Šport a olympizmus
3 min. čítania

Odloženie olympijských hier by spôsobilo problémy, nálada v Japonsku sa mení

(TASR, pp)
Modro-biely Miraitowa (vľavo) bude maskotom OH, zatiaľ čo bielo-ružový Someity (vpravo) bude tvárou paralympiády.
Foto
TASR/AP Eugene Hoshiko

Japonská ministerka pre olympijské hry Tamajo Murakawová v utorok po stretnutí kabinetu informovala, že ďalšie odloženie podujatia by bolo problematické.

Podľa 50-ročnej političky by v prípade posunutia Hier XXXII. olympiády pre zlú pandemickú situáciu vznikli problémy predovšetkým so zabezpečením športovísk a ubytovania. Niektorí športovci sa už navyše pripravujú v kempoch priamo v dejisku.

Murakawová reagovala na medializované informácie, podľa ktorých viacerí sponzori navrhli zmenu začiatku z 23. júla na september alebo október. Zároveň dodala, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) doteraz neprijal žiadnu oficiálnu žiadosť.

MOV a japonská vláda opakovane prisľúbili, že olympijské hry budú bezpečné. V Tokiu, kde stále platí mimoriadny stav, klesá denný počet nakazených koronavírusom. Aktuálne sa pohybuje okolo 500 za deň, čo je o polovicu menej ako pred mesiacom. Rovnako sa znížil aj počet hospitalizovaných a ťažko chorých. V krajine sa zrýchľuje tempo očkovania, kompletne zaočkovali 3,66 percenta populácie, prvú dávku vakcíny dostalo zo 130 miliónov obyvateľov 10,7 percenta. Napriek tomu u mnohých pretrvávajú obavy, či sa podujatie napokon uskutoční. Kompetentní však so scenárom zrušenia olympijských hier nerátajú.

Japonský premiér Jošihide Suga všetkých uistil, že pre bezpečnosť športovcov a hier urobia všetko. Pomaly sa vracia aj dôvera Japoncov k olympijským hrám. Kým v marci bolo proti hrám 59 percent obyvateľstva, podľa posledného prieskumu sa toto číslo zmenilo na 48.

Olympijské hry už začínajú ovplyvňovať život v Tokiu, čo je neklamný dôkaz toho, že ich termín sa nezadržateľne blíži. V okolí športovísk i Národného štadióna, na ktorom sa uskutočnia oba ceremoniály a 23. júla sa aj rozžiari olympijský oheň, už sú uzatvorené viaceré cesty.

„Prípravy už nemôžeme zastaviť, stále však musíme byť ostražití v plánovaní príprav. V Japonsku klesá počet prípadov COVID-19, veríme, že krajina bude mať čoskoro situáciu pod kontrolou,“ povedala šéfka organizačného výboru OH Seikó Hašimotová.

Japonskí organizátori nevylučujú, že zástupcov médií a partnerov olympijského hnutia budú po vstupe do krajiny monitorovať prostredníctvom GPS a kontrolovať, či dodržujú všetky stanovené bezpečnostné pokyny a štandardy podľa zverejnených playbookov. Každá akreditovaná osoba sa musí pred vstupom do Japonska podrobiť dvom PCR testom na koronavírus a počas prvých štrnástich dní pobytu sa musí podrobiť rôznym obmedzeniam vrátane zákazu pohybu v iných ako neolympijských priestoroch.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV