Športové aktuality
3 min. čítania

Olympijské hnutie čelí podľa Thomasa Bacha neriešiteľnej dileme

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach na valnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov (ANOV) v Soule, na ktorom nechýbajú najvyšší predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru, vyhlásil, že momentálne nie je čas na zmenu postoja voči Rusku a Bielorusku.

V otváracom prejave na zasadnutí ANOV v Soule načrtol Thomas Bach postoj MOV k vojne na Ukrajine a priznal, že situácia predstavuje pre olympijské hnutie „neriešiteľnú dilemu“.

Eskalácia konfliktu zo strany Ruska je podľa neho príkladom toho, ako „prehĺbilo porušovanie Olympijskej charty“. „Ukazuje sa, že sankcie voči Rusku a Bielorusku a ich vládam musia zostať v platnosti,“ naznačil Bach.

Sankcie zahŕňajú aj zákaz používania národných symbolov oboch krajín na športových podujatiach.

MOV už skôr vyzval medzinárodné federácie, aby vylúčili športovcov a funkcionárov z Ruska a Bieloruska zo súťaží v rámci ochranných opatrení, čo podľa Bacha spôsobili vlády, ktoré „podkopávali našu autonómiu tým, že rozhodovali o tom, kto sa bude môcť zúčastniť“.

„Urobili sme tak s veľmi ťažkým srdcom - pretože sa týkajú športovcov a športových funkcionárov, ktorí túto vojnu nezačali, ktorí nie sú za túto vojnu zodpovední,“ povedal Bach. „Športovci by nikdy nemali byť obeťami politiky vlastnej vlády. Táto situácia nás stavia pred neriešiteľnú dilemu. Na jednej strane nemôžeme úplne naplniť naše olympijské poslanie, ktorým je ochrana športovcov a zjednotenie celého sveta v mierovej súťaži. V minulosti sme sa všetci vždy zhodli a nepodľahli tlaku, keď športovci z jednej alebo druhej krajiny odmietli súťažiť proti športovcom z inej krajiny z politických dôvodov. Na tejto zásade sme trvali, pretože sme sa všetci zhodli na tom, že takéto zjednocujúce mierové súťaženie je základom nášho poslania. Teraz, žiaľ, v tejto jedinečnej situácii bolo jediným spôsobom, ako ochrániť toto poslanie, odporučiť neúčasť športovcov len pre ich pasu.“

ANOV v Soule
Sprava prezident SOŠV Anton Siekel, členka MOV a viceprezidentka SOŠV Danka Barteková, riaditeľka medzinárodného oddelenia SOŠV Petra Gantnerová a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba pred zasadnutím ANOV v Soule.
Foto
SOŠV

Bach tiež varoval delegátov: „Dnes je to Rusko a Bielorusko. Ale ak dovolíme, aby politika ovládla šport, potom to zajtra budete vy.“

Počas svojho prejavu Bach vysvetlil dôvody, prečo MOV nezaradil do svojich odporúčaní sankciovať ruských členov a národný olympijský výbor.

„Túto vojnu nezačal ruský ľud, ruskí športovci, Ruský olympijský výbor ani členovia MOV v Rusku. Sankcie môžu a mali by byť uvalené len na tých, ktorí sú za niečo zodpovední,“ priznal Bach.

Trval tiež na tom, že športové organizácie by mali dodržiavať odporúčania MOV. „Dodržiavajte sankcie a ochranné opatrenia,“ odkázal Bach národným športovým výborom.

„Nerobte menej, pretože robiť menej znamená rozdeľovať olympijské hnutie, nerobte viac, pretože robiť viac znamená rozdeľovať olympijské hnutie.“

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV