Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Od 18. mája bude v Kremnici sprístupnená výstava SOŠM „Dokumentarista s citom pre okamih” so športovými fotografiami legendárneho Ladislava Bielika

Zdenka Letenayová
Foto
SOŠM

V rámci Noci múzeí a galérií bude v sobotu 18. mája od 17:00 h v Stálej expozícii dejín lyžovania na Slovensku, ktorú spravuje SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum, sprístupnená výnimočná  výstava. Je to výstava so športovými fotografiami legendárneho Ladislava Bielika s názvom „Dokumentarista s citom pre okamih” a s podtitulom „Ladislav Bielik. Redakcia ŠTART. Bratislava“.

Najslávnejšia a celosvetovo známa fotografia Ladislava Bielika pochádza z 21. augusta 1968 a zrodila sa počas vojenskej okupácie Československa vojakmi piatich armád štátov Varšavskej zmluvy. Jej názov je „Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom“. Táto fotografia Ladislava Bielika (nar. 28. mája 1939, zomrel 24. marca 1984) z bratislavského Šafárikovho námestia doslova obletela svet.

Napriek tejto skutočnosti však veľká časť Bielikovej profesionálnej tvorby patrila fotografovaniu športu. Bývalý boxer, plavec, turista a trochu aj horolezec pôsobil ako fotoreportér v športovom obrázkovom týždenníku Štart, ktorý na Slovensku vychádzal v rokoch 1956 – 1992. V tomto časopise pracoval najprv v rokoch 1965 a 1966. Potom odišiel od denníka Smena, ale v časoch normalizácie sa do Štartu v roku 1971 vrátil. V roku 1975 však z politických dôvodov musel redakciu opustiť a odvtedy pôsobil ako fotograf „na voľnej nohe“. Naďalej často fotografoval šport. To sa mu stalo aj osudným, pretože v roku 1984 tragicky zahynul pri fotografovaní motoristických pretekov v Maďarsku...

Výber na výstave, utvorenej k nedožitým 80. narodeninám Ladislava Bielika, je zostavený z viac než tristo jeho fotografií, ktoré sa podarilo objaviť v archíve športového týždenníka Štart. Dlhší čas sa považovali za zničené. Značnú časť archívu Štartu múzeum zakúpilo do zbierok z finančnej podpory štátneho fondu kultúry Pro Slovakia v roku 1993 a so súhlasom rodiny fotografa sa vo výstavnej podobe prezentujú po prvý raz.

Výstava SOŠV – SOŠM s názvom „Dokumentarista s citom pre okamih” v Stálej expozícii dejín lyžovania na Slovensku v Bellovom dome na Štefánikovom námestí č. 14 v Kremnici bude otvorená 18. mája 2019 o 17. hod. Sprístupnená bude až do 30. septembra 2019 v týchto časoch: v piatok vždy od 12:00 do 15:00, v sobotu a v nedeľu od 11:00 do 15:00.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV