Šport a olympizmus
5 min. čítania

Novely zákonov o športe a dobrovoľníctve ovplyvnia slovenský šport

Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Novelizácia Zákona o športe, dobrovoľníctvo v športe, činnosť Fondu na podporu športu, aktuálna situácia v športe v súvislosti s konfliktom na Ukrajine boli medzi témami pracovného stretnutia zástupcov slovenských športových zväzov, ktoré organizoval v utorok v Bratislave Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

Medzi predstaviteľmi slovenského športu sa veľa diskutuje o novele Zákona o športe, ktorú pripravuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Odvodové prázdniny pre zamestnaných športovcov sa skončili

Autori novely momentálne komunikujú so zástupcami ministerstiev práce, sociálnych vecí a rodiny i financií o štatúte profesionálnych športovcov. Podľa súčasného zákona si môžu vybrať, či sú vedení ako zamestnanci, alebo ako SZČO. V rámci zamestnaneckého pomeru platili pre kluby do konca minulého roka odvodové prázdniny.

Podľa štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára, ktorý sa na pracovnom stretnutí zúčastnil, dnes nie sú odvodové prázdniny téma a hľadá sa spôsob, ako zadefinovať model pre profesionálnych športovcov v kolektívnych športoch ako zamestnancov.

„Snažíme sa, aby sme pre športovcov vytvorili na jednej strane zamestnanecký pomer s čo najsilnejšou ochranou a na druhej, aby si mohol odvody platiť športovec sám. Odvodové prázdniny sa už na 99 % skončili, výnimky už nebudú,“ uviedol Ivan Husár.

V rámci novely by sa mali zmeny týkať aj vzdelávania v športe či činnosti hlavného kontrolóra pre šport. Ak budú chcieť športové zväzy získať príspevok zo štátneho rozpočtu na svoju činnosť, ich členská základňa bude musieť po novom schváliť rozpočet organizácie do konkrétneho dátumu.

„Novelizácii Zákona o športe už bolo veľa, ale ani jedna z nich nebola vydarená. Sme pred bránami ďalšej novelizácie a opäť hrozí, že nebude vydarená, keďže pri jej prijímaní absentuje diskusia o filozofii slovenského športu, o tom, kam sa chceme rozvíjať či kto má aké právomoci,“ reagoval na informácie o novele čestný prezident SOŠV František Chmelár.

Zmeny v dobrovoľníctve

Medzi zástupcami športových zväzov rezonovala aj otázka dobrovoľníctva. Ministerstvo vnútra SR a vládny splnomocnenec pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl pripravujú novelu zákona o dobrovoľníctve, ktorá by výrazne ovplyvnila aj činnosť športovej obce.

„Prekvapilo nás, že by sa mal znegovať štatút dobrovoľníka, ako bol chápaný v Zákone o športe. Neviem, či sa nám podarí prostredníctvom legislatívy pre šport zabezpečiť, aby to fungovalo ako doteraz alebo bolo nahradené inou formou, napríklad dohodou o výpomoci. Najlepšie sa nám momentálne zdá podpísať s dobrovoľnými funkcionármi mandátnu zmluvu,“ priznal Ivan Husár.

Na tieto slová zareagovali predovšetkým prezident SZĽH a viceprezident SOŠV Miroslav Šatan a prezident SPF Ivan Šulek. V športe sa na organizáciu zápasov a súťaží využívajú desiatky dobrovoľníkov, ktorí dostávajú symbolickú odmenu za svoju činnosť. „Zväzy sa s touto situáciou vyrovnajú, ale kluby nie. Pre ne môže zmena priniesť výrazné finančné problémy,“ poznamenal Miroslav Šatan.

Zdroje pre začlenenie mladých športovcov z Ukrajiny do klubov

Súčasný konflikt na Ukrajine ovplyvňuje aj slovenský šport. Prezident SOŠV Anton Siekel upriamil pozornosť na stanovisko výkonného výboru SOŠV k situácii na Ukrajine, podľa ktorého športového organizácie by mali pracovať na naplnení zjednocovania sveta v mierovom súťažení, čo je aj medzi základnými princípmi Olympijskej charty.

SOŠV a aj slovenský šport sa chcú podieľať na humanitárnej pomoci Ukrajine. SOŠV koordinuje slovenskú pomoc s Medzinárodným olympijským výborom a Sergejom Bubkom a v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Plavecký, stolnotenisový i hokejový zväz sa už snažia vytvoriť podmienky pre ubytovanie a ďalší športový rozvoj migrantov z Ukrajiny. Štátny tajomník Ivan Husár už prisľúbil, že ministerstvo hľadá zdroje, aby pomohli k začleneniu detí a mládeže do športových klubov. „Ak už dnes niekoho športové subjekty vzali pod svoje krídla, je dobré, aby to nahlásili ministerstvu, aby sme mali kvalitnú evidenciu,“ vyzval Ivan Husár.

Odovzdanie ocenení a vyznamenaní

Účastníci pracovného stretnutia si vypočuli z úst športového riaditeľa SOŠV Romana Bučeka informácie o účasti slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu i o prípravách na Európske olympijské festivaly mládeže vo Vuokatti a v Banskej Bystrici. Bývalý viceprezident SOŠV Zdenko Kríž informoval o Svetových hrách, ktoré bude v júli 2022 hostiť Birmingham.

Súčasťou pracovného stretnutia bolo aj odovzdanie vyznamenaní a čestných ocenení SOŠV za uplynulé obdobie, ktoré doteraz vinou pandémie COVID-19 nemohli byť odovzdané.

Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek prevzal Cenu Matyldy Pálfyovej pre Yvettu Macejkovú, Bronzový odznak SOŠV pre Jiřího Mikoláša, Stanislava Vlčanová zo Slovenského veslárskeho zväzu Strieborný odznak SOŠV pre Alexandra Dénesa a bronzový pre Jána Žišku a Alica Fisterová zo Slovenského zväzu cyklistiky Bronzové odznaky pre Petra Privaru a Vendelína Kvetana.

„Vo formáte pracovných stretnutí so športovými zväzmi budeme pokračovať aj v budúcnosti, keďže valné zhromaždenia neobsiahnu dôležité témy, ktoré trápia šport. Je dôležité, že sa stretávajú zástupcovia zväzov. Športové hnutie dáva množstvo príkladov, ako je v dnešnej dobe empatické. Buďme súčinní v pomoci pre Ukrajinu, ale nediskriminujme, nerobme rozdiely a nerozdeľujme športový svet na tábory,“ povedal na záver pracovného stretnutia prezident SOŠV Anton Siekel.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV