Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Nečakala na druhých a konala: Darkyňa venovala mladému športovcovi tisíc eur

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Jana Kóšová
Foto
Archív JK

Pred pár mesiacmi sa Nadácii Slovenského olympijského a športového výboru ozvala Jana Kóšová. Slovenka, ktorá žije v Nemecku, sa rozhodla podporiť sumou 1000 eur mladého športovca. Najviac ju zaujal Matúš Kočar, ktorý sa venuje crossfitu. S Janou sme sa rozprávali o tom, prečo sa rozhodla podporiť začínajúceho športovca a či je podobná podpora zo strany verejnosti bežná.

Ako ste sa dostali k Nadácii Slovenského olympijského a športového výboru?

Nadáciu SOŠV som si cielene vyhľadala. Chcela som nájsť spôsob, ako najlepšie podporiť mladých športovcov. Na internete som si preto hľadala rôzne spôsoby. Našla som práve Nadáciu SOŠV a prišla mi ako najlepšia možnosť.

Mali ste nejakú predstavu, koho chcete podporiť? 

Pozerala som si projekty, ktoré má Nadácia v ponuke. Zapáčili sa mi hlavne myšlienky projektov Ukáž sa! a Juniorského olympijského tímu. V čase, keď som si vyberala však boli projekty už vo fáze, keď sa športovcov nedalo priamo podporiť. Tak som napísala správcovi nadácie pánovi Siekelovi, ktorý ma neskôr nasmeroval na kompetentných. 

Spoločne s vedením Nadácie SOŠV sme sa nakoniec dohodli, že si vyberiem konkrétneho športovca. Pozrela som si minuloročné propagačné videá z projektu Ukáž sa!, ktoré sa nedostali do finále. Mala som nejakú predstavu, koho by som chcela podporiť a aké kritéria by mal spĺňať. Na základe videoukážok som si vybrala Matúša Kočara.

Prečo ste sa rozhodli finančne podporiť práve Matúša Kočara, ktorý sa venuje crossfitu?

Crossfit sledujem už dlhšie, sama sa mu aj venujem. Videla som u neho, že má kvalitné výsledky. V roku 2019 reprezentoval Slovensko na Crossfit Games - ekvivalent majstrovstiev sveta v crossfite. Vo svojej vekovej kategórii juniorov od 16 do 17 rokov získal striebornú medailu. K tomu sa stal aj majstrom Slovenska vo vzpieraní. Tvrdo na sebe pracuje, na dvojfázové tréningy dochádza každý deň 30 km do Trnavy. Matúš je podľa mňa príkladný športovec, hlavne čo sa týka tvrdej práce a prístupu k tréningu. Snaží sa a chcela som jeho snahu podporiť. Odmeniť ho a povzbudiť do ďalšej práce. Je to správny chalan. Chcela som mu ukázať, že má zmysel tvrdo makať.

Spomínali ste, že aj vy sa venujete aktívne crossfitu…

Nenazývala by som to slovom aktívne, skôr rekreačne.  K športu mám veľmi blízko. Popri práci sa snažím každý deň nejakým spôsobom hýbať. Keď som na Slovensku, trénujem u Joja Porubského v Momentum Training Center v Nitre.

Je podľa vás bežné, že na Slovensku ľudia finančne podporujú športovcov?

Existuje veľké spektrum spôsobov, ako podporovať šport. Verím, že na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí nejakým spôsobom podporujú mladých športovcov. Nemusí to byť finančne. Napríklad tréneri robia tréningy pre malé deti bez nároku na odmenu. Aj toto je významná forma podpory. Aj na Slovensku sa nájdu ľudia, ktorí sú zanietení pre šport a podporujú ho. Často však zostáva celá ťarcha na rodičoch. Aby mohol šport na Slovensku napredovať je potrebná systematická podpora od štátu.

Prečo je podľa vás dôležité podporovať šport? Ľudia dávajú peniaze na množstvo vecí...

Ja som sa rozhodla podporiť mladého športovca, lebo mám k športu veľmi blízko. A mladých talentovaných ľudí, na ktorých je vidieť, že sa snažia a tvrdo idú za svojim cieľom sa rozhodne oplatí podporiť.

Vo všeobecnosti považujem podporovanie športu za veľmi dôležité z toho dôvodu, že pravidelný, každodenný šport a pohyb budujú disciplínu, ktorú možno pretaviť aj do iných oblastí života. Vďaka športu sa z ľudí stávajú komplexní, produktívni členovia spoločnosti. Mne osobne veľmi imponuje ideál gréckej kalokagatie, ku ktorej sa sama snažím priblížiť.

Sledujete aj úspechy slovenských športovcov? Ste fanúšičkou športu?

Určite áno. Sledujem sociálne siete Slovenského olympijského a športového výboru. Tam sa dozviem, čo sa deje. Nájdem tam informácie aj o takých športovcoch, o ktorých sa až tak veľa v správach nehovorí.

Chceli by ste na záver odkázať niečo ľuďom, ktorí uvažujú nad tým, že by finančne podporili nejakého športovca?

Pokiaľ je vám šport blízky a záleží vám na jeho napredovaní, určite sa dá nájsť spôsob ako pomôcť. Nemusí to byť len finančná podpora. Ja sa riadim heslom, že my sami musíme byť zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete. Chcete niečo zmeniť? Konajte a nečakajte na druhých.

Slovenských športovcov môžete podporiť aj vy! Každý finančný dar bez ohľadu na výšku sumy si veľmi vážime nielen my, ale najmä všetci tí, ktorým sme mohli v uplynulých rokoch pomôcť. Všetky informácie a kontakty nájdete na stránke Nadácie SOŠV.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV