať rok do slávnostného otvorenia EYOF 2021 Banská Bystrica. Aj v tejto neľahkej dobe usilovne pracujeme na prípravách podujatia. Koronavírus ovplyvnil aj naše zámery a plány. Museli sme zrušiť tohtotýždňové spoločné stretnutie s predstaviteľmi slovenských športových zväzov a pravdepodobne sa v pôvodnom termíne neuskutoční ani návšteva kontrolnej komisie Európskych olympijských výborov,“ povedal výkonný riaditeľ EYOF 2021 Banská Bystrica Peter Korčok.

Organizátori chceli na stretnutí podpísať so zástupcami jedenástich zväzov, ktorých športy budú mať zastúpenie v programe podujatia, aj Memorandá o spolupráci. Po zrušení schôdzky dohodu podpíše každý zväz vo svojom sídle a odošle ju elektronicky či poštou. „Za každý šport na EYOF 2021 bude podľa dohody zodpovedať koordinátor z národného športového zväzu. Spolupracovali sme už doteraz, po podpísaní Memoránd naše kontakty nadobudnú aj oficiálny charakter. Zväzy nám pomôžu personálne i materiálno-technickým zabezpečením,“ povedal Peter Korčok.

Jednotlivé súťaže na EYOF budú riadiť technickí delegáti, ktorých nominovali medzinárodné športové federácie. Po upokojení súčasnej situácie prídu do Banskej Bystrice a priamo na mieste dotiahnu s národnými koordinátormi i športovým riaditeľom EYOF 2021 Banská Bystrica Petrom Hamajom podmienky pre organizovanie jednotlivých pretekov a súťaží.

Pri pôvodnej kandidatúre Slovenska na usporiadanie EYOF 2021 sa počítalo s turnajom vo volejbale. V plánoch Banskej Bystrice po vlaňajšom presune podujatia z Košíc figuroval plážový volejbal, ale napokon sa uskutočnia zápolenia v klasickom pod strechou. „Po konzultáciách so Slovenskou volejbalovou federáciou i Európskou volejbalovou konfederáciou CEV sme sa vrátili k pôvodnej myšlienke. Hrať sa bude v halách v Slovenskej Ľupči a vo Zvolene, ktoré budú mať potrebné certifikáty na usporiadanie medzinárodných zápasov,“ informoval Peter Hamaj.

ČO JE EYOF

Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) je najväčšie európske multišportové podujatie pre mladých športovcov vo veku od 14 do 18 rokov.

Podujatie sa koná pod olympijskou vlajkou a je bohaté na rôzne olympijské tradície. Nechýba olympijský oheň či slávnostný sľub športovcov a funkcionárov. EYOF je brána na olympijské hry. Veľa medailistov z festivalu získalo neskôr cenný kov aj na olympijských hrách. Viaceré európske športové hviezdy urobili svoje prvé kroky na medzinárodnej športovej scéne práve na EYOF. Aj keď EYOF nie je pre všetkých odrazový mostík do ich kariér, všetci účastníci si z podujatia odnášajú cenné priateľstvá a skúsenosti, ktoré pretrvávajú celý život.

Do Banskej Bystrice príde približne 3600 mladých športovcov a členov realizačných tímov.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV