Šport a olympizmus
Reportáž
5 min. čítania

Návštevníkov Olympijského festivalu zaujali para športy, na svoje si prišli aj milovníci cvičenia

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na cvičení s Janym Landlom bolo veselo.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Piatok sa na Olympijskom festivale niesol v znamení atletiky, para športu aj objavovania japonskej kultúry. Množstvo návštevníkov najväčšieho a najdlhšieho športového festivalu si prišlo na svoje aj na cvičení s Janym Landlom.

Deti mali už od rána možnosť vyskúšať si v areáli  x-bionic® sphere rôzne parašporty pod dohľadom Slovenského paralympijského výboru. Nechýbala lukostreľba, basketbal, streľba, taekwondo či boccia.

„Od rána je na našom megaihrisku veľmi veľa detí. Sme tu už od desiatej a stále prichádzajú, je to úžasné. K dispozícii majú naozaj veľa športov,“ doplnila jedna z organizátoriek, ktorá zoznamovala mladých športovcov s para teakwondom.

Para športy prilákali množstvo návštevníkov

Množstvo návštevníkov prilákala aj boccia. „Bolo tu veľmi veľa ľudí vyskúšať si náš šport. My hrávame v telocvični, no prichystali sme si pre deti vonkajšie ihrisko. Boccia patrí medzi športy, v ktorých má Slovensko na paralympijských hrách medailové ambície. Rio nám vyšlo, uvidíme, čo bude v Tokiu,“ hovorila Michaela Balcová, zlatá medailista z paralympijských hier v Rio de Janeiro 2016. Boccia je loptová hra, v ktorej sa hráči snažia hodiť svoju loptičku čo najbližšie k cieľu. Súperi majú po 6 loptičiek, jeden červenej farby, druhý modrej farby a hádžu na cieľovú loptičku bielej farby. Hráč, ktorý nahádže bližšie k bielej loptičke viac lôpt ako súper, vyhráva.

Fanúšikovia si vyskúšali aj šport zvaný boccia.
Fanúšikovia si vyskúšali aj šport zvaný boccia.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Bocciu si vyskúšal aj malý Tomáško. „Predtým som tento šport nepoznal. Bavilo ma to. Na olympijskom festivale som si vyskúšal aj atletiku a box,“ dodal jeden z návštevníkov. „Boxoval som proti tatovi, myslím, že som to vyhral,“ doplnil s úsmevom aj výsledok z ringu.

 Na festival prišli zástupcovia SPV predstaviť aj svoj projekt - Paralympijský športový kemp. Ten má už dlhoročnú tradíciu, aktuálne sa koná už 22. ročník. „Pre nás je to športový tábor, ktorý už dlhodobo prináša víťazov paralympijských hier. Vo výbore mám niekoľko zástupcov, ktorí vyšli z tohto kempu a na konte majú medaily,“ povedal Juraj Medera, hlavný koordinátor kempu.

Štafetové preteky priamo na Olympijskom festivale

Na modrom atletickom ovále v x-bionic sphere sa počas piatku konali aj detské štafetové preteky. Pod taktovkou Detskej atletiky sa na nich zúčastnili kluby z celého Slovenska. Bežali sa zmiešaná štafeta 4x 60m (2 chlapci a 2 dievčatá) a klasická štafeta 4x60m (4 chlapci alebo 4 dievčatá). Aj táto udalosť prilákala množstvo fanúšikov, ktorí pripravili mladým športovcom nezabudnuteľnú atmosféru.

Preteky pozorne sledoval aj prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. Neskôr v rámci diskusie rozprával o stave slovenskej atletiky aj o tom, ako k športu prilákať viac detí. „Projekt Olympijského festivalu sa osvedčil a mohol by byť modelom, ktorý bude slúžiť do budúcna a môže sa rozšíriť do ďalších miest. Som veľmi rád, že sa to podarilo, našlo si to svoje miesto a ľudia sem radi chodili,“ povedal o najdlhšom a najväčšom športovom festivale na Slovensku.

Štefetový beh v Šamoríne počas Olympijského festivalu.
Štefetový beh v Šamoríne počas Olympijského festivalu.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Čo všetko viete o Japonsku?

Súčasťou piatkového programu na hlavnom stage bol aj kvíz o Japonsku. Náročné otázky poriadne potrápili všetkých súťažiacich. Pre tých najšikovnejších boli nachystané ceny od exkluzívneho partnera podujatia – spoločnosti TIPOS.

Kúsok z japonskej kultúry priblížila návštevníkom Olympijského festivalu aj Pavla Šoltisová. Tá sa venuje kaligrafii. V stánku priamo v areáli festivalu si mohli ľudia vyskúšať napísať svoje meno či naučiť sa „nakresliť“ rôzne japonské znaky.

Na pódiu sa v diskusii predstavil aj japonský veľvyslanec Makoto Nakagawa. Ten taktiež pozorne sleduje olympijské hry v Tokiu. „Som veľmi šťastný, že v doterajšom priebehu olympijských hier získali Slováci tri medaile. Veľmi rád pozerám počas hier v televízii horskú cyklistiku a BMX,“ prezradil v rozhovore.

Makoto Nakagawa.
Makoto Nakagawa.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Oslava pohybu s Janym Landlom

Piatok sa končil oslavou pohybu. Priamo z pódia rozhýbal množstvo návštevníkov energický Jany Landl so svojím Tréningom pre planétu. „Keď nevládzeš, pridaj,“ motivoval desiatky športových nadšencov známy tréner. Prečo zrovna tréning pre planétu? Jany nezabudol cvičiacemu davu pripomínať ako sa správať k prírode okolo nás a o nutnosti zbierať a nevytvárať zbytočný odpad. „K planéte máme byť milší a úctivejší a dávať lásku tam, kde je treba,“ hovoril.

Víkend v znamení koncertov. Prídu aj olympionici!

Po večernom Kofokine, na ktorom sa premietal film Gantlemani, sa môžu fanúšikovia športu tešiť na záverečné dva dni Olympijského festivalu. V sobotu sú na programe hudobné koncerty. Na svoje si prídu malí, tešiť sa na nich bude SPIEVANKOVO, aj veľkí – príde populárna maďarská kapela FOLLOW THE FLOW. Zo športového programu sa opäť predstavia parašporty, diváci budú môcť obdivovať aj slovenskú lezeckú elitu na majstrovstvách Slovenska v Boulderingu. Okrem toho bude k dispozícii množstvo stálych športovísk, zaujímavá partnerská zóna aj gastrozóna.

Olympijsky festival

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV