Športové aktuality
3 min. čítania

Olympionici odovzdali symbolickú štafetu paralympionikom, v Pekingu sa ich predstaví 32

(pp, tasr)
Zľava Ján Riapoš, Anton Siekel a Miroslav Šatan počas spoločného brífingu.
Foto
JÁN SÚKUP

Smer Peking nabral v piatok rekordný počet 32 slovenských paralympionikov. Na ZPH 2022 bude štartovať o 19 reprezentantov viac ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu. Podujatie štartuje presne o týždeň 4. marca.

Kompletná výprava SR vrátane sprievodu bude mať v Číne 56 členov. Prvý raz v histórii obsadzuje Slovensko až dva kolektívne športy. Aj vďaka tomuto faktu bude reprezentovať na zimných paralympijských hrách doteraz najpočetnejšia výprava.

Symbolickú štafetu paralympionikom odovzdali v piatok olympionici, ktorí sa už všetci vrátili zdraví z pekinských bojov.

„Verím, že slovenskí paralympionici získali od olympionikov cenné poznatky, ktoré im pomôžu na ceste i počas pobytu v Pekingu. Symbolicky im dnes odovzdávame štafetu a želáme im, nech sa vrátia z Pekingu predovšetkým zdraví. Verím, že spravia maximum pre to, aby potešili slovenských fanúšikov,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Vlajkonosičmi slovenskej výpravy budú lyžiar Miroslav Haraus a curlerka Monika Kunkelová.

Premiéra parahokejistov

Premiérový štart si vybojovali aj parahokejisti. Pred odchodom ich prišli povzbudiť aj tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

„Povedali sme im, nech si hry užijú a už teraz sú pre nás hrdinovia. Začínali iba pár rokov dozadu a urobili obrovský kus práce. Zaželali sme im, aby podobne ako naši bronzoví chlapci prekročili svoj tieň a nech sa neboja v súbojoch proti favoritom. Pre hokejové hnutie ich účasť znamená veľa. V budúcnosti plánujeme ešte väčšiu integráciu medzi hokejovým zväzom a parahokejistami,“ povedal prezident SZĽH a viceprezident SOŠV Miroslav Šatan.

ZPH ovplyvňuje rusko-ukrajinský konflikt

Zimné paralympijské hry v Pekingu výrazne zatieni prebiehajúci rusko-ukrajinský konflikt. Prezident SPV Ján Riapoš pripomenul, že svetové paralympijské hnutie vzniklo v roku 1948 ako hnutie pre zapojenie sa ľudí, ktorí utrpeli zranenia po II. svetovej vojne.

„Paralympizmus vníma situáciu veľmi citlivo a pozorne. Máme blízko k ľuďom, ktorí prežili vojnové konflikty. Chceli by sme vyjadriť podporu ukrajinským paralympionikom a odsúdiť ruský útok. Rusi podpísali chartu OSN a deklarovali, že do 20. marca sa zrieknu vojnových operácií, čo sa nestalo. Veríme, že svet sa dokáže poučiť zo športu, v ktorom si po boji dokážeme všetci podať ruku,“ vyhlásil Riapoš.

Problémy paralympijského hnutia

Prezident SPV opätovne pripomenul, že jeho hnutie nepracuje v ideálnych podmienkach a stále nemá podpísanú zmluvu s ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Prešli sme si za uplynulé obdobie mnohými komplikáciami. Ďakujeme každému, kto nám pomohol v misii Peking. V našej výprave nie je ani jeden profesionálny športovec. Náš parahokejový tím by som nazval kokosy na ľade. Budeme na turnaji jediní, ktorých hráči nehrajú profesionálne súťaže. Napriek tomu ideme bojovať za Slovensko. Samozrejme, v športovom duchu,“ prízvukoval Riapoš.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV