Športové aktuality
3 min. čítania

Od posledného účinkovania na olympijských hrách sa toho veľa zmenilo. Zuzana Rehák Štefečeková chce prípravu na Tokio skĺbiť s materstvom

Zuzana Rehák-Štefečeková
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Na olympijských hrách v Londýne 2012 vybojovala svoju druhú striebornú medailu pod piatimi kruhmi. Vtedy ešte svojho manžela ani len nepoznala. Pred olympiádou v Tokiu sa jej režim však výrazne zmenil. Ako čerstvá dvojnásobná matka je odhodlaná zladiť športovú kariéru a materstvo. Ako bude vyzerať príprava Zuzany Rehák Štefečekovej na Tokio 2020?

„Rodina a priatelia si mohli úspech vychutnať so mnou“

Olympijskú miestenku si Zuzana vybojovala na majstrovstvách sveta  v kórejskom Čchangwone už v roku 2018, kde získala zlatú medailu. Po triumfe v Mníchove 2010 tak získala svoj druhý titul svetovej šampiónky. S cennými kovmi odišla aj dvoch olmypiád, na ktorých sa zúčastnila. Zo striebornej medaily sa tešila v Pekingu 2008 a v Londýne 2012. Práve úspech z Veľkej Británie sa zapísal do pamäti rodáčky z Nitry najvýraznejším spôsobom. „Splnila som svoje očakávania i očakávania verejnosti. Výnimočný bol tento úspech aj tým, že som mala pri sebe svoju rodinu a priateľov, ktorí si tento moment mohli vychutnať so mnou,“ vysvetľuje členka Slovenskej asociácie olympionikov.

Bola to práve rodina, vďaka ktorej sa začala venovať športu

„Bolo len otázkou času, kedy sa chopím pušky“

„Športujem odmalička. S rodičmi sme sa často bicyklovali a lyžovali. K samotnej streľbe ma priviedol otec, venoval sa jej vo svojom voľnom čase. Puška bola teda doma a bolo len otázkou času, kedy sa jej chopím aj ja,“ vysvetľuje talentovaná olympionička.

Zuzana Rehák-Štefečeková na OH 2012
Zuzana Rehák-Štefečeková na OH 2012
Foto
TASR Martin Baumann

Rodina bude pomáhať aj počas prípravy na Tokio

„Plán na sezónu už máme“

„Plán na sezónu máme. Je isté, že môj mladší syn pôjde všade so mnou. Snažíme sa zladiť program tak, aby sme vedeli, kde bude prítomný aj môj manžel so starším synom a kde pôjde moja mama. S prípravou na Tokio začínam intenzívne vo februári v Katare. V marci by sme mali absolvovať sústredenia opäť v Katare a v Abu Dabí, po ktorých nasledujú majstrovstvá Európy. Počas olympiády bude mať manžel dovolenku, no participovať bude musieť celá rodina,“ dodáva strelkyňa, ktorá na II. európskych hrách v Minsku 2019 obsadila v trape žien šieste miesto. Na premiérových Európskych hrách v Baku 2015 si spolu s Erikom Vargom vybojovali v mix trape zlatú medailu.

Všetko je o nastavení svojich priorít

„Od poslednej olympiády sa toho veľa zmenilo“

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016 mala obhajovať striebornú medailu, pre materské povinnosti však na hrách neštartovala. Ak všetko pôjde podľa plánu, v Tokiu sa pod piatimi kruhmi predstaví po ôsmich rokoch. „Naposledy, keď som sa pripravovala na olympijské hry, nepoznala som svojho muža, nebola som vydatá a nemala deti,” hovorí s úsmevom na tvári a dodáva: „Od tej doby sa toho veľa zmenilo… Hlavnou prioritou sú pre mňa, samozrejme, deti. Momentálne sa snažíme celý program skĺbiť s olympijskou prípravou. Všetko však bude závisieť od viacerých okolností. Neviem si predstaviť situáciu, že by som odišla na sústredenie a nechala doma choré dieťa. Všetko je to o nastavení svojich priorít,“ hovorí športová strelkyňa, ktorá sa v roku 2010 ako prvá Slovenka stala majsterkou sveta v streľbe a v júli 2020 sa možno predstaví už na svojich tretích olympijských hrách.

Tokio

Na ceste do Tokio nás sprevádza náš partner SATUR. 

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV