Športové aktuality
Tokio, Lausanne, Sydney, Londýn
5 min. čítania

Odloženie hier v Tokiu prinesie obrovské dodatočné náklady, hovorí výkonný riaditeľ OH Muto, najväčší sponzori MOV rozhodnutie podporili, plus ďalšie aktuality

Dvaja najvyšší predstavitelia organizačného výboru OH v Tokiu - Joširo Mori a Toširo Muto.
Foto
TASR/AP

Odloženie olympijských hier v Tokiu na rok 2021 bude mať za následok masívne dodatočné náklady. Vo štvrtok to uviedol výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto. Novozložená pracovná skupina bude mať za úlohu čeliť tejto bezprecedentnej a zložitej výzve. "Každý z nás sa bude musieť snažiť zabezpečiť, aby sme vyriešili problémy, ktorým čelíme. Dodatočné výdavky budú podľa nás obrovské, a preto musíme vyvinúť veľké úsilie aj na strane príjmov," povedal Muto. Nespresnil však sumu, o ktorú by sa mal rozpočet zvýšiť po odklade olympijských a paralympijských hier.

Podľa japonského denníka Nikkei je momentálny hrubý odhad dodatočných nákladov približne 2,47 miliardy eur. V tom už sú okrem iného započítané aj prenájmy športovísk a ďalších priestorov, zabezpečenie hotelov na nový termín či predĺženie platieb pre personál a pracovníkov bezpečnostných služieb.

Olympiáda zatiaľ nepozná nový termín, uskutoční sa však najneskôr v lete 2021. "Verdikt padne v čo možno najkratšom čase," vyhlásil podľa agentúry AFP prezident organizačného výboru Joširo Mori.
      

Najväčší sponzori MOV podporili odloženie OH na budúci rok

Najväčší sponzori Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vyjadrili podporu rozhodnutiu odložiť OH v Tokiu na budúci rok."Rešpektujeme verdikt MOV a miestnych organizátorov," uviedla spoločnosť Coca-Cola, jeden zo štrnástich globálnych podporovateľov hier. Ako najstarší olympijský sponzor je firma pripravená spolupracovať s MOV a s organizačným výborom na usporiadaní "úspešných a bezpečných hier". Aj kórejský elektronický koncern Samsung prisľúbil ďalšiu podporu pre olympijské hnutie, rovnako ako spoločnosti Intel Corporation, Procter and Gamble a Airbnb. Informovala o tom agentúra SID.

Austrálčania požadujú zvýšenie vekového limitu futbalistov z 23 na 24 rokov

Austrálska futbalová federácia (FFA) chce, aby Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zvýšili vekový limit pre budúcoročný turnaj v Tokiu. OH 2020 sa uskutočnia až v roku 2021 a Austrálčania z tohto dôvodu požadujú posunutie hranice z 23 na 24 rokov. "Chceme zabezpečiť, aby si hráči, ktorí vybojovali účasť, mohli splniť sen a stať sa olympionikmi," povedal výkonný riaditeľ FFA James Johnson pre agentúru AP.

V kvalifikácii sa predstavili futbalisti, ktorí spĺňali vekový limit na začiatku tohto roka. Na OH smú nastúpiť traja hráči starší ako 23 rokov. Austrália postúpila do Tokia cez januárový ázijský šampionát hráčov do 23 rokov, šesť reprezentantov z jej vtedajšieho kádra by podľa súčasných pravidiel nesmelo hrať na OH na budúci rok.

Traja Turci sa údajne nakazili na kvalifikačnom turnaji boxerov v Londýne

Turecký boxerský zväz obvinil MOV z nezodpovednosti, keďže na marcovej olympijskej kvalifikácii v Londýne sa údajne novým koronavírusom nakazili traja jeho členovia - dvaja boxeri a ich tréner. Európska olympijská kvalifikácia boxerov bola jednou z posledných medzinárodných akcií, ktoré sa začali napriek šíreniu koronavírusu. Skončila sa síce predčasne, ale až 16. marca, keď už vírus výrazne zasiahol viaceré kontinenty. "Bolo to nezodpovedné. A výsledkom toho bohužiaľ je, že traja z nášho tímu majú pozitívny test," uviedol podľa britského denníka The Guardian prezident tureckého zväzu Eyüp Gözgec.

V londýnskej Copper Box Arene sa síce bojovalo len tri dni a na záver aj bez divákov, ale zišlo sa tam takmer 350 boxerov z viac ako 40 krajín. "Bol som šokovaný, že kým celý svet prijímal extrémne opatrenia proti vírusu, pracovná skupina MOV a britská vláda umožnili turnaj začať, aj keď mnohí z nás sa toho obávali," dodal Gözgec. Ten podľa agentúry SID poslal na MOV v tejto súvislosti oficiálnu sťažnosť. Po afére Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA) prevzal záštitu nad kvalifikáciou i olympijským turnajom práve Medzinárodný olympijský výbor.

Pre TASR hovoril o nedostatočných opatreniach počas turnaja aj prezident Slovenskej boxerskej federácie (SBF) Tomáš Kovács: "Úplne ma šokovalo, že sme boli na poschodí s výpravou Talianska. Nebola žiadna zdravotná kontrola, to nás všetkých znervózňovalo. Nemali sme rúška ani rukavice, jedine boxerské, to bolo všetko. V malých priestoroch sa mohlo pohybovať asi 600 ľudí, zo strany organizátorov to bolo naozaj nezodpovedné. Každý deň sa to stupňovalo, už sme boli dosť nervózni, nechceli sme to prenášať na zverencov, ktorí sa mali sústrediť na športový výkon. Cítili sme to však z nich a aj z ďalších výprav, ktoré tam boli s nami. Nedalo sa na to zabudnúť, keď sme od rána do večera mali tému koronavírus, dostávali sme informácie z domova, zo zahraničia. Neviem, prečo to celé nestopli hneď na začiatku."

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV