Šport a olympizmus
3 min. čítania

Michalovčania ako najaktívnejší v programe OCEP pocestujú do Lausanne

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Žiaci zapojení do programu OCEP prezentovali jednotlivé krajiny aj v Banskej Bystrici počas EYOF.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Súčasťou sprievodných aktivít XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici bol aj Olympijský kultúrny a vzdelávací program (OCEP), na ktorého prípravách sa podieľal Slovenský olympijský a športový výbor. Zástupcovia najaktívnejšej školy v OCEP získali hlavnú cenu – cestu do sídla Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne.

Program OCEP propaguje šport aj kultúru európskych krajín a navzájom ich prepája v duchu olympijských hodnôt – výnimočnosti, priateľstva a rešpektu. Spustenie tohto programu iniciovali pred tromi rokmi pri príležitosti XV. letného EYOF v Baku v Azerbajdžane organizátori podujatia.

15 hodnotených výziev a aktivít

Prezentácia OCEP
V rámci programu OCEP prezentovali žiaci na EYOF v Banskej Bystrici jednotlivé zúčastnené krajiny.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Do programu sa zapojilo 46 základných a stredných škôl zo Slovenska, ktoré spolupracovali s partnerskými inštitúciami z 28 európskych krajín. Pre žiakov a študentov pripravil SOŠV celý rad aktivít a výziev, pätnásť z nich bolo aj hodnotených.

Zapojené školy a ich žiaci plnili výzvy z oblastí geografie, fair play, ekoolympiády, s partnerskými inštitúciami v zahraničí komunikovali na témy geografia, tradície, šport. Účastníci programu OCEP sa mohli zapojiť do medzinárodnej fotosúťaže fair play, osláviť Deň Zeme, pomôcť Anastasii Kuzminovej na ceste do Banskej Bystrici. Hodnotili sa aj aktivity školy na sociálnych sieťach, zapojenie pedagógov do seminára OCEP. Školy v rámci programu OCEP oslavovali Olympijský deň či už priamo v Banskej Bystrici alebo v mieste svojho sídla či dostali možnosť navštíviť Slovenské olympijské a športové múzeum. Počas samotného EYOF v Banskej Bystrici prezentovali vo fanzóne vo svojich stánkoch jednotlivé zúčastnené krajiny a mohli ich predstaviť aj krátkym vystúpením na hlavnom pódiu v Parku SNP.

VIAC O PROGRAME OLYMPIJSKEJ VÝCHOVY

Dve školy z Michaloviec v prvej trojke programu OCEP

Prezentácia OCEP v Banskej Bystrici.
Program OCEP vyvrcholil počas EYOF v Banskej Bystrici.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na základe hodnotenia všetkých aktivít a výziev boli v programe OCEP najaktívnejší žiaci zo Základnej školy T. J. Moussona z Michaloviec. Tri dievčatá a traja chlapci v sprievode jedného pedagóga z tejto školy dostanú počas jesene od Slovenského olympijského a športového výboru možnosť odcestovať na návštevu Olympijského múzea a sídla Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne.

V celkovom poradí sa na 2. mieste umiestnili študenti Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici a na 3. mieste študenti Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach. Študentom z týchto škôl SOŠV zašle vecné ceny z kolekcie slovenských výprav na olympijských hrách. Celkové výsledky sú k dispozícii v závere článku.

„Slovenský olympijský a športový výbor sa chce poďakovať všetkým zúčastneným školám za ich aktivitu a kreativitu. Záverečné hodnotenie nebolo aj vďaka tomu vôbec jednoduché. Napriek tomu, rovnako ako v športe, aj v tomto prípade môže byť na konci len jeden víťaz. Každý jeden zapojený žiak a študent svojím úsilím prispel k organizácii úspešného EYOF v Banskej Bystrici,“ povedala riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková.

Podujatia a športovci
Tagy

Máte otázku? Opýtajte sa!
Oddelenie olympizmu

+421 2 492 56 119
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV