Bratislava
5 min. čítania

O rozdelení 60-tisíc eur v projekte Nadácie SOŠV „UKÁŽ SA!“ rozhodlo vyše 74-tisíc hlasov, najvyššie granty pre všestranného Ruffíniho a Kata team Bratislava

(SOŠV, TASR)
Spoločná fotografia finalistov projektu UKÁŽ SA! aj s ich symbolickými šekmi v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela, predsedu správnej rady Nadácie SOŠV Dušana Guľáša a olympionika v triatlone Richarda Vargu.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) v rámci obľúbeného grantového projektu „Ukáž sa!“ po štvrtý raz podala pomocnú ruku mladým športovým talentom v rozvoji ich kariéry. O rozdelení nadačných grantov v celkovej výške 60-tisíc eur (po 30-tisíc pre jednotlivcov aj pre kolektívy) medzi finalistov – tucet jednotlivcov a šesť kolektívov – rozhodla široká verejnosť. Do hlasovania sa zapojilo spolu viac než 74-tisíc ľudí. Jeho výsledky boli vyhlásené 26. septembra.

V kategórii jednotlivcov prišlo dovedna 42 113 hlasov. Najviac z nich získal všestranný Robert Ruffíni (6 248), ktorý sa súťažne venuje zjazdovému lyžovaniu a atletike. Prilepší si o 4-tisíc eur. Na druhom mieste skončila triatlonistka Zuzana Michaličková (5 428), ktorá od Nadácie SOŠV získa 3 500 eur. Tretie miesto obsadila športová gymnastka Sára Surmanová (4 954), tej poputuje 3-tisíc eur.

Víťaz UKÁŽ SA! 2019 medzi jednotlivcami, atlét a zjazdár Róbert Ruffíni, v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela a predsedu správnej rady Nadácie SOŠV Dušana Guľáša.
Víťaz UKÁŽ SA! 2019 medzi jednotlivcami, atlét a zjazdár Róbert Ruffíni, v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela a predsedu správnej rady Nadácie SOŠV Dušana Guľáša.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Nemenej zaujímavé bolo aj internetové hlasovanie medzi šiestimi kolektívmi, spolu prišlo 32 392 hlasov. Verejnosť najviac zaujali karatisti bratislavského Kata Teamu (12 614 hlasov), ktorí sa môžu tešiť z víťaznej čiastky až 10-tisíc eur. Druhé miesto patrí volejbalovému klubu MŠK Žiar nad Hronom (11 104), na stredné Slovensko poputuje 8-tisíc eur. Tretí skončili plavci XBS Swimming Šamorín (3 141), ktorí obdržia finančnú čiastku v hodnote 6-tisíc eur.

Víťaz medzi jednotlivcami Róbert Ruffíni (jeho otec rovnakého mena je už od roku 1998 výkonom 234 cm nepretržite slovenským rekordérom v skoku do výšky) použije financie na nákup materiálu, plánuje z nich pokryť sústredenia a trénerov: "Bolo náročné zohnať hlasy počas celého mesiaca, keď sa hlasovalo. Ja v lete sa venujem atletike a v zime lyžovaniu. Snažím sa na to zháňať sponzorov, pretože rodičia mi nemôžu pokryť všetky náklady. nie je to jednoduché. Preto vnímam víťazstvo v ankete ako veľkú podporu," povedal.

Poradie jednotlivcov podľa počtu hlasov, posledný údaj uvádza výšku grantu: 1. Robert Ruffíni, zjazdové lyžovanie, atletika (6 248 hlasov) - 4 000 eur, 2. Zuzana Michaličková, triatlon (5 428) - 3 500 eur, 3. Sára Surmanová, športová gymnastika (4 954) - 3 000 eur, 4. Simona Tichá, atletika (4 477) - 2 500 eur, 5. Marko Havran, beh na lyžiach (4 440) - 2 500 eur, 6. Katarína Jurčenková, krasokorčuľovanie (4 397) - 2 500 eur, 7. Alžbeta Garguláková, atletika, biatlon, beh na lyžiach (4 305) - 2 000 eur, 8. Sofia Slosiariková, bedminton (2 656) - 2 000 eur, 9. Anna Donovalová, biatlon (1 815) - 2 000 eur, 10. Bianka Sidová, rýchlostná kanoistika (1 517) - 2 000 eur, 11. Filip Mihálik, futbal (1 241) - 2 000 eur, 12. Nina Páchniková, plážový volejbal (675) - 2 000 eur.

Najviac hlasov v kategórii kolektívov dostal a grant vo výške 10-tisíc eur si vyslúžili karatisti Kata Teamu Bratislava.
Najviac hlasov v kategórii kolektívov dostal a grant vo výške 10-tisíc eur si vyslúžili karatisti Kata Teamu Bratislava.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Poradie kolektívov podľa počtu hlasov: 1. Kata Team Bratislava, karate (12 614 hlasov) - 10 000 eur, 2. VK MŠK Žiar nad Hronom, volejbal (11 104) - 8 000 eur, 3. XBS Swimming Šamorín, plávanie (3 141) - 6 000 eur, 4. FBC Slovan Rimavská Sobota, florbal (2 436) - 2 000 eur, 5. XBS Water Polo Šamorín, vodné pólo (2 219) - 2 000 eur, 6. Škola boxu Levice, box (878) - 2 000 eur.

Grantový projekt UKÁŽ SA! je určený pre mladých talentovaných športovcov a kolektívy vo veku od 12 do 18 rokov, ktorí vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii, alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj športovej kariéry. Tento rok sa do programu zapojilo 182 záujemcov (139 jednotlivcov a 43 kolektívov). Z nich vybrali členovia správnej rady Nadácie SOŠV a ambasádor projektu Tomi „Kid“ Kovács finalistov v jednotlivých kategóriách - 12 jednotlivcov a 6 kolektívov.

„Projekt UKÁŽ SA! sa stretáva s čoraz väčšou obľubou nielen medzi športovcami. Je to odrazom záujmu o aktivity SOŠV a našej nadácie. Ak chceme pôsobiť ako kľúčová inštitúcia v oblasti športu, mať prirodzenú autoritu, zastupovať záujmy športovcov a pomáhať im v rozvoji ich športovej kariéry, je prirodzené, že musíme viac angažovať širokú verejnosť do našich aktivít. Projektom UKÁŽ SA! sa nám to podarilo aj v tomto roku, a to ma nesmierne teší. V budúcnosti chceme tento projekt ešte viac zatraktívniť. Bez pomoci partnerov to však nepôjde a touto cestou im chcem veľmi poďakovať. Tieto peniaze idú naozaj na dobrú vec,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov hlasovania v rámci projektu UKÁŽ SA! 2019 vláda medzi prijímateľmi grantov, pochopiteľne, dobrá nálada.
Na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov hlasovania v rámci projektu UKÁŽ SA! 2019 vláda medzi prijímateľmi grantov, pochopiteľne, dobrá nálada.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

„Na Slovensku je množstvo mladých športovcov, ktorí si zaslúžia pomoc i pozornosť. My ich chceme aj naďalej podporovať. Každý rok sa stretávame s čoraz viac pozitívnejšími ohlasmi na náš grantový projekt. Verím, že finančné čiastky, ktoré talenty spomedzi jednotlivých finalistov získali, im pomôžu na ceste za úspechmi,“ skonštatoval predseda Správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov tohto ročníka UKÁ%Z SA! sa zúčastnil aj olympionik v triatlone Richard Varga, ktorý povedal: „Pozitívne vnímam podporu, akú pre mladé športové talenty utvára olympijské hnutie a Nadácia SOŠV. Športová kariéra sa často buduje už vo veku, v akom teraz sú finalisti UKÁŽ SA! Je nesmierne dôležité, aby sa im pomáhalo a vytvárali podmienky. Verím, že tento grantový program bude pokračovať aj naďalej, lebo v ňom vidím obrovský potenciál. Zároveň dúfam, že zo všetkých tých, ktorí sa zapojili do UKÁŽ SA! vyrastú skvelí športovci, na ktorých budú všetci právom hrdí. V ich ďalšom športovom živote im držím palce.“

„Projekt UKÁŽ SA! mohol aj tento rok objaviť mladé športové talenty vďaka Nadácii X-Bionic Sphere. Veľké ďakujeme patrí poisťovni Kooperativa VIG, ktorá nám poskytla značnú časť finančných prostriedkov na realizáciu tohto ročníka grantového programu. Uvedomujeme si, že bez podpory partnerov by sme nemohli v rámci aktivít Nadácie SOŠV realizovať takého zmysluplné projekty,“ dodala členka správnej rady Nadácie SOŠV Kristína Czuczová.

V rámci projektu UKÁŽ SA! prerozdelila Nadácia SOŠV za štyri roky spolu 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV