Športové aktuality
4 min. čítania

O atletickú premiéru na OH 2020 sa na 800 m postará Gabriela Gajanová: “Teším sa a som vďačná, že môžem byť v Tokiu”

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.olympic.sk a www.atletika.sk
Gabriela Gajanová na tréningu v predolympijskom kempe atlétov v Urajasu.
Foto
SAZ/MARTIN PUPIŠ

Nemala ešte ani dvadsať a už štartovala na európskom šampionáte v Berlíne 2018 a na svetovom v Dauhe 2019. V piatok predpoludním o 10.25 h miestneho času ju v Tokiu čaká ďalšia premiéra – olympijská. Gabriela Gajanová sa v behu na 800 m pod piatimi kruhmi predstaví ako tretia Slovenka v histórii.

Niekdajšia bronzová medailistka z ME do 18 a do 20 rokov, ktorá bude v akcii na Olympijskom štadióne v Tokiu prvá z našich atlétov, ladila formu v predolympijskom tréningovom kempe v Urajasu.

„S tým, čo som odrobila v záverečnej príprave, som spokojná. Všetko bolo v poriadku. V prvých dňoch som si zvykala na vysokú vlhkosť a teplo, ale postupne sa to zlepšovalo,“ hodnotila záverečné dni pred štartom 20-ročná Bobrovčanka behajúca za AK ZŤS Martin.

Možnosť aklimatizovať sa v tréningovom kempe priamo v Japonsku Gajanová privítala.

„Po skúsenosti zo svetového šampionátu 2019 som rada, že som mala takúto možnosť. Do Dauhy som vtedy prišla veľmi natesno pred štartom a neurobilo mi to veľmi dobre. Cítila som, že moje telo potrebovalo trochu dlhší čas, aby si zvyklo na teplo.“

Jediná v kempe nemala trénera. Švajčiar Louis Heyer, ktorý ju trénuje od jari, za Gabikou v dôsledku protipandemických opatrení nesmel. Preto jej pomáhal Peter Žňava, kouč prekážkarky Emmy Zapletalovej.

„Za posledné mesiace som si zvykla na spoluprácu na diaľku, takže trénerovu absenciu som nepovažovala za niečo hrozné. Navyše, v našom tíme v Urajasu bola dobrá atmosféra, všetci sa mi snažili pomôcť,“ pochvaľovala si Gajanová.

Tesne pred odletom na olympiádu mala ešte prvý vrchol letnej sezóny – ME do 23 rokov v Tallinne. Finálová miestenka jej tesne ušla, skončila deviata. „Zo dňa na deň sa cítim lepšie, na tréningoch vidím jasný pokrok. Som veľmi šťastná, že sa to uberá dobrým smerom,“ tvrdila.

Úvod olympijskej letnej sezóny Gabike nevyšiel. Málokto predpokladal, že sa po nevýrazných výkonoch vzchopí a dostane sa aj na olympiádu. Lenže vďaka solídnemu sólo behu na domácom šampionáte v Trnave a následne sezónnemu maximu 2:03,36 na mítingu v Luzerne sa do Tokia cez renking predsa len pretlačila.

„Veľmi by ma potešilo, keby som si svoj najlepší tohtoročný výkon zlepšila i na olympiáde,“ želala si nádejná osemstovkárka. Aj preto by zrejme uprednostnila rýchly rozbeh pred taktickým. „Takéto veľké podujatia sú však veľmi špecifické, a je ťažké predpovedať, ako sa pobeží, a čo sa mi podarí.“

Na rozdiel od mládežníckych šampionátov, kde vždy patrila k medailovým adeptkám, na tokijskej olympiáde sa od Gabriely Gajanovej – aj vzhľadom na nie ideálnu sezónu – nič prevratné neočakáva. Nie je pod tlakom a to môže byť výhoda.

„Chcem predviesť čo najlepší, maximálny možný výkon. Taký, s ktorým budem spokojná,“ poznamenala skromne na margo svojich ambícií. „Na preteky sa teším, som veľmi vďačná už len za to, že som sa do Tokia dostala.“

SLOVENKY V BEHU NA 800 METROV NA OH

1976 Jozefín Čerchlanová 2:02,36 (vypadla v rozbehoch/18.)

2004 Lucia Klocová 2:00,79 (vypadla v semifinále/19.)

2008 Lucia Klocová 1:58,80 (vypadla v semifinále/11.)

2016 Lucia Hrivnák Klocová 2:00,57 (vypadla v rozbehoch/27.)

S kým pobeží Gabika, ktorej tohtoročné maximum je 2:03,36, v piatok 30. júla o 11.05 h tokijského času (4.05 h SELČ) v VI. rozbehu?

Ajee Wilsonová (USA) 1:58,39

Natalai Romerová (Šp.) 2:02,26

Emily Tueiová (Keňa) 2:02,86

Jemma Reekieová (V. Brit.) 1:56,96

Sara Kuivistová (Fín.) 2:00,75

Wang Čchun-jü (Čína) 1:59,18

Elena Bellová (Tal.) 2:00,44

Poznámka: Do 24-členného semifinále postúpia priamo prvé tri z každého rozbehu plus ďalších šesť z nepostupových miest s najlepšími časmi.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV