Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Nina Ladvenicová sa venuje vzpieraniu a crossfitu. Poznámky, že ženy by nemali dvíhať činky, už dávno ignoruje

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Nina Ladvenicová sa venuje vzpieraniu a crossfitu. A v oboch sa jej darí dosahovať skvelé výsledky. V crossfite sa dostala na prestížne Crossfit Games ako vôbec prvá Slovenska v histórii. Vo vzpieraní nedávno obsadila 11. priečku na juniorskom svetovom šampionáte.

Rozprávali sme sa s ňou o jej začiatkoch, náročných tréningoch, ale aj o tom, ako vníma postavenie žien v silových športoch a či sa stretáva s názormi, že by ženy nemali dvíhať činky.

Na crossfit ju dotiahla mama

Športuje už odmalička. Začalo to športovou gymnastikou, neskôr vystriedala viacero športov ako softbal, bedminton, chodila aj cvičiť do fitnescentra.  „Po skončení s gymnastikou ma asi rok – dva nič nenadchlo. Hľadala som niečo, čo by ma bavilo aj dlhodobo – niečo, čo nie je monotónne. Keď som sa cez maminu dostala na svoj prvý crossfitový tréning, vôbec som nevedela, čo crossfit je,“ vysvetľuje finalistka projektu Ukáž sa!

„Tento projekt sa mi neskutočne páčil a som veľmi rada, že som sa doňho zapojila a ešte radšej, že sa mi podarilo dostať sa medzi finalistov. Páči sa mi modernosť projektu a aj to, že sa to týka hlavne mladých športovcov s obrovským talentom, no nie vždy s finančnými prostriedkami na jeho rozvoj. Myslím, že to bol výborný projekt a super skúsenosť.“ – Nina Ladvenicová o projekte Ukáž sa!

So silovými zvykmi jej pomohli vzpieračský tréneri

Tam sa spoznala s trénerom Radom Erentom, ktorý v nej hneď uvidel potenciál. Po asi pol roku chodenia na skupinové crossfitové tréningy s ním začala trénovať individuálne. „Keďže som bývalá gymnastka, s gymnastickými prvkami ako súčasťou crossfitu som nikdy nemala problém. Zaostávala som na silových cvikoch. Práve vtedy sme vyhľadali pomoc od odborníkov – reprezentačných vzpieračských trénerov – Ruda Lukáča a Milana Kováča. Oni mi pomohli so silovými cvikmi a technikou vzpierania. Vtedy som už prišla na chuť aj vzpieraniu,“ hovorí juniorská majsterka SR vo vzpieraní.

Šport ako životný štýl

„Šport pre mňa znamená všetko. Odmalička sa mu venujem a keďže som už vystriedala mnoho športov, mám skúsenosti „z každého rožka“. Šport sa stal mojím životným štýlom. Venujem sa aj trénerstvu. Popri tom všetkom študujem výživu, chodím na rôzne trénerské prednášky a snažím sa čo najviac vzdelávať v tomto obore. Šport je teda už aj moja práca,“ dodáva Nina, ktorá nedávno dokončila posledný ročník strednej školy a pripravujem sa na prijímacie skúšky na univerzitu.

Za jej najväčší úspech v crossfite sa dá považovať účasť na prestížnych Crossfit Games. V tomto športe je to najväčšia medzinárodná súťaž, kde medzi sebou súťažia atléti z celého sveta. „Prvýkrát sa mi podarilo kvalifikovať v roku 2017 ako 14 ročnej, rovnako aj o rok neskôr ako 15 ročnej. Súťažila som v kategórii „teen dievčatá 14-15“. Prvý rok som sa umiestnila šiesta, o rok neskôr siedma v rovnakej kategórii. Bol to pre mňa, ale aj pre slovenský crossfit veľký úspech, keďže sa mi tam podarilo dostať ako historicky prvej Slovenke,“ spomína na svoje účinkovanie.

Nina Ladvenicová.
Nina Ladvenicová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Má za sebou juniorský svetový šampionát, chystá sa aj na Európu

Momentálne sa už rok aktívne a profesionálne viac venuje vzpieraniu. Nedávno sa zúčastnila aj na juniorskom šampionáte v uzbeckom Taškente. „Veľmi sa mi tam páčilo a bola pre mňa úplne nová skúsenosť a neskutočný zážitok. Organizácia bola na jednotku. V mojej váhovej kategórii do 59 kg som navážila 57,65 kg. V mojej B skupine som skončila v trhu tretia, v nadhode štvrtá a v dvojboji tretia. Celkovo som skončila na 11. mieste,“ dodáva Nina ktorú majú koncom septembra čaká aj európsky šampionát vo Fínsku.

Na zlepšení výkonnosti spolupracuje s odborníkmi

Regenerácia je spolu s tréningovým procesom najdôležitejším faktorom optimálneho športového výkonu, hovorí mladá športovkyňa. Odmalička preto na regeneráciu dbá. Pravidelne chodí do sauny, na masáže, k fyzioterapeutovi. Najdôležitejší pre ňu je však spánok a správne nastavenie počtu tréningov a ich zloženie, s čím jej vždy pomáhal aj tréner. „Spolupracovala som aj s najlepšími odborníkmi vo výžive ako Viktor Bielik alebo Miško Páleník. Tí mi pomohli ideálne nastaviť stravu – jedálniček, aby som svoje výkony stále mohla posúvať vyššie a vyššie.“

Nevidí dôvod, prečo by ženy nemali robiť silové prvky

S poznámkami typu „ženy by nemali dvíhať činky“ sa stretáva bežne. Zo začiatku jej to vadilo, ale neskôr sa to už naučila ignorovať. „Nevidím dôvod, prečo by ženy nemali robiť silové prvky, ich telo to akurát pekne spevní a vytvaruje. Nech každý robí to, čo ho baví a nemontuje sa do druhých. Aj tak ide väčšina takýchto poznámok od mužov, ktorí sú o polovicu menší od tej ženy a len by chceli jej stehná alebo biceps,“ dodáva so smiechom finalistka 5. ročníka grantového programu Ukáž sa!

Komunikácia s followermi ju baví

V projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa! mali súťažiaci za úlohu prezentovať svoj šport prostredníctvom Instagramu. „Sociálne siete pre mňa nikdy neboli problémom, takže táto úloha mi bola úplne prirodzená. Na Facebooku či Instagrame sa snažím byť aktívna stále, keďže je to už veľmi dôležitá súčasť tejto doby. Najradšej mám však prirodzenosť, žiadne „nasilu“ umelé posty či spolupráce. Baví ma komunikácia s mojimi followermi prostredníctvom sociálnych sietí,“ hovorí Nina, ktorá už má na Instagrame slušnú fanúšikovskú základňu.

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Nina Ladvenicová získala 916 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur.Grant som využila hlavne na nákup pomôcok k môjmu tréningu, aby som sa stále mohla posúvať. Ďalej na výživové doplnky, regeneračné pomôcky či športové oblečenie, dodáva športovkyňa.

Do 6. ročníka grantového programu Ukáž sa! sa môžu do 4. júla prihlásiť prostredníctvom tohto formulára športovci od 13 do 18 rokov i mládežnícke športové tímy.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV