Šport a olympizmus
Berlín
2 min. čítania

Nemeckí funkcionári navrhli spoločnú kandidatúru Berlína a Tel Avivu na OH 2036

Olympijský štadión v Berlíne, ktorý postavili k OH 1936, je neustále v prevádzke.
Foto
TASR/AP

Berlín a Tel Aviv by sa podľa dvoch nemeckých športových funkcionárov mohli pokúsiť o spoločnú kandidatúru na zorganizovanie olympijských hier 2036. Tie sa budú konať sto rokov po OH 1936 v Berlíne, ktoré boli politicky ovplyvnené vtedajším režimom v Nemecku.

Myšlienku usporiadania OH 2036 už v marci predostrel predseda Nemeckého spolkového snemu Wolfgang Schäuble, ktorý povedal: „Mohli by sme aspoň otvoriť diskusiu o tom, či by sa olympijské hry nemohli uskutočniť v Berlíne, alebo v niektorom inom meste našej krajiny. Aby svet na vlastné oči videl, že toto je iné Nemecko ako pred sto rokmi. Bolo by to silné posolstvo.“

Prezident Nemeckej olympijskej spoločnosti v Berlíne Richard Meng a šéf organizačného výboru atletických ME 2018 Frank Kowalski si myslia, že ešte silnejší odkaz by vyslala spoločná organizácia s izraelským mestom.

"Bude to smutné výročie nacistických hier, ale môžeme to otočiť a v roku 2036 ukázať, čo sa zmenilo a čo ešte treba zmeniť. Prečo neposlať jasný signál priateľstva a mieru, signál, ktorý nehovorí o zbavovaní sa historického bremena, ale o preberaní zodpovednosti. Je to len naša vízia, no Berlín a Tel Aviv sú liberálne a pulzujúce mestá, ktoré predstavujú perspektívu budúcnosti," napísali Meng a Kowalski v spoločnom liste pre noviny Berliner Morgenpost.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV