Športové aktuality
6 min. čítania

Netypické dievča Nela Lopušanová je zbláznená do hokeja

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Nela Lopušanová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Nie je typické dievča. Namiesto bábik ju od malička zaujímali hokejka a loptička. Nela Lopušanová v posledných dňoch očarila svojimi kúskami hokejový svet. Od nedele ju so spoluhráčkami zo slovenskej reprezentácie čaká ďalší turnaj, o čo najlepší výsledok sa chcú pobiť na Európskom olympijskom festivale mládeže. Dievčenský turnaj sa hrá v rakúskom Spittali.

Deviatačka v športovej triede v Základnej škole Vendelína Javorku v Žiline sa počas nedávnych majstrovstiev sveta hokejistiek do 18 rokov vo švédskom Östersunde dostala do pozornosti fanúšikov na celom svete a skvelým spôsobom spropagovala dievčenský hokej.

VŠETKO O EYOF FVG 2023

Nela Lopušanová ovláda dokonale hokejku

Jej meno sa na hokejových portáloch vyhľadávalo hneď za Connorom McDavidom a Connorom Bedardom.

„Zostala som z toho prekvapená. Som rada, že svojou hrou môžem zviditeľniť ženský hokej. Budem sa snažiť ho zviditeľniť ešte viac,“ povedala Nela Lopušanová.

Nela Lopušanová
Nela Lopušanová ovláda hokejku dokonale.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Hokejku ovláda dokonale. Na šampionáte dala góly, ktoré sa stali okamžite hitom na sociálnych sieťach po celom hokejovom svete. Ako prvá hokejistka na šampionátoch IIHF strelila gól lakrosovým štýlom, takzvaný Michigan. Už v mladom veku sa nebojí využívať neortodoxné zakončenia.

„Chodím na sociálne siete, takže vidím, čo sa tam dialo. Je to super, ale niekedy už je toho aj priveľa. Veľa ľudí mi písalo, mala som teraz veľa žiadostí o rozhovory. Bolo to niečo pre mňa nové. Stále som mladá, musím sa s tým aj psychicky vyrovnávať. Zvýšený záujem o mňa zvládal celkom dobre,“ rozprávala hokejistka mládežníckeho tímu zo Žiliny.

Prácu s hokejkou neustále zlepšuje. Na tréningoch skúša rôzne finty, pravidelne ich predvedie aj v zápasoch. Akoby jej hokejka a na nej puk prirástli k telu. V mladom veku zvláda neuveriteľné veci. Aj Marián Gáborík priznal, že niečo podobné nevedel. Nelu Lopušanovú veľmi baví hrať sa s pukom.

„Nejako mi to ide samo, niekedy ani neviem opísať, ako som to spravila. Sledujem hráčov NHL, veľmi ma baví skúšať na tréningu to, čo oni spravili. Aj v reprezentácii som už michigan skúšala predtým, aj na turné vo Švédsku a Fínsku. Niekedy sa mi finta podarí, inokedy nie. Paradoxne, darí sa mi rôzne kúsky robiť aj v našej chlapčenskej lige.“

O Lopušanovej sa v posledných dňoch hovorilo viac ako o ďalšej mladej hokejovej hviezde Jurajovi Slafkovskom. Aj mladú hokejistku upútali výkony o štyri roky staršej draftovej jednotky NHL. Nevyhla sa už ani porovnaniu s Košičanom.

„Je to veľký hráč. Vnímala som ho. Je šikovný, niečo už dokázal a ešte veľa dokáže. Neuveriteľne sa presadil. Teším sa, že ma s ním spájajú,“ hovorí hráčka, ktorá mala už viacero hokejových vzorov. Dnes sa jej páči hra centra Vancouveru Eliasa Petterssona i mladej kanadskej hviezdičky Connora Bedarda.

Namiesto bábik loptička a hokejka

Nela Lopušanová
Nela Lopušanová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

K hokeju mala od malička veľmi blízko. Hral ho aj jej starší brat Šimon, ktorý je dnes v kádri prvoligovej Žiliny. Prvýkrát stála na korčuliach ako dvojročná, v štyroch, piatich rokoch začala už trénovať v žilinskom klube.

„Nebola som typické dievča, bábiky mi toho veľa nehovorili. Lopta a hokejka boli od malička to moje. Do hokeja som doslova zbláznená. Je to aj moja najväčšia záľuba. Často počúvam hudbu, občas si niečo pozriem na Netflixe, ale hokej je jednoznačne naj,“ priznáva mladý talent.

Presadzuje sa aj medzi chlapcami. Z tímu žilinských deviatakov je v lige starších žiakov momentálne najproduktívnejšia, v desiatich stretnutiach nazbierala 31 bodov (15+16). V šiestich vystúpeniach za Žilinu v najvyššej súťaži senioriek má bilanciu 15 gólov a 10 asistencií. Nastupovať proti chlapcom pre Nelu neznamená problém, aj keď sú fyzicky na tom lepšie.

„Hrám s nimi od malička, už som si zvykla. Nebojím sa súbojov, teším sa na zápasy. Chalani neberú ohľad, že proti nim nastupuje dievča. Mám šťastie, že sa mi vyhýbajú vážnejšie zranenia. Hranie s chlapcami ma navyše posúva dopredu, v ich súťaži sa veľa naučím.“

Na EYOF porovnanie s rovesníčkami

Nela Lopušanová
Nela Lopušanová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na svetovom šampionáte do 18 rokov 2023 sa stala najproduktívnejšou i najužitočnejšou hráčkou, aj keď mala iba štrnásť rokov a nastupovala proti starším hokejistkám. Jej výkony pomáhali aj slovenskému tímu, ktorý skončil na 6. mieste. „Mám rada veľké turnaje, na ktorých sa môžem predviesť. Pred začiatkom šampionátu som si myslela, že to bude ťažšie, keďže sme hrali proti starším dievčatám. Podľa mňa som to dobre zvládla a bol to skvelý turnaj.“

Teraz ju čaká ďalšia medzinárodná previerka. Na Európskom olympijskom festivale mládeže, ktorého centrom je taliansky región Friuli Venezia Giulia, sa bude porovnávať s rovesníčkami. Dievčenský turnaj organizátori situovali do rakúskeho Spittalu a predstavia sa na ňom aj viaceré účastníčky z nedávneho šampionátu vo Švédsku. Slovenky v základnej skupine nastúpia od nedele do utorka proti Rakúšankám, Švajčiarkam a Fínkam.

„Nastupovať za reprezentáciu svojej krajiny je veľká vec. Teraz sa môžem porovnať so svojimi rovesníčkami a konečne uvidím, ako vo svojej vekovej kategórii na tom som. Verím, že dopadneme čo najlepšie,“ hovorila pred odchodom na EYOF.

Sen o účasti na olympijskom turnaji

Po návrate domov do Žiliny sa opäť zapojí do tréningového a zápasového procesu svojho klubu. Na jar by sa mohla predstaviť aj na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta žien v čínskom Šen-žene, kde sa Slovenky budú usilovať o postup medzi elitu. A po skončení 9. ročníka základnej školy sa bude rozhodovať, čo ďalej.

„Určite by som chcela ísť niekam do zahraničia. S rodičmi sme o tom ešte veľmi nehovorili, keďže mám pred sebou ďalší turnaj. V budúcnosti by som rada hrala na niektorej zámorskej univerzite. A ďalším mojim veľkým snom je zahrať si raz na olympijských hrách,“ načrtla neskoršie plány Nela Lopušanová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV