Športové aktuality
3 min. čítania

Nemci vzali do Pekingu 10 strieborných hokejistov z Pjongčangu

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Berlín 25. januára (TASR) - Na pozadí veľkých problémov s koronavírusom oznámil v utorok Nemecký hokejový zväz záverečnú nomináciu na ZOH 2022 v Pekingu. Je v nej 10 strieborných medailistov z Pjongčangu aj 19 semifinalistov z MS 2021 v Rige. Hráčska únia zastupujúca nemeckých hokejových profesionálov v ten istý deň požiadala vedenie najvyšších súťaží, aby zastavilo svoje aktivity pre COVID-19. Veľké množstvo hráčov a aj celé kluby sú totiž v karanténe len niekoľko dní pred štartom ZOH.

"Mali by sme nasledovať príklad KHL, ktorá tiež prerušila aktivity. Iba niekoľko dní pred začiatkom ZOH v Pekingu sú mnohí hráči a kluby v karanténe. Je dôležité eliminovať riziko na minimum a zvážiť možnosti izolácie hráčov, ako to len najlepšie bude možné," citovala agentúra DPA slová šéfa únie a kapitána nemeckej reprezentácie Moritza Müllera z klubu účastníka DEL Kolína nad Rýnom.

Šesť hráčov v olympijskej nominácii je z Adleru Mannheim, ktorý v pondelok po zásahu úradov musel do karantény. Až 14 jeho hráčov a členov realizačného tímu malo pozitívne testy. Šéf výkonného výboru DEL Gernot Tripcke poukázal na fakt, že "je logisticky aj právne nemožné pozastaviť zápasy pred ZOH". Nominovaných hráčov podľa jeho slov kluby uvoľnia v sobotu, v pondelok bude zraz v Mannheime a nasledovať bude odlet do dejiska olympiády.

Vo výbere nechýbajú hviezdy ako Dominik Kahun či dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Tom Kühnhackl (s Pittsburghom v 2016 a 2017). Striebro zo ZOH 2018 majú brankár Danny aus den Birken s útočníkmi Yasinomm Ehlizom a Patricom Hagerem z Mníchova, ďalší útočníci Marcel Noebels s Leonhardom Pföderlom z Eisbärenu Berlín, Matthias Plachta s Davidomm Wolfom z Mannheimu, Kahun z Bernu a obrancovia Jonas Müller z Eisbärenu Berlín a kolínsky Müller. Reprezentačný kouč Toni Söderholm z Fínska má k dispozícii stabilizovaný tím, ktorom má skúsenosti z NHL sexteto Kühnhackl (AIK Skelleftea), Tobias Rieder (Växjö), Kahun (Bern), Korbinian Holzer, Lean Bergmann a Wolf (všetci Mannheim).

Nemci vstúpia do turnaja vo štvrtok 10. februára v súboji s Kanadou, v A-skupine ich potom čaká domáca Čína (12. februára), resp. výber USA (13. februára).

Nominácia Nemecka na ZOH 2022:



Brankári: Danny aus den Birken (EHC Mníchov), Felix Brückmann (Mannheim), Mathias Niederberger (Eisbären Berlín)

Obrancovia: Konrad Abeltshauser (EHC Mníchov), Dominik Bittner (Wolfsburg), Marcel Brandt (Straubing), Korbinian Holzer (Mannheim), Jonas Müller (Eisbären Berlín), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem), Marco Nowak (Düsseldorf), Fabio Wagner (Ingolstadt)

Útočníci: Lean Bergmann, Nicolas Krämmer, Matthias Plachta, David Wolf (všetci Mannheim), Yasin Ehliz, Patrik Hager, Frederik Tiffels (všetci EHC Mníchov), Tom Kühnhackl, Stefan Loibl (obaja AIK Skelleftea), Marcel Noebels, Leonhard Pföderl (obaja Eisbären Berlín), Daniel Pietta (Ingolstadt), Dominik Kahun (Bern), Tobias Rieder (Växjö)

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV