Športové aktuality
2 min. čítania

Olympijská kvapka krvi: v štyroch mestách viac ako sto darcov na čele s olympionikmi darovalo spolu viac ako 50 litrov krvi

Bratislava, 6. októbra 2017 (SOV) – Viac ako 100 darcov prijalo tento rok výzvu slovenských olympionikov a zapojilo sa do každoročnej Olympijskej kvapky krvi s mottom Daruj krv s olympionikom a zachráň život. Viacerí poprední slovenskí športovci ukázali aj tento rok veľké srdce, keď sa rozhodli darovať krv na pomoc tým, ktorým táto vzácna tekutina zachráni život. Podporili ušľachtilú myšlienku Olympijskej kvapky krvi, ktorú pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR organizuje Nadácia Slovenského olympijského výboru (N-SOV) v spolupráci s SOV, Národnou transfúznou službou SR, Slovenským červeným krížom.

Na fotografii z odberov v Banskej Bystrici traja olympionici - pri odbere hokejista Michal Handzuš a vodný slalomár Juraj Minčík, nad nimi atlétka Martina Hrašnová. FOTO: SOV
Na fotografii z odberov v Banskej Bystrici traja olympionici - pri odbere hokejista Michal Handzuš a vodný slalomár Juraj Minčík, nad nimi atlétka Martina Hrašnová.
Foto
SOV

Podujatie sa konalo v dňoch 25. – 29. septembra 2017 v štyroch slovenských mestách. V Malackách ukázali svoju odvahu vodní slalomári Jana Dukátová, Jakub Grigar, prítomná bola aj rýchlostná kanoistka Martina Kohlová a pripojili sa ďalší odvážlivci. Spolu ich bolo 24. Až 42 darcov sa zapojilo do Olympijskej kvapky krvi v Šamoríne, kam darcov prišli podporiť členovia strieborného olympijského štvorkajaka v Riu 2016 Juraj TarrTibor Linka, ale aj tenisový daviscupový reprezentant Andrej Martin. V Banskej Bystrici podporili toto podujatie štyria olympionici - atléti Matej Tóth a Martina Hrašnová, vodný slalomár Juraj Minčík a hokejista Michal Handzuš, ale aj riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Roman Benčík. A v metropole Východu – v Košiciach boli vzorom pre 38 darcov nielen basketbalová olympionička Zuzana Žirková či atlét Lukáš Beer, ale aj členka správnej rady Nadácie SOV a šermiarska olympionička Katarína Ráczová, študenti športového gymnázia, či primátor Richard Raši.

Pri odbere v Šamoríne strieborný kajakár z OH 2016 Tibor Linka, za ním ako "morálne opory" zľava Andrej Martin, Dominika Nestarcová a Juraj Tarr. FOTO: SOV
Pri odbere v Šamoríne strieborný kajakár z OH 2016 Tibor Linka, za ním ako "morálne opory" zľava Andrej Martin, Dominika Nestarcová a Juraj Tarr.
Foto
SOV

„Teší ma, že aj tento rok sa zapojilo do Olympijskej kvapky krvi viac ako 100 ľudí na čele s olympionikmi. Ak berieme do úvahy, že na jeden odber je možné odobrať 450 ml tejto vzácnej tekutiny, spolu sme pomohli viac ako 50 litrami krvi tým, ktorým krv zachránila život. Som rád, že pre verejnosť boli naši olympionici silnou motiváciou a dodali mnohým nielen odvahu, ale aj presvedčenie, že darovať krv má zmysel,“ povedal na margo tohtoročnej Olympijskej kvapky krvi predseda Správnej rady Nadácie SOV Dušan Guľáš.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV