Športové aktuality
Bratislava
3 min. čítania

Olympijský medailista Juraj Bača: V športe môžete oklamať akurát seba

Profile picture for user roman
Roman
Admin

Juraj Bača je nielen olympijským medailistom, ale aj bývalým politikom a v súčasnosti manažérom veľkého športového rezortu.

Juraj Bača sa po ukončení kariéry pustil do podnikania a bol aj súčasťou niekoľkých televíznych formátov. Sám dnes tvrdí, že väčšina ľudí ho pozná skôr ako tanečníka, ktorému nešlo. Po stiahnutí sa z obrazovky sa pustil do podnikania a pracoval aj na viacerých projektoch spadajúcich pod Istrokapital Maria Hoffmanna. V súčasnosti je predsedom predstavenstva športového rezortu v Šamoríne. Vyštudoval masmediálnu komunikáciu, má manželku a dve malé deti.

Je aj ambasárom grantového projektu Ukáž sa!, ktorý organizuje Nadácia SOV. Medzi dvanásť finalistov súťaže sa prerozdelí 30-tisíc eur. Hlasovanie prebieha počas olympijských hier. Viac o projekte tu .

Aké sú šance slovenskej rýchlostnej kanoistiky na olympiáde v Riu?

„Všetci sa tam dostali na základe celkom krutej kvalifikácie, musíte byť vo finále majstrovstiev sveta, čo nie je jednoduché. Na bodované umiestnenie do šiesteho miesta majú šancu všetci. Na medailu verím chalanom v K4 a K2. Myslím si, že štvorkajak ide viac ako len zabojovať o medailu. Veľmi im verím a zo srdca im to prajem. Slovensko potrebuje v rýchlostnej kanoistike olympijské víťazstvo.“

Slovensko však stále nemá kanál pre rýchlostnú kanoistiku. Ako je potom možné, že Slováci dokážu obstáť v medzinárodnej konkurencii?

„Trénujeme na prírodných vodných plochách. Vždy som si robil žarty, že kilometrovú trať sme trénovali so zákrutou na malom ramene Nitry. Bolo to nenormálne, nikto nechápal, ako môžu majstri sveta a olympijskí medailisti takto trénovať. Navyšovalo nám to náklady, keďže sme museli za tréningom cestovať. Som z toho sklamaný, pretože v štruktúrach slovenskej rýchlostnej kanoistiky sa už od 80. rokov stále vyberá medzi dvomi-tromi variantmi, kanoistická obec je rozpoltená. A namiesto jedného rozhodnutia sa zvažuje a porovnáva. Nakoniec nemáme ani jednu dráhu.

Táto téma sa ma bytostne týka. Dlhodobo pracujeme, aby sme v Šamoríne vybudovali dráhu, ktorú dúfame, že sa nám podarí presadiť nielen na politickej úrovni, ale aj na úrovni športovej obce. Niektorí chcú budovať na Zemníku, my v Čilistove. Nebola by to len dráha pre rýchlostnú kanoistiku, ale aj pre jachtárov, diaľkových plavcov či veslárov. Chceme urobiť štandard pre medzinárodné podujatie.“

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV