Šport a olympizmus
SOŠV
5 min. čítania

Aktívni žiaci zo Slovenska sa stretli s prezidentom MOV Thomasom Bachom

Igor KOVÁČ
Najúspešnejší žiaci z projektov OCEP a Ekooolympiáda sa stretli počas návštevy sídla MOV v Lausanne aj s jeho prezidentom Thomasom Bachom.
Foto
© 2022 / Comité International Olympique (CIO) / MARTIN, Greg

Najúspešnejší a najaktívnejší účastníci programu OCEP, ktorý vznikol pri príležitosti Európskeho olympijského festivalu mládeže Banská Bystrica 2022 za podpory Slovenského olympijského a športového výboru, i víťazi projektu Ekoolympiáda sa stretli počas návštevy sídla Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne aj s jeho prezidentom Thomasom Bachom.

Prítomnosť prezidenta MOV počas prehliadky bola pre žiakov z Michaloviec, Tvrdošína a Banskej Bystrice i ich učiteľov príjemným prekvapením. Počas prehliadky sídla sa pri nich Thomas Bach pristavil a krátko s nimi diskutoval. Pýtal sa ich na dojmy, ale zaujímali ho aj otázky, ktoré dostali pri riešení Ekoolympiády. Krátke, ale o to srdečnejšie stretnutie, sa skončilo spoločnou fotografiou.

Návšteva v duchu udržateľnosti

Pred moderným sídlom MOV
Sídlo MOV v Lausanne je z hľadiska udržateľnosti jedna z najmodernejších budov na svete.
Foto
ARCHÍV

Celá návšteva sídla MOV a Lausanne sa niesla v duchu trvalej udržateľnosti, keďže tá bola nedeliteľnou súčasťou programu OCEP i Ekoolympiády. Namiesto leteckej dopravy uprednostnili všetci účastníci cestu autobusom. Miesto ubytovania bolo zvolené tak, aby hlavné ciele cesty – sídlo MOV a Olympijské múzeum - boli dostupné aj pešo. Pri presunoch po meste sa využívali aj prostriedky hromadnej dopravy. V neposlednom rade bol v rámci ceny ubytovania zaplatený aj zvláštny poplatok, ktorý sa použije na kompenzáciu emisií CO2.

Sídlo MOV patrí medzi najudržateľnejšie stavby na svete. Mladí návštevníci zo Slovenska si mohli prezrieť zvonku i zvnútra budovu, na ktorej výstavbu sa použilo až 95 percent materiálu získaného recykláciou pôvodného sídla MOV, ktoré stálo na rovnakom mieste. Nová budova MOV spotrebúva až o 35 percent menej energií a o 60 percent menej vody ako štandardné novostavby. Samozrejmosťou sú fotovoltické panely, presklené fasády využívajúce solárne zisky, vegetačné strechy, zadržiavanie zrážkovej vody či využívanie vody z neďalekého Ženevského jazera na chladenie.

Počas návštevy sa študenti dozvedeli aj niekoľko zaujímavostí. Pre zamestnancov MOV je napríklad k dispozícii iba jeden výťah, keďže sa im odporúča používať radšej schody. V záujme znižovania množstva emisií z dochádzky do práce majú zamestnanci možnosť pracovať dva dni v týždni z domu. Ku kvalite ich pracovného prostredia prispieva aj vlastná posilňovňa či jedáleň, ktorá ponúka až 62 percent produktov s udržateľnou známkou či certifikátom.

Ocenenie pre najlepších z projektov OCEP a Ekoolympiáda

Na návštevu Lausanne cestovali úspešní žiaci a študenti z projektov, na ktorých sa tento rok podieľal aj SOŠV. Olympijský kultúrny a vzdelávací program OCEP sa realizoval pri príležitosti Európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici. Jeho vyvrcholením boli podujatia vo fanzóne v Parku pri Pamätníku SNP, do ktorých sa zapojili školy z celého Slovenska i zo zahraničia. Najaktívnejšou školou bola ZŠ T. J. Moussona v Michalovciach. Šancu cestovať do Lausanne dostali šiesti jej žiaci a jeden pedagóg. Vedomostnú súťaž Ekoolympiáda vyhlasuje občianske združenie Planet Lover. V jednotlivých vekových kategóriách boli najúspešnejší účastníci z Tvrdošína a zo ZŠ Ďumbierska v Banskej Bystrici, ktorí tiež vyhrali cestu do sídla MOV.

 

V múzeu sa môžete na hodiny ponoriť do olympijského sveta

OCEP a Ekoolympiáda
Foto
ARCHÍV

Po prehliadke sídla MOV sa účastníci ponorili na niekoľko hodín do olympijskej histórie. Expozícia Olympijského múzea toho totiž ponúka nesmierne veľa či už z antickej alebo novodobej histórie olympizmu a olympijských hier. Každý tak mohol načerpať nielen množstvo zaujímavých informácií, ale si tiež na vlastnej koži vyskúšať niektoré z olympijských disciplín, či aké je to stáť na skutočných stupňoch víťazov z OH 2000 v Sydney.

„Mne sa najviac páčilo schodisko v tvare olympijských kruhov a tvar celej budovy sídla MOV. Veľmi sa mi páčila aj stena s podpismi olympijských víťazov a aj zasadačka, kde sa rozhoduje o olympijských hrách... Architektúra budovy bola dych berúca a príjemne ma prekvapilo, keď sme stretli pána Bacha,“ toto sú len niektoré z vyjadrení študentov, ktoré dokumentujú, že jeden a pol dňa v hlavnom meste olympijského hnutia síce ubehlo veľmi rýchlo, napriek tomu si však účastníci odniesli z Lausanne veľa pozitívnych dojmov.

Prispelo k tomu aj ukážkové počasie babieho leta, ktoré ponúklo nádherné výhľady na okolité Alpy a spríjemnilo tiež výlet loďou do francúzskeho kúpeľného mesta Evian-les-Bains, či návštevu univerzitného kampusu v Lausanne s jeho unikátnym internátom Vortex, ktorý slúžil ako ubytovanie športovcov počas ZOHM 2020.

Máte otázku? Opýtajte sa!
Oddelenie olympizmu

+421 2 492 56 119
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV