Šport a olympizmus
Tokio
2 min. čítania

Olympijské a paralympijské hry v Tokiu budú bez zahraničných fanúšikov

TASR, sou

Na tohtoročných olympijských a paralympijských hrách v Tokiu sa nepredstavia diváci zo zahraničia. Japonskí organizátori to v sobotu oznámili predstaviteľom Medzinárodného olympijského a paralympijského výboru (MOV a MPV). Dôvodom je pandémia koronavírusu a obavy z jej ďalšieho šírenia. Predstavitelia MOV a MPV reagovali, že „plne rešpektujú a akceptujú rozhodnutie organizátorov“. Fanúšikovia, ktorí si už zakúpili vstupenky, ich budú môcť vrátiť a preplatia im náklady.

„Zdieľame sklamanie všetkých nadšených olympijských fanúšikov z celého sveta, a samozrejme rodín a priateľov  športovcov, ktorí plánovali prísť  na hry. Naozaj mi je to ľúto. Vieme, že je to veľká obeť pre všetkých. Od samého začiatku tejto pandémie hovoríme, že  si to bude vyžadovať  obete,“ povedal prezident  MOV Thomas Bach.

Najvyšší predstaviteľ olympijského hnutia ďalej uviedol: „Prvým princípom je bezpečnosť. Každé rozhodnutie musí najprv rešpektovať zásadu bezpečnosti. Viem, že naši  japonskí partneri a priatelia k tomuto rozhovoru nedospeli ľahko. Aj pre nich je najvyššou prioritou organizovanie bezpečných olympijských a paralympijských hier pre všetkých účastníkov. Stojíme bez akýchkoľvek výhrad pri nich, aby sa olympijské a paralympijské hry Tokio 2020 skončili s veľkým úspechom. Spolu s našimi vysielateľmi – vlastníkmi práv - vyvinieme maximálne úsilie,  aby  fanúšikovia z  celého sveta mohli zažiť olympijského ducha. Olympijské a paralympijské hry Tokio 2020 budú svetlom na konci tunela a bezpečným prejavom mieru, solidarity a odolnosti ľudstva pri prekonávaní pandémie.“

Rozhodnutie o absencii zahraničných divákov padlo na sobotňajšom online mítingu, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia MOV, MPV, japonskej vlády, vlády metropolitného Tokia a organizačného výboru hier. O zákaze vstupu zahraničných divákov sa hovorilo už niekoľko mesiacov, keďže podľa japonských úradov by to znamenalo veľké riziko na ďalšie šírenie pandémie. Tento krok vo veľkom podporovala aj japonská verejnosť. Krajina doteraz zaznamenala asi 8800 úmrtí na ochorenie COVID-19 a kontroluje šírenie vírusu lepšie ako veľká väčšina ostatných krajín.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV