Šport a olympizmus
Blog
4 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Patria pätnásťročné krasokorčuliarky na ZOH?

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Kamila Valijevová padá po jednom zo skokov vo voľných jazdách v Pekingu.
Foto
TASR/AP

Bola to najsledovanejšia a zároveň aj najkontroverznejšia súťaž krasokorčuliarok od aféry Tonye Hardingovej a Nancy Kerriganovej v Lillehammeri 1994. Mala nečakané rozuzlenie i víťazku. A opäť otvorila otázku, či patria pätnásťročné krasokorčuliarky na olympijský ľad.

Pozornosť celého olympijského sveta sa sústredila vo štvrtok večer do Capital Indoor Centra. Ak by bolo možné, na tribúnach by bolo vypredané. Takto bolo vypredané len na novinárskych miestach. Do krasokorčuliarskej arény prišli aj mnohí športovci. Všetci boli zvedaví na súťaž krasokorčuliarok.

Vyvrcholila záchvatmi hnevu, slzami a nadávkami. Veľký psychický tlak neuniesla pätnásťročná Kamila Valijevová, ktorá po dopingovom náleze štartovala s podmienkou a hrozbou neskoršej diskvalifikácie. Psychicky situáciu neuniesla ani o dva roky staršia, strieborná medailistka Alexandra Trusovová, ktorá so slzami v očiach po vydarenom programe s piatimi štvoritými skokmi vykrikovala, ako nenávidí krasokorčuľovanie i ľudí v ňom, či trénerka Eteri Tutberidzeová.

Kamila Valijevová z vrcholu spadla na dno. Pred začiatkom pekinských hier bola senzáciou. Mladý krasokorčuliarsky zázrak s darmi z neba. Krátky program ešte vyhrala, ale jej kúzlo vo voľných jazdách vyhaslo. Celý svet sledoval jej strmý pád počas legendárneho Bolera.

Plánovala tri štvorité skoky, nezvládla ani jeden. Salchow nedotočila, pri toeloope dopadla na dve nohy a pri ďalšom toeloope padá. Neustála ani trojitý axel. Po jazde skryje hlavu do dlaní a rozplače sa. Chvíľu jej trvá, kým pozdraví tribúny. Na nich mohutne kričia zástupcovia ruskej výpravy.

Mladučká Ruska márne hľadá slová útechy od trénerky. Prichádza však šok. „Prečo si prestala bojovať? Po axli si to vzdala. Vysvetli mi to!“ zúrila Eteri Tutberidzeová. Na sociálnych sieťach sa okamžite objavujú kritické komentáre k trénerke. Mnohí žiadajú, aby jej zakázali pracovať s deťmi.

„Bolo všetko, čo sa dialo okolo Kamily, férové?“ pýtajú sa novinári olympijskej víťazky Anny Ščerbakovovej. „Prepáčte, o tejto situácii nechcem hovoriť,“ ospravedlňuje sa.

Po olympijských škandáloch prichádza v krasokorčuľovaní k zásadným zmenám pravidiel. Stačí si spomenúť na Salt Lake City 2002, kde sa naposledy používalo šestkové hodnotenie. Po Pekingu sa bude diskutovať o minimálnej vekovej hranici pre krasokorčuliarky. Mnohí sa zhodujú, že pätnásťročné dievčatá patria na zimné olympijské hry mládeže, nie na najväčší športový sviatok. Nie sú dospelé a potrebujú čas, aby psychicky dozreli na veľký tlak olympijského ľadu. Nemali by byť vystavované takémuto stresu.

Podľa mnohých nemala byť Valijevová vo štvrtok večer na ľade. Dieťa nemalo prežiť tento psychický stav. Scénu snímanú kamerami opúšťa v slzách. Bez slova prechádza po štvrtom mieste okolo reportérov.

Mnohí odporúčajú zvýšiť minimálnu vekovú hranicu aspoň na 17, ak nie na 18 rokov. O skupine Tutberidzeovej sa vie, že jej členky zažiaria ako mladučké a potom rýchlo končia kariéru, často s vážnymi zdravotnými problémami. „Či budem obhajovať titul v Miláne 2026? Veď ja neviem, čo bude zajtra, nie to čo bude v roku 2026,“ povedala Ščerbakovová.

Po všetkých kontroverziách, ktoré sa odohrali, prišli na konci dňa aj úsmevy. Ak by bola v prvej trojke Valijevová, nekonal by sa žiaden ceremoniál. Keďže skončila štvrtá, organizátori rýchlo pripravili kvetinovú dekoráciu a najlepšie tri krasokorčuliarky sa lúčili s publikom s úsmevmi na perách a radostnými gestami.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV