Šport a olympizmus
Lausanne/Bratislava
3 min. čítania

Novoročný príhovor prezidenta MOV Thomasa Bacha

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

Podľa prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha sa olympijskej komunite podarilo premeniť to, čo bolo jedinečné a náročné v roku 2020, na lekcie a príležitosti.

Prezident MOV Bach vo svojom novoročnom videoposolstve, ktorý vo štvrtok MOV rozoslal národným olympijským výborom, pripomína, ako sa počas pandémie COVID-19 posilnila úloha športu v rôznych aspektoch spoločnosti. Úloha športu pre fyzické a duševné zdravie, pre spoločenský aj hospodársky život bola všeobecne uznaná,“ hovorí Bach.

To sa dosiahlo prostredníctvom viacerých iniciatív vrátane kampane "#StayStrong #StayActive #StayHealthy", novej dohody o spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a kampane "Zdraví spolu" v spolupráci s Organizáciou Spojených národov (OSN) a WHO.

Význam športu uznalo aj Valné zhromaždenie OSN, ktoré na základe konsenzu schválilo rezolúciu vyzývajúce vlády sveta, aby do svojich programov obnovy zahrnuli šport.

Rezolúcia Valného zhromaždenia aj najnovšie vyhlásenie samitu lídrov skupiny G20 podporili nadchádzajúce olympijské hry Tokio 2020, ktoré sa budú konať v roku 2021, aj zimné olympijské hry v Pekingu 2022.

Prezident MOV v príhovore konštatoval, že OH v Tokiu a prípravy na ZOH v Pekingu budú prioritami mimoriadneho olympijského roka 2021.

Tokio je stále najlepšie pripravené olympijské mesto vôbec. Môžeme sa len poďakovať našim japonským partnerom a priateľom za ich veľké úsilie a odhodlanie, ktoré sú absolútne v súlade s naším záväzkom a s naším odhodlaním organizovať tieto hry bezpečným a bezpečným spôsobom pre všetkých účastníkov a zabezpečiť, aby tieto olympijské hry boli vhodné pre svet po koronavíruse. Všetci budeme žiť nezabudnuteľné hry,povedal Thomas Bach.

Prezident MOV ďalej uviedol, že už od začiatku tohto roka sa treba pripravovať na ZOH 2022 v Pekingu 2022. „U našich čínskych partnerov a priateľov vidíme rovnaký záväzok a odhodlanie. Všetky olympijské dejiská sú už pripravené pre najlepších svetových športovcov v zimných športoch,“ vyjadril sa.

Ďalší náznak významu športu a olympijských hodnôt v dnešnom svete možno vyvodiť z jedného z ponaučení získaných v roku 2020. Podľa Bacha ide o toto: Potrebujeme väčšiu solidaritu. V rámci spoločností, aj medzi spoločnosťami.

„Poučením sa z tejto lekcie solidarity opäť premeníme výzvy budúcnosti na príležitosti. V tomto duchu budeme pokračovať v reformách olympijskej Agendy 2020 do budúcnosti. Vyzývam vás, aby ste sa k nám pripojili v týchto prebiehajúcich reformách,“ uviedol v závere svojho novoročného príhovoru prezident MOV.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV