Športové aktuality
2 min. čítania

Olympijský Peking bude bez slovenských šortrekárok

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Šortrekistka Petra Rusnáková, ktorá bola úspešná na medzinárodných podujatiach ako juniorka, sa do Pekingu na ZOH nekvalifikovala.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovensko nebude mať na zimných olympijských hrách v Pekingu zastúpenie v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe. O šancu zúčastniť sa na vrcholnom podujatí štvorročného obdobia sa slovenské reprezentantky napriek veľkej snahe neúspešne pokúšali v štyroch kolách Svetového pohára.

Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) mala k dispozícii dokopy 56 mužských a 56 ženských miesteniek pre pekinské olympijské súťaže v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe. V pretekoch na 500 a 1000 m sa zúčastní po 32 pretekárov a pretekárok, na 1500 m bude štartovať po 38 šortrekárov. Nie všetci absolvujú všetky disciplíny.

Slovensko obsadilo ženské súťaže na všetkých štyroch podujatiach Svetového pohára, ktoré hostili Peking, Nagoja, Debrecín a Dordrecht a na ktorých sa rozhodovalo o olympijských miestenkách.

Po ázijskej časti malo Slovensko vďaka výsledkom Lucie FilipovejPetry Rusnákovej nádej na jedno miesto v pretekoch na 1000 m. Dlhodobé zdravotné problémy však znemožnili účasť najúspešnejšej účastníčky zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže v Sarajeve 2019 Petry Rusnákovej v európskych pretekoch.

Emma Hympanová a 15-ročná Tamara Tokárová ju ešte nedokázali plnohodnotne nahradiť a Lucia Filipová sa dopustila chýb, ktoré znamenali jej diskvalifikáciu a nedostatočný počet bodov do olympijskej kvalifikácie i poradia Svetového pohára. Po pretekoch v Debrecíne stratili Slovenky olympijskú pozíciu a v Dordrechte si ju už neprinavrátili.

V hodnotení Svetového pohára skončila najlepšie Filipová, v pretekoch na 500 m jej patrila 46. pozícia. Na 1500 m bola 51. a na 1000 m 54. Rusnáková obsadila v hodnotení SP na 1000 m 49. priečku.

V rebríčkoch olympijskej kvalifikácie skončili Slovenky na 500 i 1000 m piate pod čiarou, na 1500 m potrebovali skončiť o štyri priečky vyššie, ak sa chceli kvalifikovať do Pekingu.

Slovenskí športovci sa tak nezúčastnia na žiadnych olympijských pretekoch, ktoré zastrešuje Medzinárodná korčuliarska únia (ISU). Už skôr si nevybojovali účasť krasokorčuliari- V rýchlokorčuľovaní na dlhom ovále slovenskí reprezentanti nepretekajú.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV