Športové aktuality
4 min. čítania

OLYMPIJSKÝ PLAYLIST #2: Pozor, prichádza nová vlna! Akej hudbe dávajú prednosť hrdinovia budúcnosti?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Hudba a šport idú odjakživa k sebe. Elitní aj amatérski športovci si tréning bez hudby vedia predstaviť len ťažko. Dobre zvolené skladby vedia nakopnúť v ťažkej chvíli v posilňovni, či presvedčiť, že ten jeden kilometer sa ešte dá zvládnuť! Obľúbená hudba vie športovcom dodať motiváciu pred dôležitým zápasom alebo pretekmi. Oslovili sme preto slovenských športovcov, aby nám pomohli zostaviť ideálny playlist z ich obľúbených piesní.

Čo počúvajú hrdinovia budúcnosti?

Po tom, čo sa so svojimi obľúbenými skladbami pochválili hokejové hviezdy, prišiel rad aj na mladé slovenské talenty. Playlist NEW KIDS ON THE BLOCK vytvorili piati členovia Juniorského olympijského tímu. „Hudba je pre mňa oddychové hobby. Vie ma namotivovať, upokojiť a priviesť na iné myšlienky. Všetky tri veci úplne vystihujú to, ako mi dokáže pomôcť. Pri mojom športe si nemôžem veľmi dovoliť počúvať hudbu. Niekedy sa však na sústredeniach prinesie na bazén reproduktor, čo je príjemná zmena. Hudbu však počúvam aj na súťažiach, vždy nejakú dobu predtým, než idem na štart,“ vysvetľuje plavkyňa Nikoleta Trníková, držiteľka viacerých slovenských rekordov.

Aj v živote monobobistky a všestrannej atlétky Viktórie Čerňanskej zohráva hudba veľkú rolu. „Vie ma utešiť, keď zrovna nemám svoj deň, naštartovať pred tréningom, či pretekmi, priviesť na iné myšlienky. Vlastne si ju púšťam vždy a všade, keď sa dá. Je to taký môj malý útek z reality,“ hovorí strieborná medailistka zo Zimných olympijských hier mládeže v Lausanne 2020.

„Je to taký môj malý útek z reality“ – Viktória Čerňanská

Džudista Benjamín Maťašeje hudbu počúva každý deň, či už cestuje, alebo je doma. „Vždy si vyberiem iný hudobný žáner, podľa toho, či chcem byť pokojný, alebo namotivovaný. Vo všeobecnosti však hlavne počúvam rap. Občas si niečo pustím aj počas tréningu alebo pred zápasmi, nie je to však pravidlo,“ vysvetľuje mladý džudista, ktorý má za sebou medailové účasti na Európskych pohároch a na MS dorastencov 2019 skončil piaty.

Jeho džudistický kolega Alex Barto preferuje počúvanie dobrej hudby počas behu či tréningu v posilňovni. Tesne pred zápasom si radšej nepúšťa nič. „Hudba ma vždy vie nabudiť, aj keď idem behať a veľmi sa mi nechce. Úplne ma prebudí a je z toho super tréning. Hudbu si púšťame aj v posilňovni, určite sa lepšie trénuje, ako keby malo byť ticho,“ dodáva s úsmevom držiteľ piateho miesta z olympijských hier mládeže v Buenos Aires v roku 2018.

„Hudbu si púšťame aj v posilňovni, určite sa lepšie trénuje, ako keby malo byť ticho,“ – Alex Barto

Na hudbu nedá dopustiť ani jeden z najlepších slovenských športových lezcov Peter Kuric. „Čo sa týka hudby, nemám obľúbené skladby. Skutočne počúvam každý žáner. Mám rád všetko, takže môj výber je skôr zložený z toho, čo som zvykol počúvať pred lezením najviac. Neviem prečo, no mám zvyk si ráno pred pretekom pustiť Mekyho Žbirku,“ hovorí člen Juniorského olympijského tímu, ktorý má na konte účasť na olympijských hrách mládeže či juniorských majstrovstvách sveta aj Európy.

Vypočujte si playlist NEW KIDS ON THE BLOCK, ktorý pre vás zostavili Nikoleta Trníková, Viktória Čerňanská, Alex Barto, Benjamín Maťašeje a Peter Kuric.

Viktória Čerňanská

The Script, will.i.am - Hall of Fame

24kGoldn, iann dior - Mood

Nerieš, DMS - Čo Bude

Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Bruno Mars - Young, Wild & Free

Majk Spirit, Maxo – Primetime

Peter Kuric

Miro Žbirka – 22 dní

C2C – Down The Road

Daft Punk – One More Time

OneRepublic – Counting Stars

Nikoleta Trníková

Lil Tecca – Ransom

Ed Sheeran, Travic Scott – Antisocial

Harry Styles – Watermelon Sugar

Jessie J, Ariana Grande, Nicki Minaj – Bang Bang

Britney Spears – Toxic

Alex Barto

Jay Rock – WIN

Nerieš, Separ – Viac

NAV – I´m Ready

Migos, Drake – Walk It Talk It

H16 – Každý Deň

Benjamín Maťašeje

Michael Jackson – Beat It

Survivor – Eye of the Tiger

Eminem – Love Yourself

Miyagi & Andy Panda – Kosandra

Rytmus – Dava mi

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV