Športové aktuality
4 min. čítania

Nie je to len o strelnici. Miroslava Hocková chcela ukázať, aká krásna môže byť športová streľba

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalistkou piateho ročníka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! bola aj športová strelkyňa Miroslava Hocková. Aj vďaka sociálnym sieťam ukázala, že jej šport nie je len o čase strávenom na strelnici.

So športovou streľbou začala ako prvá jej sestra Vanesa. O pár rokov neskôr si to vyskúšala aj ona. „Strieľanie ma o pár tréningov neskôr začalo baviť. Je to veľmi nezvyčajný a psychicky náročný šport. Brala som to ako výzvu,“ hovorí mladá Trnavčanka.

Najväčšou inšpiráciou je pre ňu sestra Vanesa

„Najväčšou inšpiráciou je pre mňa, samozrejme, moja sestra. Počas svojej juniorskej kariéry toho dokázala veľa a ja sa budem snažiť vyrovnať sa jej. Počas pretekov je mi veľkou oporou a motiváciou,“ vysvetľuje finalistka Ukáž sa!

Aj vďaka športovej streľbe sa dostala na športovú školu Jozefa Herdu v Trnave, ktorá športovcom upravila rozvrh natoľko, aby mohli mať aj ranné tréningy. „Učitelia na našej škole sú veľmi tolerantní a akceptujú našu športovú prípravu. Najmä vďaka tomuto systému si viem urobiť čas ako aj na školu, tak aj na šport,“ dodáva Miroslava.

Vďaka mojej veľmi dobrej skúsenosti s týmto projektom by som ho odporučila každému mladému športovcovi. Podpora mladých športovcov je veľmi dôležitá a môže výrazne pomôcť rozbehu ich kariéry.“  – Miroslava Hocková o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Vrchol sezóny má už za sebou. Boli ním majstrovstvá Európy v Osijeku, kde obsadila v kategórii junioriek 5. miesto individuálne, a v tímovej disciplíne skeet spoločne s Adelou Supekovou a Dominikou Buzášovou obsadili 3. miesto. Ešte ju čakajú majstrovstvá Slovenska, na ktorých sa bude snažiť udržať majstrovský titul.

070920Miroslava Hocková_4_výsledok.jpg

V ťažkom období rozmýšľala aj nad koncom kariéry

Napriek úspechom už mala počas svojej športovej kariéry aj momenty, keď rozmýšľala nad koncom. „Musím povedať, že takéto momenty tu naozaj boli. V minulej sezóne sa mi vôbec nedarilo a mala som pocit, že sa neposúvam ďalej, ale naopak sa môj výkon zhoršoval. S týmito pocitmi som sa snažila vyrovnať sama. Zaťala som zuby a povedala som si, že všetko má svoj čas. Tak som do novej sezóny prišla s úplne novým nasadením,“ spomína na ťažké chvíle.

V projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa! mali súťažiaci za úlohu prezentovať svoj šport prostredníctvom Instagramu„Čo sa týka šírenia športu a aktívneho životného štýlu, sociálne siete sú veľmi dobré a stále napredujú. Nájdem tam široké spektrum informácií o tom, ako sa zdravo stravovať alebo správne a s mierou sa hýbať. Počas sezóny, ako aj napríklad teraz, sa snažím sociálne siete obmedziť na minimum a sústrediť sa najmä na strieľanie bez akýchkoľvek rozptýlení,“ vysvetľuje Miroslava.

Chcela ukázať, aký krásny je jej šport

Úlohou športovcov bolo dva týždne zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci „followeri” videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Z môjho pohľadu mi táto časť súťaže išla najlepšie. Bavilo ma pridávať príspevky, kde môžem ľuďom ukázať, aký krásny dokáže byť tento šport. Snažila som sa im taktiež ukázať, že nestačí tráviť čas iba na strelnici, ale venovať sa aj svojmu telu a duchu. Či už išlo a zdravé stravovanie, cvičenie jogy, strečing alebo posilňovanie, myslím si, že som to zvládla veľmi dobre,“ spomína.

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Miroslava Hocková získala 246 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. „Keďže streľba je dosť nákladný šport, investovala som do kvalitnej streleckej výbavy, ako napríklad strelecká vesta alebo okuliare. Taktiež som časť financií použila na výživové doplnky.“

Ukáž sa! je tu po roku opäť. Do šiesteho ročníka grantového programu sa môžu do 4. júla prihlásiť prostredníctvom tohto formulára športovci od 13 do 18 rokov i mládežnícke športové tímy. „Mladým športovcom odkazujem, aby do toho jednoznačne išli! Nie je nad čím uvažovať, stačí len ukázať, ako veľmi si zapálený pre svoj šport a že to s ním myslíš vážne,“ odkazuje Miroslava Hocková.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV