Šport a olympizmus
5 min. čítania

Olympijské srdce pre seniorov 10. – 16. septembra v Dudinciach

Ján Šiller

V dňoch 10. až 16. septembra si v Kúpeľnom hoteli Minerál čerpajú liečebné pobyty olympionici, účastníci OH a ZOH, ktoré im odovzdala Nadácia Slovenského olympijského výboru v rámci projektu Olympijské srdce pre seniorov. Liečebné pobyty si prevzali títo olympionici:

  • Mračnová Mária, bývalá úspešná československá olympionička v skoku do výšky, špičková funkcionárka v olympijskom hnutí. Štartovala na dvoch olympiádach - v roku 1968 v Mexico City skončila šiesta a v Montreale 1976 štvrtá. Na majstrovstvách Európy 1969 v Aténach získala bronz.
     
  • Gantnerová Janka, prvá československá zjazdárka a vôbec prvá z Východnej Európy, ktorá zvíťazila v pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní, zúčastnila sa troch ZOH (1976, 1980, 1984). Na ZOH 1984 v Sarajeve obsadila piate miesto v zjazde. Počas svojej lyžiarskej kariéry nazbierala 29 umiestnení v najlepšej desiatke pretekárok v Svetovom pohári. 
     
  • Ráczová Katarína, bývalá československá šermiarka, na olympijských hrách štartovala v roku 1972, 1976 a 1980. V roku 1978 obsadila druhé miesto na MS. Na Svetovej univerziáde v roku 1977 získala zlatú medailu. Je 13-násobná majsterka Československa. Dlhoročná dobrovoľná funkcionárka v hnutí fair play. Je národná vyslankyňa pre šport, toleranciu a fair play Rady Európy a členka Výkonného výboru Európskeho hnutia fair play, predsedníčka Klubu fair play SOV.
  • Gajdošová Ľudmila, bývalá basketbalistka, účastníčka OH 1976 v Montreale, kde družstvo ČSSR skončilo tesne štvrté. Naše hráčky pripravil o bronz jedeniný kôš v úvodnom zápase. V olympijskom roku sa hráčka Slovana Bratislava však tešila aj z medaily – zo striebra na ME vo Francúzsku.
  • Némethová Marianna, bývalá gymnastka, štartovala na troch OH. V Tokiu v roku 1964 a taktiež v Mexiku v roku 1968 získala s družstvom striebornú medailu. Na MS 1962 s družstvom skončila na treťom mieste. Na majstrovstvách sveta 1966 v Dortmunde sa v súťaži družstiev pričinila o historické víťazstvo nad sovietskymi gymnastkami. Na majstrovstvách sveta 1970 v Ľubľane priviedla ako kapitánka družstvo Československa k bronzovým medailám. 
  • Sedlák Justín, člen tímu basketbalistov ČSSR, ktorý na OH 1976 v Montreale obsadil 6. miesto. Bronzový medailista z Majstrovstiev Európy 1981. Československo reprezentoval 38-krát, je trojnásobný majster republiky.
  • Némethová Jolana, hádzanárka ČSSR. Štartovala na OH 1980 v Moskve, kde s družstvom získala 5. miesto. Hrala aj na MS 1982, kde družstvo ČSSR obsadilo taktiež 5. miesto.
  • Vyskočil Peter, bývalý československý reprezentant v modernom päťboji, účastník OH 1976 v Montreale.
  • Chmelková Anna, bývalá výborná štvorstovkárka, majsterka Európy z Budapešti 1966. Doposiaľ je jediná Slovensa s titulom majsterky Európy v atletike pod holým nebom. Získala štyri čs. tituly na 400 m.  Štartovala na OH 1968 v Mexico City.
  • Čerchlanová Jozefína, 25-násobná reprezentantka Československa v atletike (1971-1982), z toho 18-krát v pretekoch zvíťazila. Je striebornou medailistkou v behu na 800m zo Svetovej univerziády v roku 1975. V roku 1976 bola účastníčkou OH v Montreale.

Popri regenerácii majú olympionici zabezpečený aj spoločenský program.

V stredu 12.9. vycestovali do Šiah, kde na pozvanie primátora mesta Štefana Gregora a predsedu olympisjkého klubu (OK) Alojza Szokolyiho Františka Révesza absolvovali milé, priateľské stretnutie na Mestskom úrade. Po prijatí u primátora sa presunuli do divadelnej sály, kde besedovali so žiakmi základných škôl a študentmi stredných škôl. Zaujímavú besedu moderoval paralympionik desaťročia Ladislav Gáspár.

Bývalí olympionici na základe vlastných skúseností priblížili študentom význam olympijských hodnôt a dôležitosť športu v každodennom živote. Šermiarka a zároveň členka Správnej rady Nadácie SOV Katarína Ráczová zdôraznila, že šport neznamená len zbieranie medailí a prekonávanie rekordov, ale šport nás učí aj disciplíne, tímovej spolupráci, spolupatričnosti a tolerancii.

Olympijské srdce pre seniorov 10. – 16. septembra v Dudinciach
Foto
Zuzka Vodáčková

Pred obedom sa seniori presunuli k miestnej synagóge, kde položili veniec k pamätnej tabuli vôbec prvého olympionika zo Slovenska, rodáka z Hronca Alojza Szokolyiho (účastník OH 1896 v Aténach, tretí v behu na 100 m), ktorý pôsobil aj v Šahách. Vedúci mestského múzea Tibor Pálinkás im v krátkosti predstavil históriu mesta a synagógy, pri ktorej sa nachádza pamätná stena významných osobností Šiah.

Ďalším bodom programu bola návšteva pamätného domu Alojza Szokolyiho v maďarskej obci Bernecebaráti. Našich olympionikov tam pozdravil bývalý starosta, učiteľ telesnej výchovy László Kertész. Spoločne sa presunuli aj k hrobu Alojza Szokolyiho, kde položili veniec.

V piatok čaká olympionikov spoločná večera s ochutnávkou vína v Kúpeľnom hoteli Minerál, ktorá sa uskutoční pod záštitou prezidenta SOV Antona Siekela.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV