Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Od piatka bude v Bratislave sprístupnená výstava "Opäť žijeme hokejom", slávnostne ju otvoria 14. mája aj v prítomnosti prezidenta IIHF Fasela

Zdenka Letenayová
Na bratislavskej výstave si návštevníci budú môcť pozrieť aj repliku pohára pre majstrov sveta, ktorý získali slovenskí hokejisti v roku 2002.
Foto
Xénia Sitarčíková

V piatok 10. mája sa v Bratislave a v Košiciach začínajú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Pri tejto príležitosti SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum pripravilo v oboch mestách samostatné výstavy. Prvú s názvom „90 rokov slovenského hokeja“ si návštevníci Slovenského technického múzea na Hlavnej ulici č. 88 v Košiciach môžu pozrieť už od 30. apríla. Výstavu vo výchoslovenskej metropole verejnosť môže navštíviť do 26. mája, ale keďže je koncipovaná ako putovná, tešiť sa na ňu od augusta až do januára 2019 môžu postupne v Nitre, Poprade, Topoľčanoch, Liptovskom Mikuláši, Brezne a v Galante.

Druhá výstava - „Opäť žijeme hokejom!“ - s podtitulom „Z histórie majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku“ bude v Múzeu mesta Bratislava na Radničnej ulici č. 1 sprístupnená v piatok 10. mája a bude otvorená až do posledného dňa šampionátu, teda do 26. mája. Jej slávnostné otvorenie sa však uskutoční až 14. mája – aj s účasťou prezidenta Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF) Reného Fasela. Súčasťou otvorenia bude aj inaugurácia poštovej známky, vydanej Slovenskou poštou, a.s., a prezentácia oficiálnych medailí k hokejovým majstrovstvám sveta 2019, ktoré vyrazila Mincovňa Kremnica.

Jedinečná výstava SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea „Opäť žijeme hokejom“ na textovo-fotografických paneloch približuje vrcholné podujatia v ľadovom hokeji organizované na území Slovenska počnúc majstrovstvami Európy 1925 na Štrbskom Plese až po MS 2011 v Bratislave a v Košiciach.

Návštevníkov zaujme aj množstvo  špičkových predmetov, dokumentujúcich spomínané podujatia. Nebudú chýbať napríklad hokejka a korčule Karola Faka z MS 1959, medaila Jozefa Golonku z ME 1959, sada medailí z MS 2011 a pod. Najväčší úspech slovenského hokeja nám pripomenie kópia pohára pre majstrov sveta 2002, zlatá medaila trénera Jána Filca alebo hokejka Jána Lašáka s podpismi hráčov z MS 2002.

Predmety pochádzajú najmä zo zbierok SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea, časť je zapožičaná aj zo súkromných zbierok. Záštitu nad výstavou prevzal Matúš Vallo, primátor mesta Bratislavy.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV