Športové aktuality
4 min. čítania

OH mládeže: Singapur sa lúči s mladými olympionikmi

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Singapur 26. august (SOV) - Od 14. do 26. augusta bol Singapur hostiteľskou krajinou mladých olympionikov z celého sveta. Predchádzalo mu viacero rozpačitých rozhodnutí zo strany Medzinárodného olympijského výboru, ako napríklad nízke kvóty pre sprievod športovcov, či nemožnosť opustiť Singapur pred oficiálnym skončením hier. Špecifické boli aj pravidlá niektorých športov, ktoré boli špeciálne upravené pre toto podujatie. Aj z týchto spomenutých dôvodov išli športovci, ale i celá výprava do tejto ázijskej krajiny s určitými pochybnosťami, no boli to aj veľké očakávania.

Krátko po ich skončení môžeme povedať, že celé hry sa vydarili. "Bolo to niečo úplne iné ako bežný turnaj, také príjemné spestrenie. Hoci sme nemali veľa času pozrieť si iné športy.” nechala sa po príchode na Slovensko počuť jedna z úspešných tenistiek Chantal Škamlová. Tenisoví reprezentanti všetkých zúčastnených krajín mali ako jediní možnosť opustiť dejisko mládežníckych olympijských hier predčasne. Umožnila im to výnimka udelená Medzinárodnému tenisovému zväzu.

Na fotografii TASR záber zo záverečného ceremoniálu I. OH mládeže v Singapure. Slová chvály na adresu celej myšlienky potvrdil po návrate aj prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár: “Naozaj sa podarilo realizovať krásnu myšlienku a verím, že to tak bude aj naďalej. Niektoré chyby alebo omyly, predovšetkým v diskutabilných disciplínach sa vychytajú, urobí sa dôkladná analýza celkových hier a ďalšie OH mládeže, ktoré budú v Číne už budú mať absolútne prispôsobený program, pre túto vekovú kategóriu mladých športovcov.”

Vo štvrtok 26. augusta sa I. olympijské hry mládeže oficiálne skončili. Ich unikátnosť spočívala, okrem iných vecí, najmä v prepojení športových výkonov s kultúrno-spoločenským programom. Aj túto métu sa podľa Františka Chmelára podarilo naplniť. “Mal som trochu obavy z toho, ako naši športovci prijmú takéto spojenie. Väčšina z nich je vedená tak, aby boli dobrí vo svojom športe, aby sa zaujímali len o zápasy a postup v rebríčku. Realita však bola taká, že i keď mali viacerí športovci počas dňa svoje zápasy, najmä vo večerných hodinách sa aktívne zapájali, bolo vidieť, že ich to chytilo a zaujalo. Táto skutočnosť ma potešila a považujem ju za najvýznamnejšiu,” nechal sa počuť prezident SOV.

I keď počas celého podujatia nešlo iba o miesta v rebríčku, či o medaily, ani v tomto ukazovateli sa Slovensko ani zďaleka nestratilo. V našej výprave bolo síce len 17 športovcov, no aj napriek tomu si dokázali vybojovať až šesť medailí. O historicky prvú sa postarala Jana Čepelová, ktorá získala v tenisovej dvojhre žien bronzovú medailu. A nasledovali ju aj ďalší tenisti. Vo štvorhre si vybojovali bronzové medaily Filip Horanský s Jozefom Kovalíkom a rovnako vo štvorhre si vybojovala svoju druhú medailu Jana Čepelová spolu so Chantal Škamlovou. Tá však mala tentoraz striebornú príchuť. O štvrtý cenný kov pre Slovensko sa postaral džudista Arpád Szakács, ktorý v kategórii do 81 kg skončil tretí. Druhú striebornú medailu pre našu krajinu vybojoval kanoista Miroslav Urban, ktorý triumfoval vo vodnom slalome. Ten sa jazdil na rozdiel od iných slalomárskych podujatí nie na divokej, ale na tichej vode. Poslednú, no zároveň najcennejšiu medailu získala opäť zástupkyňa džuda. Andrea Krišandová sa v tímovej súťaži so svojím družstvom dostala až do finále a vybojovala prvú zlatú medailu z olympijských hier mládeže.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV