Šport a olympizmus
5 min. čítania

Noví rytieri fair play dostali ocenenia za svoje činy

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Držitelia cien Klubu fair play SOŠV sa stretli v Bratislave.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Futbalisti najvyššej slovenskej súťaže, talentovaný šachista, učiteľ v škole na Luníku 9 v Košiciach či štvrták na základnej škole sa v minulom roku prezentovali ako rytieri športu. Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru činy tejto štvorice i ďalších výnimočných osobností ocenil udelením diplomov a špeciálnych cien.

Slávnostné udeľovanie cien Klubu fair play SOŠV za rok 2021 sa konalo v stredu v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave.

Ceny a diplomy za príkladné činy

Cena Klubu fair play SOŠV pre Jerguša Pecháča
Držiteľ Ceny Klubu fair play za príkladný čin Jerguš Pecháč v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela a predsedníčky Klubu fair play SOŠV Kataríny Ráczovej.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Cenu Klubu fair play SOŠV za príkladný čin dostal šachista Jerguš Pecháč, ktorý sa férovo zachoval v súboji kvalifikácie na Svetový pohár. Bývalý účastník zápasu o majstra sveta Boris Gelfand urobil v partii so Slovákom po zlom pohybom myšou počítača chybný ťah, nechtiac pustil dámu na políčko b4 a nedotiahol ju až na a4. Pecháč nečakane ponúkol súperovi namiesto vzatia dámy remízu.

Za odmietnutie pokutového kopu v ligovom futbalovom zápase so Sereďou dostal Diplom KFP SOŠV za príkladný čin hráč Zlatých Moraviec Peter Čögley. Podobne ako on sa v nižšej súťaži zachoval aj Štefan Markulík z FK Prakovce. Za poskytnutie prvej pomoci v ligovom stretnutí medzi Trenčínom a Senicou si rovnaké ocenenie prevzal aj stredopoliar klubu zo Záhoria Šimon Šumbera.

Diplom KFP SOŠV za príkladný čin dostali aj vytrvalci Lukáš HorákRadoslav Bujdoš, ktorí pomohli zranenej bežkyni na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach a doniesli ju na ramenách do cieľa, i orientační bežci Michaela VelgosováAndrej Patráš za prerušenie svojich pretekov na majstrovstvách Slovenska z dôvodu, aby pomohli zranenej súperke.

Prvú cenu fair play si prevzal aj štvrták Andrej Gajdošovci z Klubu Biatlon Mania, ktorý venoval svoju zlatú medailu z majstrovstiev Slovenska v biatlone v pretekoch s hromadným štartom Jergušovi Kazárovi. Jeho súper i kamarát sa na pretekoch nemohol zúčastniť pre karanténu jeho triedy.

Ceny a Diplomy za pôsobenie v duchu fair play

Cena Klubu fair play SOŠV pre Stanislava Striženeca
Pedagór Stanislav Striženec sa ako učiteľ telesnej výchovy venuje rómskym deťom na košickom sídlisku Luník.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Diplom KFP SOŠV za dlhoročné pôsobenie v duchu fair play dostali Viliam Kohút (džudo), Viera Dancáková-Fodorová (športová streľba) a Gertrúda Scholtzová (tanečný šport).

Cenu KFP SOŠV za aktívne šírenie a propragáciu myšlienok fair play udelili pedagógovi Stanislavovi Striženecovi, ktorý sa ako učiteľ telesnej výchovy venuje rómskym deťom na košickom sídlisku Luník IX.

Už skôr dostal najvyššie vyznamenanie - Cenu Jána Popluhára za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play 88-ročný Kysučan Vojtech Marcibál.

Šport je šanca

Šek na 1000 eur na nákup športového materiálu podľa vlastného výberu za víťazstvo v projekte Šport je šanca, ktorého zámerom je pomocou športovcov alebo športových aktivít podporovať vzájomnú solidaritu medzi rôznymi skupinami spoločnosti, bojovať proti dopingu i proti všetkým druhom násilia, neznášanlivosti a diskriminácie, podporovať sociálne začlenenie a rovnakých príležitostí v športe aj prispievať k podpore ochrany a obnovy životného prostredia, si prevzali organizátori podujatia Futsal Unific Cup. V Košiciach ho organizujú Stredná športová škola v spolupráci so Základnou školou Ľ. Podjavorinskej.

Víťazi EKOolympiády pôjdu do Lausanne

Súčasťou slávnosti bolo aj vyhodnotenie prvého ročníka vedomostnej súťaže EKOolympiáda, ktorú pod záštitou Slovenskej komisie UNESCO organizovalo občianske združenie Planet Lover v spolupráci s SOŠV.

Vedomostná súťaž z oblasti environmentálnej výchovy pre študentov druhého stupňa základných škôl, osemročných gymnázií a stredných škôl upozorňovala a hravou formou vzdelávala témy týkajúce sa klimatickej zmeny a ochrany životného prostredia. Otázky Ekotrenažéra si vyskúšalo viac ako 9000 študentov. Víťazmi sa stali Lukáš Strapec (pedagóg Anna Marušková) z Banskej Bystrice v kategórii žiakov 5. a 6. ročníka ZŠ a Timotej Leginus (pedagóg Zuzana Šimurdiaková) z Tvrdošína v kategórii stredoškolákov.

Ako už bolo avizované víťazi poputujú v sprievode jedného pedagóga zo svojej školy na návštevu Olympijského múzea a nového sídla Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne.

Ocenenia Klubu fair play SOŠV za rok 2021

Cena Jána Popluhára:

Vojtech Marcibál – za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play

Diplom Klubu fair play za za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play:

Viliam Kohút, džudo

Viera Dancáková-Fodorová, športová streľba

Gertrúda Scholtzová, tanečný šport

Cena Klubu fair play za aktívne šírenie a propragáciu myšlienok fair play:

Stanislav Striženec, pedagóg

Cena Klubu fair play za príkladný čin:

Jerguš Pecháč, šach

Diplom Klubu fair play za príkladný čin:

Peter Čögley, futbal

Štefan Markulík, futbal

Michaela Velgosová a Andrej Patráš, orientačný beh

Lukáš Horák a Radoslav Bujdoš, atletika

Andrej Gajdošovci, biatlon

Šimon Šumbera, futbal

ŠPORT JE ŠANCA

Futsal Unific Cup, Košice

Organizátori: Stredná športová škola, Košice v spolupráci so Základnou školou Ľ. Podjavorinskej, Košice – Západ

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV