Športové aktuality
Blog
3 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Pri príletoch Čína vyhrala nad Japonskom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Testovací tím na letisku v Pekingu.
Foto
TASR/AP

Po šiestich mesiacoch sa olympijská rodina opäť vydala na cestu do Ázie. V čase pandémie je všetko iné, aj cestovanie do olympijského mesta.

Ešte pred odchodom do Pekingu sme mali možnosť vidieť doma na Slovensku zábery, ako cestovali niektorí členovia výprav či novinári. Letušky oblečené do bielych bezpečnostných oblekov, jedlo pripravené vopred na sedadlách v lietadle. Popravde, každého tieto zábery zaskočili a prekvapili.

Našťastie, naša cestovateľská skúsenosť bola iná, aj keď protipandemické opatrenia bolo cítiť. Úsmev letušiek sme vyčítali z ich očí, keďže tvár im prekrývali rúška, ale jedlo i nápoje usilovne servírovali rovnako ako v predpandemických časoch. Lietadlá do Pekingu sú dnes oveľa prázdnejšie, aj v našom boli dve tretiny sedačiek prázdne. Nie je to však tým, že by o zimné olympijské hry nebol záujem, ale sú dôsledkom protipandemických opatrení.

Do Pekingu sa v týchto dňoch dostanú len akreditovaní účastníci olympijských hier – športovci, tréneri, ich realizačné tímy, členovia výprav, zástupcovia médií. Medzinárodný olympijský výbor a organizátori odporučili všetkým, aby minimalizovali počty hostí. Zahraniční diváci si môžu zimné olympijské hry pozrieť len z pohodlia domova. Obmedzenia budú platiť aj pre čínskych návštevníkov.

Čo sa týka príletov, Peking suverénne vyhral nad Tokiom. Kým v Japonsku po príchode na olympijské hry sme čakali na odbavenie na letisku šesť, sedem hodín, v Číne sme sa po hodine mohli presúvať do hotela. A nielen my, rovnako rýchlo bol odbavený s niekoľko sto kilogramami batožiny cestujúci celý tím Petry Vlhovej.

Na letisku išlo všetko ako po masle. Vďaka predletovej registrácii ešte na Slovensku stačilo vložiť pas do čítačky, z ktorej vyšiel papierik s QR kódom a ten otváral dvere pri všetkých kontrolách. Aj PCR testovanie bolo rýchle, aj keď miestna dobrovoľníčka paličkou nosovú dierku poriadne vytrela. Na výsledok sme už čakali v hotelovej izbe.

Do kontaktu s čínskymi zamestnancami sme sa dostali len minimálne. A tí, ktorí cestujúcich vítali, mali na sebe pre istotu biele kombinézy. Najviac pozitívnych účastníkov zachytili práve letiskové testy.

Najdlhšie čakanie na letisku bolo na autobus, ktorý preváža účastníkov do ich ubytovacích zariadení či do olympijských dedín. Po presune nás hneď čakali kľúče od izieb, v ktorých sme sa mohli vybaliť a až do telefonického oznámenia výsledkov PCR testov sme ich nemohli opustiť. „Dobrý deň, radi by sme vás informovali, že váš PCR test bol negatívny,“ ozvala sa v slúchadle veta, ktorá odomykala dvere od hotelovej izby.

Misia Peking sa teda môže začať.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV