Športové aktuality
5 min. čítania

Nečakanou víťazkou ankety roka Lyžiar roka Petra Vlhová, predstihla Zuzulovú

Horný Smokovec 4. mája (TASR) - Výročná anketa Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) - Lyžiar roka sa v piatok v Hornom Smokovci skončila nečakanou korunováciou len 16-ročnej zjazdárky, v slalome víťazky premiérových ZOH mládeže v Innsbrucku a bronzovej na juniorských MS v Roccarase Petry Vlhovej. Víťazka slalomu na zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku v hlasovaní novinárov a funkcionárov presvedčivo až o 19 bodov zdolala štvornásobnú víťazku ankety Veroniku Zuzulovú, za ktorou stálo 4. miesto v konečnom hodnotení Svetového pohára v slalome a celkový triumf v hodnotení rovnakej disciplíny v Európskom pohári. Na treťom mieste skončila so ziskom 36 bodov bežkyňa na lyžiach Alena Procházková.
Vyhlásenie poznačila neúčasť viacerých ocenených športovcov. Niektorí sa ospravedlnili zo súkromných dôvodov, no rodičia dvoch z nich - Zuzulovej a šiesteho Adama Žampu - vedenie SLA listom vo štvrtok informovali, že podujatie mienia bojkotovať. Chýbala aj Vlhová, ktorá bola v čase vyhlasovania na týždennom školskom zájazde v Londýne. Jej trénera Ivana Iľanovského správa o víťazstve svojej zverenky šokovala. "Čože, Petra vyhrala? Veď Veronika mala nesporne lepšie výsledky a bol som neochvejne presvedčený o tom, že anketu musí vyhrať Zuzulová. Čo by som ja dal za to, aby sme s Petrou dosiahli také výsledky, ako mala Veronika v uplynulej sezóne," netajil prekvapenie v rozhovore pre TASR Vlhovej kouč.
SLA počas slávnostného večera udelila aj viacero ocenení. Cenu fair play získala zjazdárka Lea Gernáthová, ktorá sa v marcových pretekoch Slovenského pohára priznala k vynechaniu bránky, hoci rozhodcovia si to nevšimli a v cieli ju klasifikovali na druhom mieste. Za dlhoročnú prácu pri rozvoji lyžovania odmenili Michala Mlynára, Michala Šoltýsa, Ivana Petroviča, Ondreja Brúzika, Júliusa Luptáka a Jána Ilavského, diplom I. stupňa Vzorný tréner získal František Novodomec, ktorý vo funkcii trénera v bežeckom lyžovaní pôsobí od roku 1981. Cenu za dlhoročnú reprezentáciu a dosiahnuté výsledky dostal Jaroslav Babušiak, účastník dvoch ZOH, dlhoročná jednotka slovenského mužského lyžovania a na minuloročných majstrovstvách sveta 19. v kombinácii. Ocenenie in memoriam udelila SLA Milanovi Jurečkovi. Bývalý pretekár lyžiarskeho klubu Opalisko Závažná Poruba, reprezentačný tréner SR a predseda klubu tragicky zahynul 20. júna 2010 vo veku 30 rokov.
Výsledky hlasovania v ankete Lyžiar roka 2012 (24 hlasujúcich): 1. Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie) 92, 2. Veronika Zuzulová (zjazdové lyžovanie) 73, 3. Alena Procházková (beh na lyžiach) 36, 4. Martin Bajčičák (beh na lyžiach) 28, 5. Barbara Kantorová (zjazdové lyžovanie) 19, 6. Adam Žampa (zjazdové lyžovanie) 16.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV