Športové aktuality
3 min. čítania

Opatrenia sa sprisňujú, ligy a súťaže sú v ohrození

Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Ďalšia tvrdá rana pre slovenský šport. Druhá vlna pandémie koronavírusu, ktorá zasiahla aj Slovensko, ovplyvnila aj športový život. Minimálne počas októbra budú platiť ešte viac sprísnené opatrenia pre organizáciu športových podujatí i tréningových kempov.

Pandemická komisia Vlády SR od 16. septembra navrhla Ústrednú krízovému štábu SR sprísniť v súvislosti s rastúcim počtom prípadov koronavírusu na Slovensku podmienky pre organizáciu športových kempov a sústredení. Ich účastníci musia mať negatívny test na COVID-19 nie starší ako 96 hodín, zároveň sa u nich nesmú prejavovať príznaky respiračných ochorení. Osoby, ktoré sú v kempe, musia dodržiavať spoločnú izoláciu.

Od začiatku októbra sa výrazne znížia povolené kapacity pre hromadné športové podujatia. Minimálne počas októbra by malo v okresoch, ktoré sú na pandemickej mape označené ako zelené, platiť, že na podujatiach v exteriéroch môže byť maximálne v jednej chvíli 200 osôb, v interiéroch sto. V oranžových a červených okresoch sú tieto povolené počty polovičné. Všetci návštevníci podujatí musia mať ochranné rúška prekrývajúce ústa a nos. Do konca septembra platí, že na športových podujatiach môže byť v jednom momente 500 ľudí v interiéroch a 1000 v exteriéroch.

„Je potrebné prijať razantnejšie opatrenia, aby sme začali mať nástup druhej vlny koronavírusovej infekcie pod kontrolou. Preto navrhujeme, aby sa od 1. októbra súčasné opatrenia sprísnili päťnásobne,“ povedal počas tlačovej besedy minister Krajčí.

Navrhované sprísnenie opatrení sa dotkne viacerých slovenských športových podujatí. Za týchto podmienok sa pravdepodobne nezačne nová sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. „Každému, kto vychodil druhú triedu základnej školy a vie si spočítať počet hráčov, členov realizačných tímov, rozhodcov, rolbárov a členov záchranných zložiek potrebných na jednom stretnutí, musí byť jasné, že ak sa dostanú tieto návrhy do platnosti, hokej sa nebude môcť hrať,“ uviedol predseda predstavenstva Asociácie profesionálnych hokejových klubov a prezident hokejovej Nitry Miroslav Kováčik.

„Pandemickou komisiou navrhované opatrenia blokujú usporiadanie akýchkoľvek športových súťaží a zápasov, nielen hokejových. Našou snahou je urobiť všetko potrebné na ochranu verejného zdravia. Za týchto podmienok je však odohranie stretnutí TIPOS EXTRALIGY nerealizovateľné. Pri dodržaní navrhovaných pravidiel sa nemôže začať nový ročník nielen najvyššej hokejovej súťaže, ale ani ďalších hokejových líg u nás. Tiež sa neuskutoční veľa športových podujatí na Slovensku, šport u nás rovnako ako na jar zmĺkne. Opatreniami je ohrozené primárne fungovanie slovenského športu a tomu profesionálnemu ešte výraznejšie hrozí zánik,“ uvádza sa v stanovisku Asociácie profesionálnych hokejových klubov.

Ohrozený je košický Medzinárodný maratón mieru, ktorý sa má konať 4. októbra. Organizátori mali pripravené štarty vo vlnách s maximálne tisíc bežcami v jednej. Obmedzenie na dvesto ľudí je pre nich komplikáciou. „Budeme počas víkendu o všetkom uvažovať a rozhodneme sa. Rozhodne sa nechceme vzdať myšlienky MMM zorganizovať. Akúsi podobu maratón tento rok bude mať, ale akú a s koľkými bežcami je v tejto chvíli otázne,“ hovorí riaditeľ MMM Branislav Koniar.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV