Športové aktuality
2 min. čítania

Olympijský klub Alojza Szokolyiho zorganizoval: Šahy - vernisáž výstavy - Od rituálu k symbolu - z histórie olympijskej štafety

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Olympijský klub Alojza Szokolyiho v Šahách v spolupráci s Mestskou knižnicou pripravili panelovú výstavu „Od rituálu k symbolu - Z histórie olympijskej štafety“. Vernisáž výstavy sa uskutočnila 18.4.2018 za účasti šahanských žiakov základných škôl.
Cieľom výstavy je priblížiť 80-ročnú históriu putovania pochodne, od prvej štafety v roku 1936 po súčasnosť. Pozornosť na výstave je venovaná aj skutočnosti, že v roku 1936 jediný raz v histórii štafeta prebehla aj cez dnešné územie Slovenska. V stredu, 29.júla 1936 o druhej hodine popoludní, štafeta prebehla z Maďarska cez – hraničný prechod Oroszvár – Horvátjárfalu* do rakúskeho Kittsee. Medzi divákmi vítali bežcov v hojnom počte aj obyvatelia neďalekej Bratislavy. (* Obce Rusovce a Jarovce sa stali súčasťou územia Československa v roku 1947, v súčasnosti sú mestské časti Bratislavy).
V rámci vernisáže, predseda Olympijského klubu A. Szokolyiho, František Révész prednášal o olympijskej pochodni, ale aj o olympijskej symbolike. Paralympijský víťaz z roku 2004 z Atén, Ladislav Gáspár porozprával deťom o svojich skúsenostiach a zážitkoch zo štyroch paralympijských hier. V roku 2008 na PH v Pekingu bol vlajkonosičom slovenskej výpravy na otváracom aj záverečnom ceremoniáli. Pred odchodom na PH skladal sľub celej výpravy do rúk prezidenta SR.
Výstavný materiál bol zapožičaný od SOV - Slovenského olympijského a športového múzea.
Výstava je sprístupnená od 18.4.2018 do 30.5.2018.
Angelika Révész

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV