Športové aktuality
5 min. čítania

Nela Kucáková, Peter Labanc a Novozámčania víťazmi finále OLOV

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Najvšestrannejšími mladými športovcami do 12 rokov na Slovensku sú Nela Kucáková z Michaloviec a Peter Labanc z Bardejova. Medzi tímami finále projektu Olympijský odznak všestrannosti, ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, vyhrali žiaci zo ZŠ Nábrežná v Nových Zámkoch.

Cieľom projektu Olympijský odznak všestrannosti je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky ich pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti.

Olympijský odznak všestrannosti pre mladých ako malé olympijské hry

Účastníci celoslovenského finále zo 43 škôl, ktorí si účasť vybojovali postupom cez školské a krajské kolá, ukázali, že sú veľmi všestranní. Počas dvoch dní v Šamoríne museli mladí športovci vo veku 11 a 12 rokov predviesť svoje schopnosti, vytrvalosť, silu i pohybové zručnosti. Súťažili na suchu i v bazéne. Na každom z 24 chlapcov, 20 dievčat a členov ôsmich družstiev bola vidieť veľká radosť z pohybu i športový a pohybový talent.

„Najlepší športovci musia bojovať, aby sa kvalifikovali na olympijské hry. Vy ste museli bojovať, aby ste sa dostali na toto finále Olympijského odznaku všestrannosti. Verím, že jedného dňa sa niektorí z vás zúčastnia aj na veľkých olympijských hrách či na zimných olympijských hrách,“ povedal mladým účastníkom generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

„Olympijské heslá sú rýchlejšie, vyššie, silnejšie a spoločne. Želám vám, aby ste odrazili čo najsilnejšie, prekonali dráhu čo najrýchlejšie, umiestnili sa vo výsledkovej listine čo najvyššie a predovšetkým si toto finále spoločne užili,“ odkázala účastníkom počas slávnostného otvorenia trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

Okrem bývalej úspešnej biatlonistky podporili účastníkov aj ďalšia olympijská víťazka Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Martina Gogolová Kohlová, Iveta Putalová či Martina Moravcová.

VÝSLEDKY

Dramatické finále OLOV

Dramatická vo finále OLOV bola najmä súťaž chlapcov. Bazénová časť (plávanie na 50 m voľný spôsob a ninja dráha) najlepšie počas prvého dňa vyšla Markovi Jurčišinovi zo ZŠ Komenského v Bardejove. Po základných disciplínach OLOV (skok do diaľky z miesta znožmo, ľah - sed, hod s medicinbalom, výdrž v zhybe a člnkový beh) sa naňho bodovo dotiahol jeho spolužiak Peter Labanc. Rozhodovala záverečná disciplína – vytrvalostný beh cez prírodné a umelé prekážky, v ktorom bol z tejto dvojice úspešnejší Peter Labanc a vďaka finišu počas druhého dňa sa stal celkovým víťazom. Tretí skončil Michal Priehradník zo Sliača.

„Netušil som, že v záverečnej disciplíne bojujeme so spolužiakom o prvenstvo. Navštevujem atletickú triedu v Bardejove, venujem sa vytrvalostným behom, hodu kriketkou či skoku do výšky, hrám futbal, ale páčia sa mi všetky športy a predovšetkým sa rád hýbem. Na rôznych súťažiach sa mi celkom darí, aj keď nie vždy vyhrám,“ povedal Peter Labanc.

Medzi dievčatami už po prvom dni viedla Nela Kucáková zo ZŠ T. J. Moussona v Michalovciach. Úspešne si počínala aj v základných disciplínach OLOV i vo vytrvalostnom behu a jasne triumfovala pred Natáliou Kronekovou zo Stupavy a Nelou Chrenkovou z Prievidze.

„Venujem sa atletike, kde som dosiahla viaceré úspechy vrátane víťazstiev na Čokoládovej tretre. Na finále OLOV som špeciálne netrénovala. Aj keď som atlétka, plávanie mi nerobilo až taký problém. Najviac sa mi páčili ninja dráha a záverečný vytrvalostný beh,“ povedala Nela Kucáková.

Súťaž družstiev bola nesmierne vyrovnaná a jej konečné výsledky určila až záverečná bežecká disciplína s prekážkami. Obhajcovia vlaňajšieho prvenstva zo ZŠ kapitána J. Nálepku Stupava boli síce najlepší v prvej a poslednej súťaži (plávanie 50 m v. sp. a beh), ale neúspešné výsledky na ninja dráhe ich stáli obhajobu prvenstva. Skončili tak na 4. priečke. O víťazstvo zviedli boj ZŠ Nábrežná Nové ZámkyZŠaMŠ Školská Bojnice. Napokon sa radovali mladí Novozámčania. Víťazná škola ZŠ Nábrežná Nové Zámky získala aj putovný pohár ministra školstva SR Branislava Gröhlinga. 

ZÁUJEM O OLOV RASTIE

Z roka na rok počet športujúcich detí a zapojených škôl stúpa. Do pilotného ročníka OLOV v školskom roku 2019/20 sa zapojilo 40 základných škôl a 1828 žiakov (949 chlapcov a 879 dievčat). V oficiálnom prvom ročníku v školskom roku 2020/21 sa počet škôl strojnásobil na 124, počet žiakov bol 2797 (1419 dievčat a 1378 chlapcov). V školskom roku 2021/22 poslalo zaznamenané výsledky za 6015 žiakov (2949 dievčat a 3066 chlapcov) už 236 základných škôl. V porovnaní s predošlým školským rokom sa počty zdvojnásobili. Odznak všestrannosti získalo 1 428 žiakov. Zlatý odznak si vybojovalo svojimi športovými výkonmi 159, strieborný 430 a bronzový 839 mladých ľudí. Najlepší bojovali najskôr na školských, potom na krajských kolách a napokon aj na celoslovenskom finále.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV