Šport a olympizmus
3 min. čítania

Nová skúsenosť pre obe strany objektívu: Fotografi z Programu športovej žurnalistiky sa spojili s Juniorským olympijským tímom

Stanislav Krško

Fotografi z Programu športovej žurnalistiky si vyskúšali teoretické poznatky od lektorov aj v praxi. Okrem návštevy športovísk dostali stážisti za úlohu pripraviť reportáž z tréningov našich mladých nádejí – členov Juniorského olympijského tímu.

Štyria fotografi, ktorí boli do programu zapojení, si tak vyskúšali aj iný druh fotografie. Na samotné fotenie športovca ich pripravovali lektori Martin Baumann a Michal Svítok zo spravodajskej agentúry TASR. Stážistom ukázali niekoľko inšpiratívnych fotografií v rámci takéhoto typu práce. Zároveň im povedali zopár podrobností o tom, ako by mali výsledné fotografie vyzerať.

Športovec - Fotograf

Adela Vlasáková (karate) - Daniel Stehlík

Anna Polláková (zápasenie) - Nándor Fekete

Adam Štecl (karate) - Veronika Mihaliková

Matej Današ (rýchlostná kanoistika) - Mária Šišková

Nová skúsenosť pre obe strany objektívu

„Pripravoval som sa ako na každé nové fotenie. Pozrel som si nielen priestory, v ktorých som mal fotiť, ale aj niekoľko fotografií známych fotografov ako inšpiráciu na plnohodnotné nafotenie karate,“ hovorí Daniel Stehlík, ktorý s fotografovaním tohto športu predtým nemal skúsenosť. Po príchode na miesto fotenia si detailne prezrel priestory, v ktorých športovkyňa trénuje a premyslel si aj všetky možné varianty požadovaných fotografií.

Komunikácia so športovkyňou bola podľa jeho slov výborná. „Musím pochváliť neskutočnú ochotu a otvorenosť nielen pri zvolení presného dátumu fotenia, ale aj počas samotnej tvorby fotoreportáže. V tomto smere k lepším fotografiám pomohla aj uvoľnená atmosféra, ktorá vznikla skvelým a ľudským prístupom k foteniu zo strany športovkyne,“ dodáva Stehlík.

Nový projekt Slovenského olympijského a športového výboru „Program športovej žurnalistiky" je zameraný na praktické vzdelávanie študentov vysokých škôl v oblasti športovej žurnalistiky. Zatiaľ čo desiati študenti sa pod vedením skúsených novinárov vzdelávajú v oblasti printovej žurnalistiky, štyria sa aj vďaka technologickému partnerovi projektu CANON zdokonaľujú v umení športovej fotografie. 

Spolupráca bola výborná

Fotografovaná športovkyňa jeho slová potvrdila. „Cítila som sa veľmi dobre, mala som príjemného stážistu a spolupráca bola výborná. S fotografiami som naozaj spokojná. Bola to pre mňa nová skúsenosť a verím že nie posledná,“ povedala karatistka a členka Juniorského olympijského tímu Adela Vlasáková.

Spokojná s výslednou prácou bola aj ďalšia fotografka z projektu Mária Šišková. „Reportáž sa mi fotila dobre. Špeciálne som sa nepripravovala, akurát bežná príprava, ako je prichystanie fototechniky, kariet či nabitie bateriek. So športovcom sa mi spolupracovalo dobre. Prínosná bola pre mňa najmä spätná väzba od lektora“ dodáva stážistka, ktorá fotila rýchlostného kanoistu Mateja Današa.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV