Športové aktuality
Blog
3 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Chodí sa do ZOO v zasnežené predpoludnie?

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/AP

Biele zasnežené ráno v Pekingu? Do nedele pre účastníkov zimných olympijských hier niečo nepoznané. V noci z piatka na sobotu a potom ešte aj predpoludním už posypala snehová perina areály v Čang-ťia-kchou a čiastočne pripomenula, že stredisko, ktoré sa chce stať čínskou obdobou Álp, má aj snehové zrážky. Doteraz sa spájalo predovšetkým len s technickým snehom a s úvahami o nedostatku zrážok.

Peking si na sneženie ešte zopár hodín počkal. V sobotu sa však už aj v hlavnom meste Číny ochladilo, ortuť teplomera významne klesla pod nulu a predpovede počasia začali naznačovať silné sneženie. Počas noci zo soboty na nedeľu sa šedé chodníky a cesty, strechy domov i stromy premenili na biele a počas predpoludnia ďalej snežilo.

Pre nás, ktorí denne pred začiatkom ZOH čítali správy o tom, ako v Číne majú len technický sneh a minimálne zrážky, príjemné prekvapenie.

Pekinčanov sneženie potešilo. V uliciach je ich síce pomenej ako v bežný deň, niektorí jazdia ďalej na obľúbenom bicykli. V parku, okolo ktorého denne prechádzam, sa však hrali desiatky detí. Návštevníci exteriéru múzea sa pred historickou stavbou fotili so snehovými guľami v rukaviciach.

Len pred vstupom do zoologickej záhrady bolo prázdno. Aj sme si s kolegami z USA v autobuse mysleli, že sneženie obľúbené miesto Pekinčanov uzavrelo. Z omylu nás vyviedla rodinka, ktorá si pri pokladni kupovala lístky. Z okna autobusu vyzerali byť aj ďalšie pokladne otvorené. Z predošlých dní sme mali dojem, že do ZOO v Pekingu sa chodí v každom počasí. V nedeľu sme zistili, že keď sneží, tak sa návšteva zvierat vynecháva.

Neviem, ako to dnes vyzerá v pekinskej ZOO. V roku 2008 bol jej hlavnou atrakciou pavilón pánd, čínskych národných zvierat. Predpokladám, že istotne kroky návštevníkov aj v súčasnosti vedú do tohto pavilónu.

A čo cestári opäť zaspali? Obľúbená otázka slovenských vodičov nie je v Pekingu téma. Aspoň na hlavných komunikáciách. Sú odpratané a priechodné.

Už v sobotu v Čang-ťia-kchou som si všimol robotníkov, ktorí od snehu s pomocou lopát odpratávali krajnice ciest. Sú viditeľní aj na pekinských križovatkách, kde sa snažia odpratať sneh zo vstupov na cestu pri prechodoch pre chodcov.

Jedno prekvapenie z okna autobusu som si všimol. S úpravou ciest pomáha aj cisterna s vodou, ktorá tekutina strieka na cestu. Pri mínusových teplotách zaujímavé riešenie. Cesty však zľadovatelé neboli a aj vďaka tomu boli upravené.

Pekinčanov teda sneženie nezaskočilo a účastníkov ZOH príjemne prekvapilo.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV