Šport a olympizmus
3 min. čítania

Od pondelka sa menia obmedzenia pre trénujúcich plavcov v bazéne, v exteriéroch na športoviskách aj 50 ľudí na minimálne 300 metroch štvorcových

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
EYOF 2019 Baku

Od pondelka 10. mája sa uvoľňujú niektoré pravidlá a obmedzenia pre športovanie v interiéroch i exteriéroch, ale aj v bazénoch. Slovensko prechádza do ružovej fázy COVID automatu, vďaka čomu budú tréningy športových klubov jednoduchšie.

Pandemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. V rámci regionálnych COVID automatov bude 33 okresov v červenej fáze, 44 už v ružovej a iba dva okresy, Považská Bystrica a Myjava, zostávajú v bordovej farbe.

Najvýznamnejšie zmeny vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva SR sa dotýkajú plavcov a počtu športovcov na jednotlivých tréningových plochách. Organizované plavecké kluby už budú môcť vo svojom okrese trénovať podľa jeho zaradenia do COVID automatu.

Viac plavcov v bazénoch

V okresoch v I. stupni varovania podľa vládneho COVID automatu môže byť v dlhom bazéne podľa platnej vyhlášky maximálne osem plavcov v jednej dráhe, celkovo teda 64 plavcov v celom bazéne. V krátkom bazéne môže v jednej dráhe plávať maximálne šesť ľudí. Na tréningoch vodného póla a synchronizovaného plávania môže byť maximálne 25 športovcov na ploche 300 metrov štvorcových, je potrebné vytvoriť sektory a dodržiavať medzi nimi odstup štyri metre.

V okresoch v II. stupni varovania sa počet plavcov v jednej dráhe znižuje na maximálne šiestich v 50-metrovom a štyroch v 25-metrovom bazéne. Pre tréningy vodného póla a synchronizovaného plávania platí maximálne desať športovcov na 300 metrov štvorcových.

Slovenská plavecká federácia už spracovala Všeobecné pokyny a odporúčania pre prevádzku bazénov na Slovensku.

V sektore aj 50 športovcov

Trénovať v exteriéri bude môcť v ružových okresoch na ploche minimálne 300 metrov štvorcových až 50 športovcov. V interiéroch stanovila Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR ich počet na maximálne 25. V červených okresoch v II. stupni varovania je počet športovcov pri tréningoch obmedzený na desať ľudí vo vnútri i vonku. Na tréningoch je povolená len účasť aktívnych športovcov.

Ak to veľkosť športoviska dovoľuje, môže byť rozdelené na viaceré oddelené a vyznačené sektory s minimálnou veľkosťou 300 metrov štvorcových (800 metrov štvorcových v III. Stupni varovania podľa COVID automatu), medzi nimi musí byť pásmo o minimálnej šírke 4 metre. Každý účastník tréningu sa musí pripravovať len vo svojom sektore, nemôže prechádzať do iného. V každom sektore musia byť vlastné pomôcky, náčinie, náradie či materiál.

Naďalej platí povinnosť negatívneho testu na COVID-19 minimálne raz za sedem dní pre hráčov a členov realizačného tímu.

Ak má byť na hromadnom športovom podujatí aj obecenstvo, organizátor musí ohlásiť podujatie na príslušnom regionálnom Úrade verejného zdravotníctva SR, počet divákov nesmie prekročiť hranicu 25 % z celkovej kapacity na sedenie a v exteriéri ich môže byť maximálne 2000, v interiéri polovica. Fanúšikovia môžu do hľadiska vstúpiť len s negatívnym výsledkom PCR/LAMP testu nie starším ako 36 hodín a negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 12 hodín. Sedieť môžu len v každom druhom rade a platia pre nich aj ďalšie podmienky stanovené vo vyhláške.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV