Šport a olympizmus
Tokio/Bratislava
7 min. čítania

Odhad dodatočných nákladov na preložené OH v Tokiu je vo výške 1,6 miliardy eur, hovorí sa už o konkrétnej podobe protipandémiových opatrení

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Jeden zo symbolov Tokia - Dúhový most (Rainbow Bridge).
Foto
Envato

Organizátori olympijských aj paralympijských hier (OH a PH) 2020 v Tokiu, ktoré boli v dôsledku koronakrízy preložené na budúci rok (OH v termíne 23. 7. – 8. 8, 2021, PH v termíne 24. 8. – 5. 9. 2021), zverejnili aktualizovaný odhad dodatočných nákladov na obe podujatia. Pôvodné odhady dodatočných nákladov kolísali medzi sumami 2,5 – 6 miliárd dolárov, ale aktuálne sa dodatočné náklady odhadujú „len“ na 1,9 miliardy dolárov, čo je v prepočte približne 1,6 miliardy eur. Tieto náklady zahŕňajú napríklad kompenzačné platby za využitie športovísk, budov v Olympijskej dedine aj obrovského výstaviska Tokyo Big Sight v novom termíne, náklady na dopravu či na pracovníkov organizačného výboru. Mimo uvádzanej sumy sa budú kalkulovať náklady na protipandémiové opatrenia, ktoré má uhradiť japonská vláda. Tie sa odhadujú na miliardu dolárov.

V priebehu decembra sa má rozhodnúť, do akej miery sa na dodatočných nákladoch majú podieľať organizačný výbor (OV) Tokio 2020, Tokijská metropolitná vláda (TMG) a japonská vláda. Z pôvodného celkového rozpočtu vo výške 12,6 miliardy dolárov (10,8 miliardy eur) ma organizačný výbor vykryť 5,8 miliardy USD, TMG 5,7 miliardy USD a japonská vláda 1,4 miliardy USD. V príjmovej časti rozpočtu na strane OV sa však kalkulovali napríklad aj príjmy z predaja vstupeniek, kde sa vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 určite nepodarí naplniť očakávania. Z vyše 8 miliónov vstupeniek na OH a PH sa zatiaľ predalo okolo 4,48 milióna, ale záujemcovia, ktorí vzhľadom na pandémiu a ňou vynútené posunutie hier o rok neskôr zmenili plány, môžu v priebehu novembra a decembra žiadať o refundáciu.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už dávnejšie oznámil, že organizátorom hier prispeje extra sumou 650 miliónov dolárov, plus ďalších 150 miliónov uvoľní na kompenzáciu dodatočných nákladov národných olympijských výborov (NOV) a medzinárodných športových federácií (MŠF).

OV Tokio 2020 a MOV sa už pred niekoľkými týždňami dohodli na 50 úsporných opatreniach, ktoré majú náklady na samotné podujatia znížiť o 288 miliónov dolárov (zhruba 241 miliónov eur). Usporiť sa má predovšetkým na rôznych ceremoniáloch (predovšetkým pri vítaní výprav v Olympijskej dedine), na ohňostrojoch, osvetlení aj výzdobe olympijských priestorov, na vozovom parku, na redukcii počtu funkcionárov a čiastočne aj na štafete s olympijským ohňom.

Testovacie podujatia sa rozbehnú v marci

Počas nedávnej tokijskej návštevy prezidenta MOV Thomasa Bacha v sprievode viceprezidenta MOV a predsedu koordinačnej komisie MOV pre OH a PH v Tokiu 2020 Johna Coatesa, ako aj krátko po nej, na verejnosť začali prenikať viaceré konkrétnejšie informácie o prípravách hier a plánoch, ako majú byť prispôsobené „koronovej“ dobe.

V novembri sa ako veľmi pozorne sledovaný test uskutočnilo medzištátne štvorstretnutie v športovej gymnastike mužov. Jeho úspech povzbudilo optimizmus organizátorov hier, pretože všetko „klapalo“ a neobjavil sa ani jeden prípad infekcie. V marci v Tokiu plánujú plné spustenie odložených predolympijských testovacích podujatí. Hneď prvé z nich – medzinárodné preteky v umeleckom plávaní od 4. do 7. marca aj so slovenskou účasťou – bude mať zároveň status olympijskej kvalifikácie.

V ďalších týždňoch sa uskutoční množstvo ďalších generálok. OV Tokio 2020 počas nich bude aplikovať opatrenia proti šíreniu infekcie. Budú sa testovať rôzne aspekty manažmentu diania na športoviskách, vrátane pohybu divákov. Na bejzbalovom štadióne v Jokohame, kde diváci obsadili plnú kapacitu hľadiska (bolo ich vyše 32-tisíc), sa nedávno experimentálne testovalo použitie špičkových zariadení, ako sú detektory telesnej teploty, či vysoko špecializované kamery.

Aká bude „koronová“ podoba hier?

V súčasnosti v Japonsku platia veľmi prísne predpisy pre vstup ľudí zo zahraničia na pôdu krajiny. Budúcoročné olympijské a paralympijské hry sú však prvoradou prioritou, takže veľa sa diskutuje o tom, za akých podmienok budú môcť do Tokia prísť športovci z 206 krajín sveta a množstvo hostí, sponzorov, zástupcov médií i divákov z rôznych kútov sveta. Akreditovaní účastníci hier sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom testu 72 hodín pred príletom do Japonska, testovaní aj po prílete i počas pobytu, ale majú byť oslobodení od povinnosti dvojtýždňovej karantény. Výkonný riaditeľ OV Tokio 2020 Toširó Mutó predložil požiadavku, aby to isté platilo aj pre ľudí so zakúpenými vstupenkami.

Pokiaľ ide o pobyt členov olympijských a paralympijských výprav v Tokiu, budú mať oveľa striktnejší režim ako v minulosti. Podľa agentúry Kyodo News s výnimkou súťaží, tréningov a stravovania budú musieť neustále nosiť rúška a dodržiavať sociálne odstupy. V jedálni Olympijskej dediny bude môcť každý zotrvať maximálne 30 minút počas raňajok a 60 minút počas obeda aj večere. Ponuku menu si budú môcť pozrieť v mobilných telefónoch, aby sa zmenšila koncentrácia ľudí pri pultoch s jedlom. Viceprezident MOV John Coates povedal, že členovia výprav dostanú odporúčanie, aby sa vyhli návšteve turisticky atraktívnych miest a s výnimkou oficiálnych tréningov a súťaží neopúšťali dedinu. Vnútorné priestory v dedine aj na športoviskách budú vetrané každých 30 minút.

Zatiaľ nie je známe, či a koľko fanúšikov bude môcť prísť na štadióny. „Intenzívne uvažujeme o tom, aké chceme mať Tokio z hľadiska diváckej návštevnosti. Rozhodnutie musí prísť po zrelej úvahe, pretože je to citlivá téma. Myslím si, že na jar môžeme očakávať definitívny verdikt," vyhlásil bývalý japonský premiér a prezident organizačného výboru OH 2020 v Tokiu Joširó Mori. Súčasný japonský premiér Jošihide Suga považuje za veľmi dôležité, aby Japonsko pripravilo podmienky pre budúcoročné návštevy zahraničných turistov, pretože by to pomohlo turistickému priemyslu v krajine, ťažko postihnutému koronakrízou.

Japonská zvláda zvažuje, že každý návštevník krajiny sa okrem negatívneho testu na nový koronavírus bude musieť preukázať aj uzavretím komerčného zdravotného poistenia na obdobie pobytu. Zvažuje sa aj to, že od návštevníkov môžu úradníci požadovať aj lekársku správu o ich zdravotnom stave.

Mierny optimizmus

Guvernérka metropolitného Tokia Juriko Koikeová je optimistická a nedávno vyhlásila, že očakáva „plné hľadiská“. Samozrejme, pripúšťa rôzne scenáre a aj to, že protipandémiové opatrenia počas hier sa budú musieť prispôsobiť tomu, aká bude v danom čase situácia v Japonsku, ale aj v celom svete – čo dnes nikto nevie. „Tokio 2020 môže symbolizovať odolnosť ľudstva pri zdolávaní neviditeľného nepriateľa COVID-19. Prijatím všetkých možných opatrení sme plne pripravení zabezpečiť, aby ich športovci, ktorí hrajú vedúcu rolu, ďalej dobrovoľníci, deti a všetci, ktorí sa tešia na hry, vnímali ako úspešné,“ povedala pri telekonferencii so zahraničnými médiami. Dodala, že ju veľmi povzbudil prísľub MOV na distribúciu potenciálnych vakcín.

Thomas Bach počas návštevy Tokia vyhlásil, že novinky okolo vývoja efektívnych vakcín proti novému koronavírusu mu dodávajú vieru, že „na budúci rok môžeme mať divákov na olympijských športoviskách a že si budú užívať bezpečné prostredie“. Potvrdil, že MOV bude športovcom odporúčať, aby sa nechali zaočkovať, ale nebude to podmienka ich účasti na hrách.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV