Šport a olympizmus
4 min. čítania

Unikátna zbierka mincí a podpisov prvýkrát sprístupnená aj pre verejnosť

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zuzana Rehák Štefečeková, Denis Myšák, Samuel Baláž a vzadu Ján Volko si prezerajú výstavu Autogramy športových legiend v numizmatike.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Od roku 1952, keď vydali pri príležitosti Hier XV. olympiády prvú pamätnú športovú mincu, sa ich zberateľstvo stalo celosvetovým fenoménom. V súčasnosti vychádza pri príležitosti olympijských hier či svetových šampionátov v rôznych športoch vždy niekoľko mincí a ich sád. Jedna z najväčších zbierok olympijských a športových mincí sa nachádza práve na Slovensku a časť z nej, prepojená aj s autogramami športových legiend, sa prvýkrát v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu (SOŠM) v Bratislave vystavuje aj verejnosti.

Výstava „Autogramy športových legiend v numizmatike“, ktorej vernisáž sa konala v piatok aj za účasti viacerých úspešných športovcov a medailistov z vrcholných podujatí, je prvá svojho druhu na Slovensku a je ojedinelá aj v celosvetovom meradle. Vznikla v spolupráci SOŠM a PowerPlay Studia. Ukazuje časť neopakovateľného športovo-historického dedičstva, ktoré tvorí 8000 kusov mincí zo 62 štátov sveta.

Výnimočná zbierka športových mincí prezentuje športovcov

Hore zľava: Juraj Minčík, Jozef Lohyńa, Zuzana Rehák Štefečeková, Darius Rusnák, Marika Némethová Krajčírová, Martin Novosad, Dušan Šimočko, Ivan Krechňák, Peter Škantár, Samuel Baláž, Viktória Forster, Diana Kosová. Dole zľava Matej Beňuš, Richard Lintner, Ladislav Škantár, Denis Myšák, Ján Volko.
Na vernisáži výstavy Autogramy športových legiend v numizmatike sa stretli mnohé športové osobnosti. Hore zľava: Juraj Minčík, Jozef Lohyńa, Zuzana Rehák Štefečeková, Dárius Rusnák, Marianna Némethová-Krajčírová, Martin Novosad, Dušan Šimočko, Ivan Krechňák, Peter Škantár, Samuel Baláž, Viktória Forster, Diana Kosová. Dole zľava Matej Beňuš, Richard Lintner, Ladislav Škantár, Denis Myšák, Ján Volko.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Výber z jednej z najväčších športových numizmatických zbierok, obohatenej o podpisy športových legiend vrátane Petry Vlhovej, Petra Sagana, Anastasie Kuzminovej, Zuzany Rehák Štefečekovej či Mariána Hossu, je možné navštíviť vo Výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka v bratislavskom Dome športu do 21. novembra.

„Z roka na rok stúpa hodnota mincí so športovým a najmä s olympijským motívom. Do Slovenského olympijského a športového múzea chceme pravidelne prinášať zaujímavé expozície, ktoré sú unikátne a táto výstava spĺňa tento aspekt. Teším sa, že jedinečnú zbierku môžeme prezentovať prvýkrát verejnosti práve v našom múzeu. Som presvedčená, že výstava návštevníkov zaujme. Troch z nich po skončení výstavy vyžrebujeme a dostanú pamätné športové mince, ku ktorým pridali svoje podpisy medailisti z olympijských hier Zuzana Rehák Štefečeková, Matej Beňuš, Samuel Baláž a Denis Myšák,“ povedala riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Diana Kosová.

Výstava predstavuje stovky pamätných mincí k športovým podujatiam a pripomína vďaka priloženým autogramom aj úspechy desiatok osobností slovenského i svetového športu.

„Nebolo v našich silách vystaviť všetko, zamerali sme sa na slovenských medailistov z vrcholných podujatí a na najväčšie športové hviezdy súčasnosti. Uvedomili sme si, že už len málo ľudí pozná životné príbehy našich úspešných športovcov. Mať uloženú zbierku len v archívoch by bola chyba, chceme aj ňou prezentovať skvelých športovcov,“ povedal CEO PowerPlay Studia a jeden z členov zberateľskej skupiny Coin&Co Ivan Krechňák.

V súvislosti so slovenským športom zároveň adresoval počas vernisáže aj jednu vážnu výzvu: „V dnešných komplikovaných časoch je šport jedna z mála vecí, ktorá spája nás všetkých. Pomoc s obnovou športu v období po pandémii choroby COVID-19 by mala byť jedna z priorít každého úspešného podnikateľského subjektu. Apelujem na všetky slovenské firmy, aby podporili športovcov a tak pomohli aj krajine.“

Na potvrdenie svojich slov zároveň oznámil novú spoluprácu PowerPlay Studia so Zuzanou Rehák Štefečekovou a Viktóriou Forster, ktoré sa tak zaradili k už podporovaným Jánovi Volkovi a Matejovi Beňušovi.

Pri zbieraní podpisov pomáhali aj športové osobnosti

Zberatelia zo skupiny Coin&Co nazbierali už viac ako 8000 mincí. Pred niekoľkými rokmi sa rozhodli numizmatickú časť rozšíriť aj o podpisy športových legiend, ktoré sú s udalosťami na minciach spojené. Viaceré z nich sú veľmi cenné, nechýbajú napríklad podpisy zlatých medailistov z OH 1952 Jána Zacharu a Dany Zátopkovej.

Doteraz sa pri minciach podpísalo 522 športovcov zo 49 krajín sveta z 31 rôznych športov. Zberateľom pomáhajú svojimi kontaktami aj veľké športové mená, vďaka úsiliu Zuzany Rehák Štefečekovej, Jána Volka či Mateja Beňuša pribudli do zbierky viaceré slávne osobnosti svetového športu.

Zbierka už prerástla svoj pôvodný význam a stala sa vzácnou pripomienkou historických športových okamihov stvárnených v numizmatike. Podpisy olympijských medailistov či iných významných športovcov z nej robia súčasť športovo-historického dedičstva a jej jednotlivé kusy sú v mnohých prípadoch skutočnými historickými memorabiliami. Zbierka sa neustále rozrastá a pripravuje sa jej vystavenie v mnohých mestách sveta či na významných športových podujatiach.

VIAC INFORMÁCIÍ O ZBIERKE

Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV