Športové aktuality
19 min. čítania

Novinárska anketa Športovec roka 2012: 1. Zuzana Štefečeková, 2. Peter Sagan, 3. Danka Barteková, najúspešnejší kolektív hokejisti Slovenska

Bratislava 21. decembra (KŠR) - Strieborná strelkyňa v trape z olympijských hier v Londýne Zuzana Štefečeková a slovenskí hokejoví vicemajstri sveta z MS vo Fínsku a Švédsku sa stali víťazmi tradičnej ankety Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov OVB Športovec roka 2012. Výsledky jubilejného dvadsiateho ročníka v ére štátnej samostatnosti Slovenska slávnostne vyhlásili v piatok večer v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Priamy prenos zo slávnosti odvysielala televízia Markíza. Na snímke TASR víťazka ankety Zuzana Štefečeková.
Štefečeková je v histórii ankety len druhá zástupkyňa športovej streľby na najvyššom stupni po Jozefovi Göncim, ktorý zvíťazil v roku 1999. "Keď vyhráte takú anketu, tak rozhodne zavládnu pozitívne reakcie a pocity. Trochu ma prvenstvo v ankete prekvapilo, ale zajtra svitne zase nový deň. Rok 2012 bol úspešný po všetkých stránkach. Nezískala som síce viac medailí, ale zasa mám tú najdôležitejšiu. v súkromnom živote vládla tiež pohoda a škola sa mi darila, takže super," poznamenala Štefečeková, ktorá sa v TOP 10 objavila už po štvrtý raz, ale premiérovo v najlepšej trojici.
Na druhom mieste za Štefečekovou s malým odstupom 32 bodov skončil cyklista Peter Sagan, jeden z najlepších špurtérov vo svetovom pelotóne, ktorý sa blysol najmä tromi etapovými triumfami a víťazstvom v bodovacej súťaži na Tour de France. Sagan vlani v rovnakej ankete ako nováčik skončil tretí.

alt
alt

"Minulý rok som bol tretí, teraz druhý, takže stále postupujem vyššie. Samozrejme, tento rok bol olympijský a olympijská medaila sa musí hodnotiť viac, ako nejaké iné športové udalosti. Napriek tomu hodnotím druhé miesto ako veľmi dobré," povedal pre TASR jazdec tímu Liquigas-Cannondale. "Preteky Tour de France má v tejto sezóne posunuli niekam úplne inam. Som veľmi rád, že som na Tour vyhral tri etapy a získal som zelený dres." Na snímke TASR Peter Sagan.
Tretia v novinárskom hlasovaní bola bronzová olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková, ktorá sa mohla pochváliť aj víťazstvami v dvoch pretekoch Svetového pohára, vrátane finálových. Prvú trojicu delilo len 74 bodov, čo je najmenší rozdiel medzi prvým a tretím miestom v histórii ankety. Barteková sa do desiatky v ankete Športovec roka prebojovala po prvý raz.

alt
alt

"Ja si to nesmierne cením, byť v desiatke najlepších športovcov je obrovská česť. Veľmi sa z toho teším a dúfam, že som všetkým dokázala, že sem patrím a podarí sa mi to aj na budúci rok," skonštatovala Danka Barteková, ktorá k uplynulému roku dodala: "Rok 2012 bol výborný. Splnilo sa mi všetko, čo som chcela a bol veľmi úspešný z hľadiska toho, že na čo som siahla, to sa mi podarilo. Takže klopem na drevo, aby aj rok 2013 bol rovnako úspešný." Na snímke TASR Danka Barteková.
Hneď za prvou trojicou sa umiestnili zvyšní tohtoroční olympijskí medailisti, ktorí si z Londýna zhodne priniesli bronzové kovy z vodného slalomu. Štvrtí sú dvojnásobní víťazi ankety a obhajcovia prvenstva bratia Pavol a Peter Hochschornerovci, ktorí sa do TOP 10 prebojovali už jedenástykrát. Hneď za nimi štvornásobný víťaz novinárskej ankety Michal Martikán. Medzi elitu sa vrátil po dvojročnej prestávke a na 15-ročnú sériu s umiesteniami v prvej desiatke nadviazal rekordným šestnástym prienikom do najlepšej desiatky. Na 6. – 8. mieste v poradí Zdeno Chára, Ján Laco a Miroslav Šatan sa zoradili hokejisti, ktorí majú v prvej desiatke najpočetnejšie zastúpenie. Deviata skončila zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová a desiaty tenista Martin Kližan.
V kategórii kolektívov sa tímu hokejistov Slovenska podarilo dosiahnuť najsuverénnejšie víťazstvo v 20-ročnej histórii ankety, keď v poradí druhý kolektív roka – mužstvo hokejistov HC Slovan Bratislava – predstihli o rekordných 231 bodov. "Je to jedno z najvyšších športových ocenení, ktoré som dostal. Dá sa povedať, že najvyššie. Som rád, že sa nám podarilo vytvoriť takýto tím a že sme urobili radosť ľuďom na Slovensku. Musím sa poďakovať hráčom, ktorí sa o to zaslúžili. Boli tam veľké osobnosti ako Chára, Šatan, Handzuš, či Kopecký a pridali sa Sekera alebo Graňák, mohol by som ich vymenovať aj viac. Chlapci hrali ako jeden muž a jeden tím a vďaka tomu sa nám podarilo zvíťaziť. Som rád, že sa nám podarilo postaviť takýto kolektív. Povedal by som, že to bolo najlepšie mužstvo, aké som v živote trénoval a to trénujem už vyše 30 rokov. Som veľmi rád, že sa to na majstrovstvách tak zišlo, a že sme spravili radosť ľuďom na Slovensku," povedal český tréner strieborného tímu Vladimír Vůjtek.

alt
alt

V kategórii kolektívov bol veľmi tuhý boj o tretie miesto: olympijský štvorkajak predstihol družstvo basketbalistiek Slovenska len o jeden bod. V ankete OVB Športovec roka 2012 hlasovalo 110 športových novinárov, hlasy dostalo 49 jednotlivcov a 14 kolektívov.
Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov po tretí raz v histórii vyhlásil Športovú legendu, ktorou sa stal naozaj legendárny futbalista Jozef Adamec. Predtým dostali túto poctu boxer Ján Zachara (2010) a hokejista Jozef Golonka (2011). Na snímke TASR Jozef Adamec.
Kultúrno-spoločenský večer v novom Národnom divadle uvádzali Adela Banášová, Peter Marcin a Jana Hospodárová.
VIZITKY LAUREÁTOV 2012
JEDNOTLIVCI

1. ZUZANA ŠTEFEČEKOVÁ (športová streľba). Narodená 15. januára 1984 v Nitre, členka ŠKP Trnava a Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava, tréner Branislav Slamka. Na OH v Londýne obhájila striebornú medailu v trape a dosiahla najlepší slovenský výsledok na jubilejných Hrách XXX. olympiády. V pretekoch Svetového pohára v trape skončila dvakrát štvrtá – v Londýne aj vo finále v Pragersku, v Lonate bola šiesta.
2. PETER SAGAN (cestná cyklistika). Narodený 26. januára 1990 v Žiline, člen talianskeho tímu Liquigas-Cannondale. Na Tour de France vyhral tri etapy a spolu sedemkrát sa prebojoval na stupeň víťazov v etapách (3-3-1). Získal aj zelené tričko pre najaktívnejšieho pretekára. Vyhral päť etáp na pretekoch Okolo Kalifornie, štyri etapy na Okolo Švajčiarska, po jednej etape na Okolo Ománu (na všetkých uvedených pretekoch vyhral súťaž aktivity) aj na Tirreno Adriatico. Na Gent-Wewelgem skončil druhý a na Amstel Gold Race tretí. Vo svetovom rebríčku UCI skončil na ôsmom mieste.
3. DANKA BARTEKOVÁ (športová streľba). Narodená 19. októbra 1984 v Trenčíne, členka ŠKP Bratislava a Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava. Na OH v Londýne získala v skeete bronzovú medailu. V seriáli Svetového pohára v Lonate a vo finálových pretekoch v Pragersku zvíťazila, v Londýne skončila druhá.
4. PAVOL a PETER HOCHSCHORNEROVCI (vodný slalom). Obaja sú narodení 7. septembra 1979 v Bratislave, sú členovia ŠKP Bratislava a Národného športového centra Bratislava, trénuje ich Peter Hochschorner st. Na OH v Londýne získali v kategórii C2 bronz, na ME v Augsburgu striebro.
5. MICHAL MARTIKÁN (vodný slalom). Narodený 18. mája 1979 v Liptovskom Mikuláši, člen KTK Dukla Liptovský Mikuláš a Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, tréner Jozef Martikán. Na OH v Londýne získal bronzovú medailu v kategórii C1. Na ME v Augsburgu skončil ôsmy v C1 a bol člen víťaznej hliadky 3xC1.
6. ZDENO CHÁRA (ľadový hokej). Narodený 18. marca 1977 v Trenčíne, v sezóne 2011/12 bol kapitán tímu NHL Boston Bruins, v tejto sezóne je kapitán tímu Lev Praha v KHL. Kapitán a jeden z kľúčových hráčov družstva Slovenska, ktoré na MS vo Fínsku a Švédsku získalo strieborné medaily. Direktoriát turnaja ho určil za najlepšieho obrancu šampionátu, akreditovaní novinári ho vybrali do All stars tímu šampionátu. V NHL ho nominovali na James Norris Trophy pre najlepšieho obrancu súťaže. V ankete Zlatý puk 2012 vyhral v kategórii obrancov a stal sa aj absolútnym víťazom.
7. JÁN LACO (ľadový hokej). Narodený 1. decembra 1983 v Liptovskom Mikuláši, v KHL pôsobil v sezóne 2011/12 v HC Lev Poprad, v tejto sezóne v Donbasse Doneck. Na MS vo Fínsku a Švédsku mal veľmi významný podiel na postupe tímu SR do finále a na zisku striebra. V hodnotení úspešnosti brankárov na MS skončil štvrtý, ale direktoriát ho vybral za najlepšieho brankára turnaja a rovnakú poctu mu zaradením do All Stars tímu zložili aj akreditovaní novinári zo sveta. Titul najlepšieho brankára získal aj v slovenskej ankete Zlatý puk.
8. MIROSLAV ŠATAN (ľadový hokej). Narodený 22. októbra 1974 v Topoľčanoch, pôsobí v KHL v tíme HC Slovan Bratislava. Na MS vo Fínsku a Švédsku patril k dominantným postavám reprezentačného družstva Slovenska, ktoré získalo striebro. V sezóne 2011/12 bol kapitán tímu HC Slovan Bratislava, ktorý získal majstrovský titul v slovenskej extralige. V prebiehajúcej sezóne vedie tím Slovana ako kapitán v KHL, do svojho novembrového zranenia bol jeho kľúčový hráč.
9. VERONIKA VELEZ-ZUZULOVÁ (zjazdové lyžovanie). Narodená 15. júla 1984 v Bratislave, členka SkiZu Bratislava a Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, tréner Timotej Zuzula. V celkovom hodnotení slalomu v seriáli SP 2011/12 obsadila štvrté miesto. Trikrát sa prebojovala na stupeň víťaziek – v Aare aj vo finále v Schladmingu skončila druhá, v Kranjskej Gore tretia.
10. MARTIN KLIŽAN (tenis). Narodený 11. júla 1989 v Bratislave, člen TK Slávia Agrofert STU Bratislava, tréner Karol Kučera. Triumfoval na štyroch challengerových turnajoch (Rabat, Marrákeš, Bordeaux, San Marino) aj na turnaji seriálu ATP v Petrohrade. Na grandslamových turnajoch Roland Garros a Wimbledon sa prebojoval do 2. kola, na US Open v New Yorku do osemfinále, keď v 2. kole vyradil 5. nasadeného Francúza Tsongu. Vo svetovom rebríčku si v priebehu roka 2012 polepšil zo 117. na 29. miesto a vyhlásili ho za Nováčika roka ATP.
KOLEKTÍVY
1. DRUŽSTVO SLOVENSKA V ĽADOVOM HOKEJI.
Na MS vo Fínsku a Švédsku získalo strieborné medaily. Hlavný tréner bol Vladimír Vůjtek, jeho asistent Jerguš Bača. Na zisku striebra sa podieľali brankári Laco, Hamerlík, Hudáček, obrancovia Baranka, Sersen, Starosta, Vydarený, Kudroč, Sekera, Chára, Graňák a útočníci Bartovič, Bližňák, Handzuš, Marcel Hossa, Hovorka, Mikúš, Surový, Radivojevič, Miklík, Haščák, L. Hudáček, Šatan, Tatar a Kopecký.
2. DRUŽSTVO HOKEJISTOV HC SLOVAN BRATISLAVA. V sezóne 2011/12 triumfovalo v slovenskej extralige a v prebiehajúcej sezóne sa ako nováčik KHL zaradilo medzi popredné tímy nadnárodnej prestížnej súťaže. Na zisku majstrovského titulu v sezóne 2011/12 sa podieľali hlavný tréner Jan Neliba, jeho asistenti Roman Stantien a Rudolf Jurčenko (v priebehu sezóny boli na trénerských pozíciách aj Štefan Mikeš a Miroslav Mosnár), v prebiehajúcej sezóne KHL ho vedú Rostislav Čada a asistentmi Svatoplukom Číhalom, Romanom Stantienom a Pavlom Rybárom.
3. ŠTVORKAJAK RÝCHLOSTNÝCH KANOISTOV SR. Štvorkajak v novom zložení Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr pod trénerským vedením Petra Likéra obsadil na OH v Londýne na 1000 m šieste miesto.

Výsledky ankety Klubu športových redaktorov SSN OVB ŠPORTOVEC ROKA 2012
JEDNOTLIVCI: 1. ZUZANA ŠTEFEČEKOVÁ, športová streľba, 935 b, 2. PETER SAGAN, cyklistika, 903, 3. DANKA BARTEKOVÁ, športová streľba, 861, 4. PAVOL a PETER HOCHSCHORNEROVCI, vodný slalom, 613, 5. MICHAL MARTIKÁN, vodný slalom, 575, 6. ZDENO CHÁRA, ľadový hokej, 408, 7. JÁN LACO, ľadový hokej, 275, 8. MIROSLAV ŠATAN, ľadový hokej, 225, 9. VERONIKA VELEZ–ZUZULOVÁ, zjazdové lyžovanie, 158, 10. MARTIN KLIŽAN, tenis, 117.
KOLEKTÍVY: 1. DRUŽSTVO HOKEJISTOV SLOVENSKA 329, 2. DRUŽSTVO HOKEJISTOV HC SLOVAN BRATISLAVA 98, 3. ŠTVORKAJAK RÝCHLOSTNÝCH KANOISTOV SR 57.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV