Športové aktuality
4 min. čítania

Olympijský deň 2022 oslávime 1. júna v Banskej Bystrici pri ohni pre EYOF

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Olympijský deň je celosvetová oslava športu. Olympijský deň je oveľa viac než len športové podujatie. Je to deň, keď sa každý človek na svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť nové športy. Hlavné oslavy Olympijského dňa spojené s Behom Olympijského dňa sa na Slovensku uskutočnia 1. júna od 9.00 h v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

Tohtoročné oslavy spojil Slovenský olympijský a športový výbor s príchodom ohňa pre Európsky olympijský festival mládeže Banská Bystrica 2022 i mestskými oslavami Dňa detí. Pre návštevníkov je pripravený bohatý športový a sprievodný program vrátane prezentácie novej publikácie Dobehni svoj mozog – junior, ktorá vychádza s podporou Slovenského olympijského a športového výboru. Účastníci sa budú môcť stretnúť s olympijskými medailistami Anastasiou Kuzminovou, Elenou Kaliskou, Matejom Tóthom i Dankou Bartekovou.

Behy Olympijského dňa

Olympijský deň

Deti z materských, základných a stredných škôl v Banskej Bystrici si na okruhu v parku zasúťažia o ceny v Behoch Olympijského dňa. Zároveň si budú môcť vyskúšať rôzne netradičné i tradičné športové disciplíny – kin-ball, bubble football, spikeball, footdarts, pannafootball, skákanie na malých trampolínkach, zábavnú prekážkovú dráhu, corn hole, disk golf či skákanie vo vreci. K dispozícii budú aj lezecká stena a špeciálne lano slackline. Športovci VŠC Dukla Banská Bystrica umožnia záujemcom vyskúšať si streľbu z laserových pušiek a pištolí.

Úspešná strelkyňa a olympionička Danka Barteková prinesie do Banskej Bystrice už na predpoludňajší program oheň pre EYOF 2022. Ten sa po večernom finále Olympijského dňa roznesie na celé Slovensko a začne svoju púť, ktorá vyvrcholí 24. júla pri slávnostnom otvorení EYOF 2022 v Banskej Bystrici.

Deň plný športu bude pokračovať aj po skončení programu pripravovaného SOŠV. Počas celého dňa sa budú môcť účastníci zapojiť do rôznych hier, súťaží, tvorivých dielní a iných športových aktivít.

V popoludňajšom bloku s názvom Deň detí s mestom Banská Bystrica vystúpi populárna Fíha Tralala. Večer po rozposlaní ohňa po celom Slovensku zasa zabaví návštevníkov skupina Desmod.

Olympijský deň aj s programom OCEP

Slovenský olympijský a športový výbor sa každý rok zapája do osláv Olympijského dňa. Behy Olympijského dňa sú organizované od roku 1987. Vďaka podpore olympijských klubov, škôl či športových subjektov sa každý rok darí zorganizovať širokú paletu podujatí a aktivít, ktoré dôstojným spôsobom pripomínajú nesmrteľnú olympijskú myšlienku.

Tento rok podporia Olympijský deň aj školy zapojené do programu OCEP. Ten sa zameriava na vzdelávanie mládeže prostredníctvom športu, vzdelávacích a kultúrnych aktivít a zdieľania znalostí cez výmenu informácií​ medzi partnerskými slovenskými a zahraničnými školami.

„Olympijský deň je oslavou olympizmu, životnej filozofie, vyvážene spájajúcej telesnú zdatnosť, vôľu a ducha. Je vynikajúcim prostriedkom na povzbudenie všetkých ľudí, aby viedli zdravý a aktívny život. Na základe olympijských hodnôt „Uč sa, hýb sa, objavuj! Spoločne pre lepší život!“ sa žiaci a študenti materských, základných a stredných škôl v SR zapájajú do športových, kultúrnych a vzdelávacích súťaží a aktivít,“ povedala riaditeľka oddelenia olympizmu Slovenského olympijského a športového výboru Ivana Motolíková.

História Olympijského dňa

Olympijský deň sa vo svete oslavuje od roku 1948 ako pripomienka prijatia rozhodnutia o založení novovekých olympijských hier a ustanovenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Obe udalosti sa odohrali 23. júna 1894 na univerzite Sorbonna v Paríži. V roku 1978 MOV zahrnul do Olympijskej charty odporúčanie, aby všetky národné olympijské výbory podporili túto iniciatívu a každý rok zorganizovali podujatia na oslavu Olympijského dňa, za ktorý je vyhlásený 23. jún.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV