Športové aktuality
2 min. čítania

Olympijské hry budú s divákmi, Japonci povolili 10-tisíc ľudí v hľadiskách

Foto
TASR/AP

Na olympijských hrách v Tokiu budú podporovať športovcov z tribún aj fanúšikovia. Naďalej však platí, že cudzinci majú vstup do Japonska zakázaný. Do hľadísk štadiónov a hál môže ísť maximálne polovica z ich kapacity, maximum je návšteva 10-tisíc divákov.

Na olympijských hrách v Tokiu budú platiť rovnaké pravidlá, aké sú k dnešnému dňu platné pre organizovanie akýchkoľvek akcií v Japonsku. Dohodli sa na tom vláda, organizátori a Medzinárodný olympijský výbor. Už v predošlých dňoch mohli ísť fanúšikovia do hľadísk japonských športovísk, ich kapacita bola rovnako ako najnovšie schválené návrhy obmedzená na polovicu, avšak maximálny strop bol 5000 ľudí.

Športovci sa nebudú musieť obávať prázdnych hľadísk počas olympijských hier. Povolenie pre fanúšikov je však zatiaľ podmienečné, ak sa do 12. júla epidemiologická situácia v Japonsku zhorší, vynúti si sprísnenie opatrení a obnovenie núdzového stavu, mohli by usporiadatelia vstup na olympijské športoviská opäť obmedziť.

„Na športoviskách budú zakázané akékoľvek formy povzbudzovania, fanúšikovia budú mať na tvárach masky a po skončení súťaže pôjdu vopred určenou východiskovou zónou priamo domov,“ predstavili v skratke organizátori opatrenia pre divákov.

Pre pokračujúcu pandemickú situáciu, ktorá si už vlani vynútila odloženie olympijských hier, nesmú na Hry XXXII. olympiády fanúšikovia zo zahraničia. Japonskí zdravotnícki experti však podporujú variant podujatia bez divákov. Považujú ho za najmenej riskantný. Povolenie fanúšikov na tribúnach znamená vyššiu mobilitu po krajine, čo by podľa expertov mohlo viesť k nárastu pozitívnych prípadov na koronavírus.

Na olympijských hrách budú platiť veľmi prísne obmedzenia. Na zníženie možnosti šírenia nákazy budú platiť veľmi prísne opatrenia, účastníci sa budú pravidelne testovať a majú medzi sebou minimalizovať kontakty, aj keď väčšina z nich bude zaočkovaná proti koronavírusu.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV