Športové aktuality
13 min. čítania

Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru sa už v prvom kole volieb na 51. valnom zhromaždení SOV suverénne stal Anton Siekel

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 26. novembra (SOV) – Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru (SOV) sa v sobotu 26. novembra stal podnikateľ Anton Siekel, čestný prezident Slovenského zväzu judo a predseda správnej rady Nadácie SOV. Jednoznačne uspel vo voľbách nástupcu Františka Chmelára, ktorý po 17 rokoch výkonu najvyššej funkcie už nekandidoval. Výsledky volieb na 51. valnom zhromaždení (VZ) SOV oznámil predseda volebnej komisie Pavol Mutafov krátko pred poludním.
 
Vo voľbách prezidenta SOV hlasovalo 77 z celkového počtu 79 členov SOV (jeden individuálny člen sa z rokovania ospravedlnil a jeden si neprevzal hlasovací lístok), ktorí disponovali spolu 109 hlasmi. Na zvolenie v prvom kole bola potrebná nadpolovičná väčšina platných hlasov (teda 55), ale Anton Siekel trojici súperov nedal žiadnu šancu. Už v prvom kole získal 88 hlasov!
 

Všetci štyria kandidáti na prezidenta SOV pri predvolebnom žrebovaní poradie predvolebných prezentácií. Zľava Anton Siekel, Marián Majzlík, Branislav Delej a Milan Jagnešák. FOTO: JÁN SÚKUP
Všetci štyria kandidáti na prezidenta SOV pri predvolebnom žrebovaní poradie predvolebných prezentácií. Zľava Anton Siekel, Marián Majzlík, Branislav Delej a Milan Jagnešák.
Foto
JÁN SÚKUP

Siekelov

predpokladaný najvážnejší súper, doterajší člen výkonného výboru SOV a predseda Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva i Slovenskej spoločnosti olympijských a športových zberateľov Branislav Delej získal 9 hlasov, predseda Slovenskej asociácie športu na školách Marián Majzlík 6 a štvornásobný olympionik v boboch Milan Jagnešák 5. Víťaz Anton Siekel teda získal viac než štvornásobok súčtu hlasov ďalších kandidátov, čo je nečakane suverénne víťazstvo.
 
Všetci kandidáti sa pred tajnými voľbami mohli prezentovať v päťminútovom vystúpení. Ako prvý vystúpil Marián Majzlík, po ňom Branislav Delej. Milan Jagnešák zvolil namiesto hovoreného slova videoprodukciu a na záver odprezentoval myšlienky Anton Siekel.
 

Ako prvý volil dosluhujúci prezident SOV František Chmelár. FOTO: JÁN SÚKUP
Ako prvý volil dosluhujúci prezident SOV František Chmelár.
Foto
JÁN SÚKUP

Následne predseda volebnej komisie spustil proces hlasovania, ktorý odštartoval dosluhujúci prezident František Chmelár a po ňom jediná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková. Tridsaťdva športových federácií zaradených medzi olympijskými športmi malo k dispozícii dva hlasy, ďalších desať s rovnakým subjektom po jednom. Neolympijské rezorty disponovali dovedna dvanástimi hlasmi, občianske združenia, inštitúcie a organizácie s členstvom v SOV mali trinásť kresiel. Záverečných desať hlasov si rovným dielom rozdelili zástupcovia komisie športovcov SOV (5) a osobnosti olympijského hnutia (5).  
 

Anton Siekel po zvolení: Urobím všetko pre konštruktívny dialóg

Usmiaty nový prezident SOV Anton Siekel. FOTO: JÁN SÚKUP
Usmiaty nový prezident SOV Anton Siekel.
Foto
JÁN SÚKUP

Novozvolený prezident SOV Anton Siekel hneď po vyhlásení výsledkov predstúpil pred delegátov valného zhromaždenia so slovami: "Dovoľte mi poďakovať sa vám za dôveru, ktorú ste mi preukázali. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme viedli konštruktívny dialóg a našli odpovede na všetky otázky. Rád by som sa na tomto mieste poďakoval pánovi prezidentovi Chmelárovi za všetko, čo spravil pre Slovenský olympijský výbor aj slovenský šport."

Na následnom brífingu Anton Siekel slovenským médiám okrem iného povedal: "Víťazstvo ma veľmi potešilo, pretože sa potvrdilo, že komunikácia, ktorú som viedol v posledných týždňoch a mesiacoch, bola reálna a vidím veľký záujem celého športového hnutia o spoluprácu, o ktorej sme sa rozprávali. Predchádzalo mu veľmi veľa diskusií a hľadania spoločných riešení. Je to pre mňa silný záväzok. Je radosť pracovať s ľuďmi, ktorých viete spojiť, je to veľmi perspektívne na to, aby sme vedeli diskutovať o ťažkých témach, ktoré pred nami budú stáť.”
 

Prvé reakcie na zvolenie Antona Siekela

Doterajší prezident SOV František Chmelár podporoval v sobotňajšej voľbe práve Siekela, no nielen preto bol s výsledkom tajného hlasovania spokojný. "Mal som zodpovednosť pripraviť si seriózneho nástupcu. Venoval som sa tomu a ostatným kandidátom som včas oznámil, že ich nebudem podporovať. Myslím, že som sa zachoval férovo. Víťazstvo pána Siekela ma potešilo, ale aj trošku prekvapilo, keďže vyhral s takým náskokom. Rátal som s triumfom v prvom kole a som s tým spokojný. Považujem ho za človeka, ktorý bude pokračovať v nastolenom trende a možno mu to pôjde aj lepšie ako mne. Je mladší, má plno energ
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. FOTO: JÁN SÚKUP
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan.
Foto
JÁN SÚKUP

ie a skúseností, je to vynikajúci manažér. Ak sa obklopí schopnými ľuďmi, predovšetkým z oblasti športu, vidím v jeho zvolení perspektívu. Slovenské olympijské hnutie pôjde správnym smerom," povedal pre TASR Chmelár.

Novozvolenému prezidentovi zaželal veľa úspechov aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, ktorý bol na rokovaní prítomný ako hosť. "V mene rezortu by sa rád poďakoval odchádzajúcemu prezidentovi za vykonanú prácu a zaželal veľa šťastia novému prezidentovi, aby sme mohli spoločne podporovať šport, naďalej dosahovali dobré výsledky a aby naša mládež utvorila nový životný štýl, ktorý jej pomôže pri športe aj osobnom živote," povedal Plavčan.
 

Do VV SOV najprv zvolili Korčoka a Kríža, potom ŠIŠKOVÚ, LÍŠKU a JURÁŠEKA

Miomentka z hlasovania, ktoré bolo verejné, zatiaľčo voľby boli tajné. FOTO: JÁN SÚKUP
Miomentka z hlasovania, ktoré bolo verejné, zatiaľčo voľby boli tajné.
Foto
JÁN SÚKUP

Potom sa pokračovalo voľbami ďalších orgánov SOV. Najprv sa volili 9 členovia výkonného výboru, pričom tieto voľby boli rozdelené do dvoch blokov. V prvom bloku delegáti museli zvoliť päť členov navrhnutých federáciami letných olympijských športov, v druhom delegáti volili ďalších štyroch z celého 21-členného poľa kandidátov. Z pôvodných 22 uchádzačov svoju kandidatúru stiahol Ľubomír Chripko.
 
V prvom kole volieb prvého celku, v ktorom hlasovalo 76 členov spolu so 108 hlasmi (nadpolovičná väčšina teda bola 55 hlasov), boli zvolení dvaja členovia VV SOV – predseda Slovenského atletického zväzu Peter Korčok získal 77 hlasov a prezident Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenko Kríž 59 hlasov. U ďalších 15 kandidátov navrhnutých federáciami letných olympijských športov bol počet hlasov nasledovný: Monika Šišková 45, Daniel Líška 38, Ľubor Halanda 37, Jozef Jurášek 37, Róbert Petriska 31, Jozef Škvarek 28, Tomáš Fusko 26, Richard Havrilla 26, Irena Adámková 24, Peter Privara 24, Jaroslav Holeša 23, Dárius Rusnák 18, Jaroslav Burian 12, Rastislav Pavlikovský 12, Ľubomír Ryšavý 8.

Do výkonného výboru SOV bol medzi prvými zvolený Zdenko Kríž (v popredí druhý sprava). FOTO: JÁN SÚKUP
Do výkonného výboru SOV bol medzi prvými zvolený Zdenko Kríž (v popredí druhý sprava).
Foto
JÁN SÚKUP

V druhom kole volieb v rámci prvého celku už na zvolenie ďalších troch členov VV SOV stačila jednoduchá väčšina. Zo 75 odovzdaných hlasov bolo platných 74. Najviac hlasov získala generálna sekretárka Slovenskej gymnastickej federácie Monika Šišková (49), zvolení boli aj prezident Slovenského zväzu karate Daniel Líška (36) a prezident Slovenskej triatlonovej únie Jozef Jurášek (34). U ďalších 12 kandidátov navrhnutých federáciami letných olympijských športov bol počet hlasov nasledovný: Petriska 26, Privara 22, Fusko 20, Havrilla 20, Halanda 19, Adámková 16, Holeša 15, Škvarek 15, Rusnák 10, Burian 8, Pavlikovský 6, Ryšavý 4.
 
V druhom celku sa na zvyšné štyri miesta vo VV SOV volilo zo 16 kandidátov - teda už aj z tých, ktorí neboli navrhnutí federáciami letných olympijských športov. V prvom kole hlasovalo 75 členov SOV a nadpolovičná väčšina predstavovala 54 hlasov. Poradie kandidátov podľa počtu hlasov: Jozef Gӧnci 52, Petriska 45, Marián Vanderka 37, Juraj Bača 32, Halanda 32, Július Dubovský 30, Škvarek 28, Havrilla 22, Privara 22, Fusko 18, Burian 17, Holeša 17, Rusnák 16, Adámková 8, Ryšavý 7, Pavlikovský 5. Nadpolovičnú väčšinu nezískal nikto, takže všetci kandidáti postúpili do druhého kola.

V druhom kole, v ktorom už rozhodovala len jednoduchá väčšina, boli 70 členmi SOV spolu so 104 hlasmi zvolení zvyšní štyri členovia VV SOV. Stali sa nimi dvojnásobný olympijský medailista v športovej streľbe Jozef Gӧnci, ktorého navrhla členka MOV Danka Barteková (62 hlasov), prezident Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Róbert Petriska (51), dekan Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave a olympionik v atletike i v boboch Marián Vanderka (43) a prezident Slovenskej volejbalovej federácie Ľubor Halanda (39). Poradie ďalších kandidátov podľa počtu hlasov: Bača 27, Dubovský 27, Škvarek 24, Havrilla 18, Privara 12, Adámková 11, Fusko 11, Holeša 11, Burian 10, Rusnák 10, Ryšavý 7, Pavlikovský 5.

Nový výkonný výbor SOV aj s čestným prezidentom SOV - v prvom rade zľava Monika Šišková, nový prezident SOV Anton Siekel, členka MOV Danka Barteková a čestný prezident SOV František Chmelár, v druhom rade Jozef Gӧnci, Marián Vanderka, Jozef Jurášek, Zdenk
Nový výkonný výbor SOV aj s čestným prezidentom SOV - v prvom rade zľava Monika Šišková, nový prezident SOV Anton Siekel, členka MOV Danka Barteková a čestný prezident SOV František Chmelár, v druhom rade Jozef Gӧnci, Marián Vanderka, Jozef Jurášek, Zdenko Kríž, Ľubor Halanda, Matej Tóth, Peter Korčok, Róbert Petriska a Daniel Líška.
Foto
JÁN SÚKUP

O 5 miest individuálnych členov SOV sa napokon uchádzalo len 5 významných osobností nášho olympijského hnutia a športu - výlučne olympionikov. Pochopiteľne, v hlasovaní 70 členov SOV, disponujúcich spolu 104 hlasmi, všetci uspeli. Zvolení boli dvojnásobný olympijský víťaz a päťnásobný medailista vo vodnom slalome Michal Martikán (99 hlasov), päťnásobná sánkarská olympionička Mária Jasenčáková (95), dvojnásobný hokejový olympionik Jozef Stümpel (94), hádzanárska olympionička a predsedníčka Klubu fair play SOV Janka Stašová (93) a zápasnícky olympionik, predseda Olympijského klubu Košice Miroslav Luberda (88). Jozef Gӧnci a Juraj Bača svoje kandidatúry stiahli, pretože nemohli kandidovať do dvoch orgánov - uprednostnili kandidatúru do VV SOV.

Veľmi jednoduchá bola aj voľba ombudsmana SOV, čo je nová funkcia. Uchádzal sa o ňu jediný kandidát - bývalý podpredseda vlády SR a pedagóg na Právnickej fakulte UK Ľubomír Fogaš. Dostal 96 hlasov.

Marián Kukumberg bude naďalej na čele dozornej rady SOV. FOTO: JÁN SÚKUP
Marián Kukumberg bude naďalej na čele dozornej rady SOV.
Foto
JÁN SÚKUP

Vo voľbách predsedu dozornej rady SOV jednoznačne uspel doterajší predseda DR SOV Marián Kukumberg (navrhnutý Slovenskou volejbalovou federáciou), ktorý získal 76 hlasov, zatiaľčo jeho protikandidát Ladislav Križan 13 hlasov. Hlasovalo 61 členov SOV.

V prvom kole volieb dvoch členov dozornej rady SOV neuspel nikto. K potrebnej 45-hlasovej napodpolovičnej väčšine sa žiadny kandidát ani nepriblížil. Poradie kandidátov v prvom kole: Ján Karšňák 40 hlasov, Ján Mižúr 34, Janka Gantnerová 32, Marcel Blažo 30, Tibor Hubík 12, Peter Bodoki 11. Pred začiatkom druhého kola volieb oznámil Marcel Blažo, že sťahuje svoju kandidatúru, takže sa rozhodovalo už len medzi päticou. V  druhom kole stačila na zvolenie jednoduchá väčšina. Zvolení boli Ján Mižúr (navrhnutý Slovenským zväzom orientačných športov) so 45 hlasmi a Ján Karšňák (navrhnutý Slovenským zápasníckého zväzu) so 44 hlasmi. Neuspeli Gantnerová (27 hlasov), Hubík (14) and Bodoki (9).

Volebným 51. valným zhromaždením Slovenského olympijského výboru (VZ SOV) v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton de facto uzavrel štvorročný olympijský cyklus a začal sa nový. Volebné VZ SOV sa vždy koná niekoľko mesiacov po skončení hier olympiády.
 

Pripomenutie pamiatky troch čestných členov SOV a ďalších osobností, aj jubilantov

Pohľad na predsednícky stôl 51. VZ SOV na začiatku rokovania počas hrania olympijskej hymny. FOTIO JÁN SÚKUP
Pohľad na predsednícky stôl 51. VZ SOV na začiatku rokovania počas hrania olympijskej hymny. FOTIO JÁN SÚKUP

V úvode rokovania končiaci prezident SOV František Chmelár pripomenul osobnosti, ktoré v uplynulých mesiacoch navždy opustili naše olympijské hnutie a šport. Boli medzi nimi až traja čestní členovia SOV – Ján Mráz, Věra Čáslavská a Jan Matocha, ďalej významné či trénerské funkcionárske osobnosti Vladimír Černý, Jozef Čechvala a Ernest Gubrický, bývalý predseda kultúrnej komisie SOV Štefan Šlachta, hokejový olympionik Marek Svatoš, popredný futbalista Kazimír Gajdoš i významný športový novinár Ľudovít Major. Účastníci 51. VZ SOV si ich pamiatku uctili minútou ticha.
 
Prezident SOV František Chmelár ďalej pripomenul, že len deň pred rokovaním sa dožil 95. narodenín čestný predseda a čestný člen Medzinárodného olympijského výboru Vladimír Černušák. Významné jubileá oslávili v uplynulých mesiacoch aj Anton Javorka (75 rokov), Mária Mračnová (70 rokov), či Ivan Cibák (60 rokov).

Vedúci slovenskej výpravy na OH v Riu de Janeiro pri uvádzaní rozsiahlej hodnotiacej správy. V nasledujúcich voľbách do VV SOV uspel hneď v prvom kole, v ktorom dostal najvyšší počet hlasov. FOTO: JÁN SÚKUP
Vedúci slovenskej výpravy na OH v Riu de Janeiro pri uvádzaní rozsiahlej hodnotiacej správy. V nasledujúcich voľbách do VV SOV uspel hneď v prvom kole, v ktorom dostal najvyšší počet hlasov.
Foto
JÁN SÚKUP

Predvolebná časť rokovania priebehala hladko. Pri schvaľovaní zápisnice z predchádzajúceho 50. VZ SOV, Rokovacieho poriadku, Volebného poriadku i pracovných komisií 51. VZ SOV sa nevyskytli nijaké pripomienky. Žiadne neboli ani k Správe o činnosti SOV v uplynulom olympijskom cykle, ktorú delegáti dostali vo forme plnofarebnej 92-stranovej brožúry formátu A4.
 
V rámci diskusie po predložení rozsiahlej písomnej správy o účasti SR na Hrách XXXI. olympiády, ktorú krátkym sprievodným slovom uviedol vedúci našej výpravy na OH v Riu de Janeiro Peter Korčok, vystúpil iba minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Zdôraznil, že pre ním vedené ministerstvo predstavuje šport jednu z hlavných priorít a pripravujú sa také legislatívne úpravy, ktoré športovým subjektom umožnia, aby sa im „ľahšie dýchalo“. Ďalej uviedol, že vláda SR má záujem o zdravý štýl obyvateľstva.

Ľubomír Hagara st. aj Marián Tesárik si prevzali Bronzový odznak SOV. FOTO: JÁN SÚKUP
Ľubomír Hagara st. aj Marián Tesárik si prevzali Bronzový odznak SOV.
Foto
JÁN SÚKUP

Na záver prerokovania správy o účasti na OH v Riu de Janeiro odovzdal František Chmelár, Peter Korčok a členka MOV na Slovensku Danka Barteková Bronzové odznaky SOV dvom osobným trénerom členov nášho strieborného štvorkajaka z OH 2016 Denisa Myšáka, resp. Tibora Linku - Ľubomírovi Hagarovi st. a Mariánovi Tesárikovi.

 

František Chmelár čestným prezidentom SOV, Andrej Glatz, Jozef Golonka a Vladimír Miller čestnými členmi SOV

Dosluhujúci prezident SOV František Chmelár bol po 17 rokoch výkonu najvyššej funkcie na 51. VZ SOV jednomyseľne schválený za čestného prezidenta SOV. Za čestného prezidenta SOV môže byť prijatý predchádzajúci prezident SOV, ktorý vykonával túto funkciu minimálne 3 funkčné obdobia. František Chmelár, ktorý bol najprv zvolený v novembri 1999 po abdikácii Vladimíra Černušáka a potom na jar 2001 p
Čestný prezident SOV František Chmelár medzi novými čestnými členmi SOV Andrejom Glatzom a Jozefom Golonkom. FOTO: JÁN SÚKUP
Čestný prezident SOV František Chmelár medzi novými čestnými členmi SOV Andrejom Glatzom a Jozefom Golonkom.
Foto
JÁN SÚKUP

rvý raz zvolený na celý štvorročný olympijský cyklus, stál na čele SOV plné štyri volebné obdobia.

Za čestných členov SOV plénum jednomyseľne prijalo Andreja Glatza, Jozefa Golonku a Vladimíra Millera, ktorý ako jediný funkcionár počas celých 24 rokov existencie Slovenského olympijského výboru pôsobil v exekutíve SOV. Práve on však na rokovaní chýbal, pretože mal povinnosti súvisiace s modenrým päťbojom. Za čestného člena SOV môže byť prijatý člen SOV alebo výrazná osobnosť, ktorá preukázala mimoriadne služby olympijskému hnutiu a slovenskému športu.
 


Drobná úprava Stanov SOV, ale po dlhšej diskusii

Jediná väčšia diskusia bolo okolo návrhu úpravy Stanov SOV. Výkonný výbor (VV) SOV navrhol úpravu jediného bodu Stanov SOV - bodu 10 d) v článku VI (Výkonný výbor) v tom zmysle, aby sa v budúcnosti značne sťažila možnosť odvolania zvoleného člena VV SOV v prípade, že by ho orgán, ktorý ho delegoval do funkcie, po nejakom čase odvolal. Podľa doterajších Stanov SOV bolo odvolanie takéhoto člena VV SOV na základe písomného oznámenia zväzu o zmene v zastupovaní automatické. Podľa návrhu novely by však člena VV SOV muselo odvolať valné zhromaždenie SOV – teda rovnaký orgán, ktorý ho do funkcie zvolil. Športový zväz, prípadne iný členský subjekt SOV, ktorý ho do exekutívy delegoval, by mal právo len písomne navrhnúť jeho odvolanie, ale samotná právomoc jeho odvolania by prešla na plénum SOV.
 
Marcel Blažo pri prednášaní pozmeňujúceho návrhu k úprave Stanov SOV. FOTO: JÁN SÚKUP
Marcel Blažo pri prednášaní pozmeňujúceho návrhu k úprave Stanov SOV.
Foto
JÁN SÚKUP

Člen SOV Tomáš Grosmann najprv navrhol, aby tento bod z program rokovania vypadol, ale podporili ho len traja ďalší členovia SOV. Potom pri jeho samotnom prerokovávaní vysvetlil, že podľa neho by SOV nemal svojmu členovi – právnickej osobe - zobrať právo odvolať svojho nominanta, ktorý bol zvolený vo VV SOV. František Chmelár na to reagoval, že člen výkonného výboru by mal byť odvolávaný tím istým orgánom, ktorý ho do funkcie zvolil – teda valným zhromaždením.
 
Napokon však prešiel pozmeňujúci návrh Marcela Blaža, ktorý upozornil, že niektorých ľudí vo VV SOV navrhlo viacero členských subjektov, nie len jeden - takže právo písomne navrhnúť plénu odvolanie člena VV SOV by mal mať ktorýkoľvek člen SOV. Plénum drvivou väčšinou tento návrh odhlasovalo, takže nové znenie bodu 10 d) článku VI Stanov SOV znie: Členstvo vo výkonnom výbore zaniká: d) odvolaním člena valným zhromaždením SOV na základe písomného návrhu člena SOV.
 

Novými členmi SOV Slovenský horolezecký spolok JAMES a Slovenská kanoistika

51. VZ SOV jednomyseľne schválilo prijatie dvoch nových členov SOV – Slovenského horolezeckého spolku JAMES a Slovenskej kanoistiky, ktorá počnúc budúcoročným 52. VZ SOV nahradí v pléne dva zatiaľ ešte samostatne pôsobiace zväzy rýchlostnej kanoistiky a kanoistiky na divokej vode.
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV