SOŠV
Bratislava
7 min. čítania

Nové nástroje na financovanie športových aktivít detí a mládeže

Patrik Hrbek, právnik SOŠV
Prioritou legislatívnych zmien je rozhýbať predovšetkým deti a mládež.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Počas septembra 2019 Národná rada Slovenskej republiky schválila niekoľko významných zákonov, ktoré majú veľký vplyv na oblasť športu a športovanie detí a mládeže.

Prvým dôležitým zákonom je schválená novela Zákonníka práce, ktorá prináša možnosť využiť príspevok na športovú činnosť dieťaťa. Druhým významným zákonom je zákon o Fonde na podporu športu. Tento zákon zriaďuje na účel efektívnej podpory a rozvoja športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie Slovenskej republiky, športu pre všetkých a športu zdravotne postihnutých novú verejnoprávnu inštitúciu. Tento predpis okrem iného tiež umožňuje využiť nástroj na podporu športovania detí a mládeže športový poukaz. Ten už bol síce v minulosti zakomponovaný v Zákone o športe, avšak nebol uvedený do praxe.

Oba schválené zákony prinášajú nové možnosti na financovanie športu pre deti a mládež. Aj keď hovoríme o dvoch rôznych nástrojoch, oba sa často zamieňajú a nazývajú jedným názvom – športové poukazy. Príspevok na športovú činnosť dieťaťa, aj športové poukazy sú veľmi perspektívne nástroje na zvýšenie športových aktivít detí a mládeže a na podporu činností športových klubov. Jednak z hľadiska idey zvýšenia počtu detí v športových kluboch a súčasne motivovania podnikateľských subjektov oslobodením ich nepovinného príspevku na financovanie športových aktivít detí svojich zamestnancov od daní a odvodov.

Dovoľte nám bližšie vysvetliť ich podstatu, rozdiely a spôsob ich využitia.   

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa podľa zákona č. 319/2019 Z. z. ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce

S účinnosťou od 1. januára 2020 pribúda v Zákonníku práce nový nástroj, podľa ktorého môže  zamestnávateľ  poskytnúť zamestnancovi príspevok na športovú činnosť dieťaťa. Na tento príspevok nie je právny nárok, zamestnávateľ ho poskytne dobrovoľne na základe žiadosti zamestnanca. Výhodou príspevku je fakt, že po splnení podmienok je oslobodený od dane a odvodov.

Hlavným cieľom je podpora športovania detí a mládeže formou dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na pomernú úhradu výdavkov, ktoré jeho zamestnanec vynakladá na pravidelnú športovú činnosť svojho dieťaťa.

Účelom príspevku je zabezpečiť pravidelné športovanie detí a mládeže v dnešnej dobe, ktorá je známa nedostatkom pohybu, nadváhou a obezitou. Zároveň má priniesť finančné prostriedky na kvalitné fungovanie športových organizácií a súčasne motivovať zamestnávateľa k poskytnutiu príspevku oslobodenému od platenia daní a odvodov zamestnancov.

Kto môže o príspevok požiadať?

Zamestnanec, ktorého pracovný pomer trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov, a to i zamestnanec zamestnaný na kratší pracovný čas. Príspevok môžu vo svojich daňových výdavkoch uplatniť aj samostatne zárobkovo činné osoby vykonávajúce podnikateľskú činnosť.

Rovnako ako v prípade zamestnávateľov, na ktorých sa vzťahuje Zákonník práce sa postupuje aj v prípade zamestnávateľov, na ktorých sa vzťahujú predpisy:

  • zákon č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície,
  • zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore,
  • zákon č. 281/2015 Z. z. o štátnej službe profesionálnych vojakov,
  • zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe,
  • zákon č. 35/2019 Z. z. o finančnej správe.

Aká bude výška príspevku?

Zamestnávateľ môže zamestnancovi na športovú činnosť dieťaťa prispieť vo výške 55 % vynaložených nákladov, najviac však v sume 275 eur za kalendárny rok v úhrne na všetky deti zamestnanca. U zamestnanca, ktorý má dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, sa najvyššia suma príspevku na športovú činnosť dieťaťa za kalendárny rok zníži v pomere zodpovedajúcom kratšiemu pracovnému času.

Aké podmienky musí splniť dieťa, na ktorého športovú činnosť môže zamestnanec požiadať zamestnávateľa o tento príspevok?

Musí ísť o dieťa, ktoré

  • dovŕšilo najviac 18 rokov veku v kalendárnom roku, za ktorý zamestnanec žiada o príspevok na športovú činnosť dieťaťa,
  • príslušnosť k športovej organizácii po dobu najmenej 6 mesiacov,
  • trvalý pobyt alebo obdobný pobyt na území Slovenskej republiky.

Za dieťa zamestnanca sa na účely poskytovania tohto príspevku považuje:

  • vlastné dieťa zamestnanca,
  • dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu,
  • dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení,
  • alebo iné dieťa žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti.

Akým spôsobom požiadať zamestnávateľa o príspevok?

Zamestnanec musí zamestnávateľa o príspevok požiadaťpredložiť mu účtovné doklady vydané športovou organizáciou zapísanou v registri právnických osôb v športe. Súčasťou týchto účtovných dokladov musí byť meno a priezvisko dieťaťa zamestnanca, ktoré vykonáva športovú činnosť, a obdobie, na ktoré sa vzťahuje tento doklad. Splnenie podmienok na poskytnutie príspevku na športovú činnosť dieťaťa posudzuje zamestnávateľ. V prípade splnenia podmienok zamestnávateľ zamestnancovi poskytne príspevok na športovú činnosť dieťaťa po predložení dokladu v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

Oprávnenými výdavkami sú preukázané výdavky zamestnanca na športovú činnosť dieťaťa u oprávnenej osoby, ktorou je výlučne športová organizácia zapísaná v registri právnických osôb v športe podľa Zákona o športe, a ktorá zabezpečuje pre dieťa zamestnanca vykonávanie športovej činnosti pod dohľadom odborne spôsobilého športového odborníka.

Zamestnanec môže za kalendárny rok požiadať o príspevok na športovú činnosť dieťaťa len u jedného ním zvoleného zamestnávateľa.

O príspevok môže zamestnanec toho istého zamestnávateľa v priebehu kalendárneho roka požiadať aj opakovane, a to až do vyčerpania maximálnej sumy príspevku, ktorá môže byť zamestnávateľom jeho zamestnancovi postupne poskytnutá v maximálnej sume 275 € za kalendárny rok.

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa predstavuje pre firmy a organizácie ďalší zaujímavý benefit, ktorým môžu motivovať svojich zamestnancov. Tento dobrovoľný príspevok je navyše oslobodený od daní a odvodov. Pre zamestnanca aj zamestnávateľa je tak výhodnejším spôsobom odmeny, ako priama finančná odmena.

Športový poukaz podľa zákona č. 310/2019 Z. z. o Fonde na podporu športu

Zákon o Fonde na podporu športu upravuje možnosť financovania športu aj prostredníctvom športových poukazov. Tento nástroj už bol síce v minulosti upravený v Zákone o športe, avšak zostával len v teoretickej rovine. Vzhľadom na vznik Fondu na podporu športu veríme, že toto celoplošné opatrenie na podporu športovania a zdravého životného štýlu detí na Slovensku bude v blízkej dobe uvedené do praxe.

Rozdiel oproti príspevku na športovú činnosť dieťaťa spočíva v tom, že financie na športové poukazy poskytuje Fond na podporu športu zo svojich zdrojov. Správna rada Fondu na podporu športu však môže rozhodnúť, že pomernú časť hodnoty športového poukazu uhrádza zákonný zástupca alebo plnoletá fyzická osoba, ktorá športový poukaz využíva.

Účelom športových poukazov je podpora vybraných športových aktivít detí a mládeže do 23 rokov veku. Tieto aktivity musia byť poskytované preverenýmischválenými subjektami, ktorých zoznam bude zverejnený na webovom sídle Fondu na podporu športu a v informačnom systéme športu.

Vzhľadom na to, že kreovanie orgánov novej inštitúcie ešte len prebieha, hodnota športového poukazu na rok 2020 v tejto chvíli ešte nie je špecifikovaná. O možnostiach využitia športových poukazov vás budeme bližšie informovať.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV